Nej, nu får det vara dags att VM varvar upp igen, tycker ni inte? Onsdagen var inte den mest saftiga VM-dagen hittills. Inte överhuvudtaget.

Vi bjöds för en helt vansinnigt defensiv insats av Portugal mot Marocko. Vägvinnande, på något sätt i alla fall. De vann matchen, det var det de behövde göra, men ibland får man kanske titta lite bortom resultatet och säga att även om de gick det resultat de ville ha, på det sätt de hade tänkt sig att få det, det var inte bra, och de hade mycket väl kunnat åka dit. Marocko gjorde en kanonmatch. Kanske ingen slump att de missade alla chanser. När de väl kom till lägena så var de inte tillräckligt bra, det är sanningen, men fram till lägena spelade de otroligt bra och portugiserna kan verkligen inte vara nöjd med mängden målchanser som Marocko skramlade fram. Portugal har gått mer och mer åt en extremt defensiv spelstil de senaste åren, och det har ju funkat, man kan inte säga något annat. De vann EM för två år sen och är nu med stormsteg på väg mot åttondelen i VM, men med det spelarmaterial de ändå har, ett spelarmaterial som på papperet är fullständigt överlägset det som Marocko har, jag kan inte tycka annat än att de borde kunna vinna sådana här matcher på ett smidigare sätt. De räddades av tur. Skicklighet också till viss del, men de släppte till tillräckligt många chanser för att behöva lita till att Marocko missade, tur alltså, och jag tycker det är lite för dåligt från ett lag med så bra spelare. Mot de absolut bästa nationerna är det fullt förståeligt att de spelar såhär. Annars har de ingen chans där, men att inte kunna ha lite mer av ett eget spel mot nationer som är så mycket sämre, för dåligt. Ingen tråkig match överlag. Marocko satte verkligen färg på kalaset, men Portugal motverkade också färgsättningen, tyvärr.

På tal om att inte bjuda till riktigt. Uruguay, som vissa pratar om som en utmanare om att skrälla och gå långt i VM den här gången, kände sig tydligen inte trygga med att hålla i taktpinnen och anfalla mot Saudiarabien. Helt vansinnigt trött insats från uruguayanerna. Klart mer kontrollerat än Portugals vinst mot Marocko. Portugiserna räddades av tur. Uruguay behövde aldrig vara oroliga då Saudiarabien verkligen är så extremt dåliga. De kom knappt ens nära ett farligt anfall under hela matchen, trots att Uruguay spelare extremt destruktivt. Svårt att förstå, tycker jag. Visst ska man göra allt för att vinna, men är det där verkligen det mesta och bästa Uruguay, med sin fantastiska offensiva uppsättning av spelare, kan prestera? Samma sak här. Not de riktigt stora nationerna är det nog såhär Uruguay behöver spela för att ha en chans, men att man inte kan föra en match mot ett lag som är så sjukt usla som Saudiarabien är, jag tycker det är lite för dåligt, ärligt talat. Nu är de värdelösa, Suadiarabien, men de borde givetvis inte vara med överhuvudtaget, inte bara för att de är för dåliga. Om sådant där stämmer vet man ju aldrig, det kommer sällan ut mycket till sanning från diktaturer, men några av spelarna som deltog i matchen mot Ryssland ska alltså vara avstängda från landslagsspel för all framtid, av landets idrottsminister, med motiveringen att de var för dåliga. Med ett sådant sätt att sköta grejerna vill man kanske inte tänka på vad som kan hända när spelarna väl kommer hem. Knasigt, och jag tycker rent allmänt att man kanske inte riktigt ska ha med länder med helt vansinniga synsätt på allt möjligt i VM. Varför ska de få vara med och visa upp sig? Det där är knappast något som FIFA kan ställa sig bakom, så varför då inte också göra något åt det och skicka ut dem.

Spanien avslutade sen paraden av 1-0-matcher genom att i kvällsmatchen slå Iran. Dagens minst dåliga, eller om man är mer positiv, bästa match. Spanien försökte driva på och göra mål, men Iran försvarade sig fint. Det krävdes ett halvt självmål för att ge spanjorerna vinsten. En ganska svag insats av spanjorerna, men Iran ska ha heder av att ha gjort en riktigt fin match och de gjorde ju ett mål dessutom, Iran. Olyckligt bara att det var offside, med ganska bred marginal. Stackars människor som de firade målet, i över en halv minut, innan någon fann för gott att snegla mot någon av domarna och mötas av ett rätt tydligt besked om att nej nej, inget mål. I en sådan där situation är det omöjligt att inte fundera lite över hur det skulle bli om sportens regler faktiskt följdes. Det blev ju en offsideavblåsning där. Och som alltid, särskilt nu när VAR finns, höll domaren spelet tills iranierna var medvetna om att det inte var mål. Men som sagt, om reglerna följts, och spanjorerna slagit en snabb frispark efter offsideavblåsningen, de hade kunnat välja hur många de villa skulle komma fria mot målvakten medan iranierna låg utanför planen och bad till gud. Intressant till hur stor del idrotten låter oskrivna regler gå före skrivna regler. Spanien berövades egentligen ett garanterat mål där, av att domarna stoppade dem från att sätta igång spelet. Som sagt, VAR nu, så då var det kanske rimligt att vänta åtminstone någon sekund innan offsiden var bekräftad, men jag tror inte iranierna hade hunnit hem i alla fall. De var som sagt upptagna med helt andra saker som kanske inte har så mycket med själva fotbollsmatchen att göra.

Totalt sett en lite tråkig VM-dag det där. Nu hoppas vi på uppvarvning och med tanke på att vi bjuds Argentina-Kroatien sent under torsdagen, konstigt vore väl om det inte är helt annat, positivt, ljud i skällan nästa gång jag skriver här på sajten.

Avslutningsvis, jag har ju gnällt en hel del på de sändande tv-kanalernas personal under VM hittills. När Lasse Granqvist igår tog plats i studion tillsammans med Alexander Axén och Hasse Backe, då blev det liksom genast toppklass och värdigt ett VM. Otroligt hög nivå på samtalet, vågat, och trevligt. Det går att få till bra studiosändningar på svensk tv. Det gäller bara att man använder sig av den personal som är bäst på det den gör. Granqvist skulle kanske i och för sig behöva klona sig för att få riktigt ordentlig ordning på sändningarna. Det finns ingen som kan kommentera matcherna när han sitter i studion, så lurigt det där, men bra var det i alla fall på den fronten igår. Axén förresten antagligen den bästa experten i all svensk idrottsmedia för närvarande. Det är liksom inte så svårt. Man behöver bara vara en inte alltför tråkig person, kunna en del, och sen våga säga det man tycker utan att linda in det. Finns säkert många som har potential att vara likadan, det är bara att de är på tok för fega och allmänt menlösa.

Satsa en slant på VM till de absolut högsta oddsen? Starta konto på Bethard* med 1250 kronors bonus via oss på Betting.