Man ska se det positiva ändå? Jag orkade länge idag. Det var först i den 86:e minuten det blev för jobbigt och jag blev tvungen att kliva av. Det som hände de sista minuterna ska ni inte fråga mig om alltså, men jag skiter fullständigt i de här minuterna. Vi höll ut, och liket lever, vi är obesegrade i VM såhär långt. Det är inte så dumt ändå.

Jag kan ju säga att jag är rätt balanserad i mitt idrottstittande normalt sett. Problemet är snarare tvärtom. Oavsett om det gäller en Grand Slam-final i tennis eller något av mina favoritlag i olika idrotter så, hur viktigt det än må vara blir jag rastlös och börjar fingra efter telefonen alltför ofta. Men när det är tävlingsmatch för svenska landslaget i fotboll, och i synnerhet sådana här monsterviktiga VM-matcher, då håller jag inte riktigt för trycket. Det är skönare att gå ifrån och ta smällen via en måluppdatering på telefonen än att behöva se eländet. Man har liksom ingenting att vinna de sista minuterna. Det är bara en lång strid mot klockan och nej, jag klarar det bara inte. Och vad fantastiskt härligt det är. Att det finns något man bryr sig så mycket om, jag älskar det.

Vi vann. 

Var vi bra?

Ja?

Eller?

Nej?

Sällan har väl en insats känts så svårbedömd, men såhär ser jag på det.

Sydkorea var fullkomligt värdelösa. Vi får se om det stämmer när de ställs mot de andra gruppmotståndarna senare under VM men jag tror just det där, att de verkligen var totalt odugliga, klart sämst i VM hittills i min bok. 

Men kan man säga det med någon slags säkerhet?

Det tycker jag inte. Möjligheten att Sverige helt enkelt åt upp dem med ett ramstarkt försvar och en överlägsen fysik, den finns ju där, för så var det, men tyvärr tror jag mer på det där första, att Sydkorea var så dåliga att de kommer bli fullständigt överkörda av gruppens övriga lag.

Bra bakåt, Sverige. Återigen, de hade inte mycket att komma med inte, Sydkorea, men det kändes ovanligt säkert och ska man vara riktigt ärlig var det väl aldrig ens särskilt nära att vi skulle släppa in något mål.

Framåt?

Ja, frågan är där igen. Hur värdelösa var Sydkorea. Det såg virrigt ut. Så fort det ramlade in en boll i deras straffområde blev det mer eller mindre kaos. Vi skapade en massa chanser, men det var inte många av chanserna som skapades av hög kvalité på vårt anfallsspel. Sydkoreanerna strulade, bollen flipprade omkring, och plötsligt hade vi ett friläge, ungefär. Typiskt svenskt anfallsspel, skulle man kunna säga. Vi skapade fullt tillräckligt med chanser för att göra ett par, tre mål kanske, men vi lyckades inte, och där måste man väl kanske vara lite kritisk. Man kan inte förvänta sig att göra mål på alla sina chanser, som man kanske ibland har en tendens att göra från sitt favoritlag, men när man gång på gång får sin spjutspets, som ska vara lagets bästa målskytt, i frilägen, blir det inte mål då så är något fel och jag måste säga att även om han haft sina fina landskamper, Marcus Berg och även om han gjort ett gäng mål i landslaget, i och med att han tillför noll och intet förutom de mål han gör, hur länge kan han låta bli att göra mål innan man börjar fundera på andra lösningar? Hans räddning är kanske att vi i princip inte har några andra lösningar, men med en målskytt som gör mål hade jag aldrig behövt gå ut de där sista minuterna, så extremt många chanser hade Berg idag. Bra att ta sig till chanserna till viss del, men man måste kräva mer än sådär från en spelare som har som enda kvalité att göra just mål.

Men vi vann. Vi lever, och nu finns chansen, även om det, särskilt efter Mexikos skräll igår, fortfarande ser tufft ut. Det här var en av VM:s kvalitetsmässigt sämsta matcher hittills, och det ställt mot Mexiko-Tyskland igår, som var en av de absolut bästa matcherna hittills, det blir tufft det ska man veta, men vi har tre poäng, det kan räcka med en seger till, och alla möjligheter finns där. Och allra mest av allt, vi kommer ha chansen inför den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko, i princip oavsett hur illa det går mot Tyskland.

Individuell kritik är ju kul. Vi avslutar med att gå igenom svenskarna en efter en. Vi kör mitt egenuppfunna betygssystem här på Betting, antal B:n, 1-10.

Olsen: BBBBB

Det han kunde göra gjorde han utan anmärkning. Någon boxning där han istället kunnat suga in bollen men i stort sett felfritt. Svårt att få högre betyg dock när Sydkoreanerna knappt ens såg ut att försöka göra mål.

Augustinsson: BBBBB

Medelbetyg på honom också. Stabil bakåt, men sydkoreanernas stjärna Son var utomordentligt blek och det kom inte mycket till anfallsförsök på kanterna. Okej framåt, men det hände inte supermycket ute på hans vänsterkant.

Granqvist: BBBBBB

En sexa. Han ser ut som en finlandsfärja när han hamnar i löpdueller men även om det går på en höft har han en tendens att lösa det. Lyckades filma sig bort från ett gult och satte straffen på ett föredömligt sätt. Var den bombsäker, straffen, eller chansade han bara på ett hörn? Om målvakten råkat kasta sig i det hörnet var den fullt tagbar. Men Granen hade så klart full koll på det där...eller?

Jansson: BBBBBB

De kom inte fram på kanterna, sydkoreanerna, de kom inte fram i mitten och definitivt inte i luften. Jansson var matchen igenom grym i luften och jag kan inte komma ihåg ett enda misstag från honom. Han verkar mentalt stark den här rackaren. Det gillar vi.

Lustig: BBBBBB

Det ser liksom inte bra ut när han försöker hantera bollen med fötterna men han vågade gå framåt och fick in ett helt knippe inlägg. Stängt bakåt. Bra.

Claesson: BBBBB

Han ångar på. Ibland följer bollen med, ibland inte. Fixade straffen på just det här. Han bara kör och så får man se vad som händer. Sen är det klumpigt emellanåt också. Han får vara rätt nöjd med att det stannade på en varnning och inte två sett över hela matchen.

Larsson: BBBBBB

Var han bäst i Sverige? Kanske. Samlade andrabollar, skaffade frisparkar i rätt lägen, och gjorde inga misstag. Det var han och inte hans kollega som gjorde att vi krossade motståndarna på mitten.

Ekdal: BBB

Är han såhär långsam? Händer det såhär lite numera? Jag tycker inte han imponerade överhuvudtaget i matcherna inför VM och det var inte bra idag heller. Långsamt, händelsefattigt, och inte bra nog från en mittfältare som ska vara den som fixar chanser. Just klippet i steget är oroande att det saknas. När han är som bäst går det snabbt framåt i djupled. Det gjorde det inte idag.

Forsberg: BBBB

Det är lätt att ge honom ett lägre betyg för att man förväntar sig mer av honom än av de andra. Det var inte dåligt, han försökte, men toppformen är superlångt borta. Svaga avslut när han fick sina lägen men överlag ändå inte dåligt, det är bara det att vi vill ha mer.

Toivonen: BBBBB

Det är knappt styrfart framåt när han attackerar men han bökar, han stökar, han tar plats, och på något sätt händer det märkligt ofta bra saker när han är nära bollen framåt. Fullt godkänd för min del. Han jobbade i vanlig ordning sjukt hårt.

Berg: BB

Snudd på en etta, men det får väl finnas gränser för hur hård man kan vara. Han skaffade sig chanserna, eller såg åtminstone till att vara på rätt plats. Det får han ett extra plus för men han ser livrädd ut när han får bollen på mittplan och han missade chanser på ett sätt som en nummer nio inte får göra. Underkänd i min bok.

Avbytarna, nja, vi skiter i dem. 

Och absolut avslutningsvis, domaren. Man är ju extremt färgad här, men för det första, är precis allt tillåtet så länge man råkat sparka till bollen någon sekund tidigare. Kapningen av Toivonen i straffområdet i första halvlek, det där är straff, hur mycket boll sydkoreanen än träffade precis innan. Det är en sak om man rensar ut bollen över linjen och sen råkar ha omkull motståndaren. Men sydkoreanen fick bara iväg bollen någon meter. Toivonen hade kunnat ta bollen om han inte blivit fälld, och därmed hindrade sykoreanen ett tydligt läge. Det är inte acceptabelt att inte blåsa straff och ännu ett exempel det där på att VAR-systemet ännu inte är redo. Har man videoövervakning måste denna bryta in i ett sånt där läge, annars blir det inte trovärdigt. Och för det andra, på tal om VAR, domaren stod kanske fem meter ifrån kapningen av Claesson som till slut blev straff. Om man inte klarar av att se att det där är straff utan  tvingas ta hjälp av sina videotittande kompisar, då håller man inte på den här nivån och bara måste bort. Får den här domaren döma en match till i VM så är det för dåligt.

Bethard* hade högst odds i världen på Sverige precis innan avspark. Se till att ha konto där inför kommande matcher. Just nu med 1250 kronors bonus via oss på Betting.