Vilka VM-dagar vi får alltså. Man har sjukt höga förväntningar inför ett VM. För min del så höga förväntningar att man nästan får ångest för att det ska ta slut redan innan mästerskapet har börjat. Ibland kan ju det göra att man blir besviken och inte tycker det är så kul som det borde. Men såhär långt, en fullträff tycker jag. Matcherna har överlag varit väldigt underhållande.

Det började lite sömnigt under söndagen kanske. Serbien-Costa Rica var en av VM:s minst underhållande matcher men vi fick åtminstone ett fantastiskt mål i andra halvlek. Det är något med bollen. Jag har inte hört någon annan prata om det, vilket är lite märkligt, men en av bollens främsta egenskaper jämfört med föregångarna är att det ska vara möjligt att få en rackarns skruv på den och det är så klart förklaringen till att vi fått så många frisparksmål hittills i VM. Den där överskruven som Kolarov, och ett par andra innan honom, fick, den är något nytt. För 10 år sen var det Beckham-frisparkarna som gällde. Frisparkar som ärligt talat inte hade gått in idag, dagens målvakter hade tagit dem. Sen kom badbollsfrisparkarna för några år sen där fokus låg på att få bollen att sväva fram och tillbaka för att lura målvakten. Jag gillade aldrig det. Kändes närmast som ett utnyttjande av ett materialfel. Nu känns det som att man hittat rätt med bollen. Träffar man perfekt, och är tillräckligt duktig, är det möjligt att helt enkelt smälla dit dem utan att målvakten hinner ta dem. Det är till största del upp till frisparksskytten att göra det tillräckligt bra och det är förstås så det ska vara. Mest av allt dock, det är kanske läge för lagen att se vad som händer och vara lite försiktigare utanför straffområdet, för det kommer gå in fler frisparkar direkt i mål än någon gång tidigare, det törs jag snudd på lova. Det är ingen slump att det blivit såhär hittills i mästerskapet. Matchen överlag dock, ingen höjdare, men Kolarovs mål, grymt.

På tal om grymma grejer, den första halvtimmen, hela första halvleken egentligen, mellan Mexiko och Tyskland. Dra åt ******* vilket drag och det är något alldeles extra när det händer sådana där grejer, att ett lag är så otroligt mycket bättre än man kunnat förvänta sig. För vår del kanske inte riktigt optimalt att Mexiko igår visade sig vara just det där topplaget som vissa sagt att de kanske är, men man får lägga själviskheten åt sidan, hoppas på att vi kan tråka ut dem, och bara känna sig lycklig över att få se fantastisk fotboll. Den fart som Mexiko hade där, som sagt, vi får hoppas på att vi kan tråka ut dem, för det där är inget som vi ens är i närheten av att kunna konkurrera med. Tyskland? Var det inte osedvanligt virrigt i försvaret? Visst får även den tyska maskinen ha en dålig dag, men just det där att det såg så rejält virrigt och ihåligt ut i försvaret, det är något som borde oroa dem lite. Kanske inte inför fortsättningen av gruppen. Det ska förstås mycket till för att de inte ska vinna sina två övriga matcher och då mest troligt ta sig vidare. Även om inte det är helt hundra heller. Det finns nu en klar möjlighet att vi får tre lag på sex poäng i den här gruppen. I ett sådant läge bör tyskarna ligga väldigt bra till då de bara förlorade med ett mål, men man vet aldrig och mest av allt, de kan inte lita på att få med sig någon säker gruppseger, något som gör att de riskerar att få tuffast möjliga motstånd redan i första slutspelsmatchen. Om tyskarna i stort måste jag också säga att jag är aningen tveksam till om de denna gång verkligen har ett riktigt lika bra lag som de allra tuffaste motståndarna. De håller absolut toppklass, men tittar man på spelarna individuellt, och jämfört med lag som Brasilien, Frankrike, och Spanien, spelare för spelare är det kanske så att tyskarna är lite efter denna gång. Åtminstone om man frågar mig. Ser man till klubbtillhörighet och status i lagen, som sagt, kanske att man överskattar tyskarna en aning. Ingen vidare start hur som helst, men matchens grej var Mexikos enorma fart i anfallsspelet. En mycket trevlig fotbollsmatch.

Tyskland-Brasilien i åttondelen är nu en fullt realistisk möjlighet. Det kan bli lite hur som helst där. För brassarna levererade nämligen inte heller i sin första match i VM. Eller gjorde de det? Fotbollens världsranking är allt vad tennisens världsranking inte är. Inom tennisen kan man lita på att rankingen överensstämmer med verkligheten bortsett från om en spelare varit skadad mycket. Inom fotbollen är det alltid några lag i toppen som är brutalt felrankade. Det vore ganska enkelt att göra systemet bättre. Det hade bara varit att värdera mästerskapen högre. Kvalmaskiner som Schweiz hamnar högt upp på rankingen trots att de aldrig ens utmanar om titlarna i mästerskapen. Det är förstås fel, men någonting säger rankingen och Schweiz är sexa i världen, en ranking som de inte fått bara sådär. De är monsterorganiserade, och de har inga direkta hål i sitt lag. Inga direkta toppar heller kanske, men inga hål och att de kan spela oavgjort mot Brasilien utan att det känns jätteorättvist, det indikerar förstås styrka. Ganska svagt Brasilien ska säga. Det blixtrade inte som det ska göra om ett brasilianskt VM-lag och lite, inte lika tydligt, men lite samma syndrom som drabbade Argentina i deras premiärmatch. Det finns precis hur mycket kvalité som helst i laget, men trots det baseras nästan alla attackförsök på att en spelare ska göra det. Neymar hade alldeles, på tok, vansinnigt för mycket boll i den här matchen och han kom egentligen ingen vart. Schweiz hade full kontroll på honom och det enda Neymar ägnade sig åt i andra halvlek var egentligen att skaffa sig meningslösa frisparkar. Som att han på något sätt villa visa att det inte går att spela när man blir fälld hela tiden. Krävs nog ändring där om Brasilien, och för den delen också Argentina, ska lyckas i den här turneringen. De har en enorm styrka i att de har varsin spelare som motståndarna tvingas ägna enorm energi åt att hantera. Låt då de andra spelarna få chansen att utnyttja det. Gabriel Jesus igår exempelvis, var höll han hus egentligen? Fullständigt uppäten av att alla bollar skulle gå till Neymar.

Det var VM:s första söndag det. Nästa match i mästerskapet är Sveriges premiärmatch mot Sydkorea och helt ärligt var det rätt skönt att se hur sjukt bra Mexiko var. Nu känns det mer presslöst. Även om vi skulle vinna mot Sydkorea så blir det fortfarande otroligt tufft. Vi har därmed lite mindre att vinna och även lite mindre att förlora, man kan vid en eventuell förlust (må det icke hända) tänka att det antagligen inte hade gått vägen ändå. Vi var kraftiga underdogs i den här gruppen. Efter Mexikos seger är vi superunderdogs.

Men med det sagt, nu jävlar kör vi, gott folk. Låt vår kommande seger mot Sydkorea bli starten på en resa som via Schweiz i åttondelen tar oss minst till kvarten, gärna längre.

Dunka in en slant på Sverige idag. VM:s högsta odds på Bethard*. Just nu 1250 kronor i bonus via oss på Betting.