Alla lag är inne i turneringen, och två lag har till och med hunnit spela två matcher. Ett lag är också utslaget, om man ska tro de som på något krampaktigt sätt sitter och försöker sitta och tycka saker i SVT:s VM-studio. Men så är det så klart inte. VM-hoppet lever fortfarande för samtliga lag, även efter tisdagens spel.

Jag är den första att ta ut saker i förskott, tro mig. Jag gör det ofta och gärna. Att säga att Egypten är utslagna, det är så klart sanningen. Men när man gör det i svensk public service-tv, där man i övrigt har som främsta och kanske till och med enda, fokus att allt ska vara korrekt, då blir det bara ett exempel på att man är så extremt värdelös. Jag studsade till rejält när en samstämmig expertduo i form av Johanna Fränden och Daniel Nannskog efter Rysslands 3-1-seger mot Egypten slog fast att Ryssland är klara för åttondelsfinal och Egypten är utslagna. Efter att de tomsnackat om just den saken i några minuter gav programledare André Pops den chansen att rätta till sina misstag med att påpeka att "har vi gått för fort fram här kanske...?" men nejdå, chansen togs inte tillvara utan det slogs återigen fast att jodå, så är det, det är klart. Det är ju faktiskt helt otroligt värdelöst. De sitter där massor av timmar dagligen, och klarar inte ens av att dela ut korrekt information. HUR svårt ska det vara?

Jag tycker att man ska lägga till att det är man själv som säger att det är klart, inte att det faktiskt är klart. Jag har inga problem att säga jag anser att Ryssland är klara för åttondelen. Deras målskillnad är rätt övertygande men om Saudiarabien slår Uruguay med ett knippe mål för att sen avsluta med att krossa Egypten medan Uruguay slår Ryssland med sisådär 10-0 i sista matchen, då är ryssarna ute. Det händer inte, men det är inte matematiskt klart. Det ska man tillägga, särskilt om man sitter i public service-tv med den profil de har i övrigt. För Egypten krävs det att Saudiarabien slår Uruguay idag och att Ryssland sen slår Uruguay i sista omgången samtidigt som Egypten slår Saudiarabien med några mål i sista omgången. Det är faktiskt inte helt omöjligt, förutom då den lilla detaljen att Saudiarabien är för dåliga. Men att säga att Egypten är utslagna, som faktiskt även kommentatorerna David Fjäll och Markus Johannesson upprepade sig under hela matchen, det är verkligen för dåligt. För det är de verkligen inte. De behöver en superskräll av saudierna idag, men att helt sortera bort ett möjligt matchresultat i ett VM, det är liksom inte professionellt.

Det var som en parad av odugligheter från de sändande kanalerna igår förresten. Som tur är var väl en del av er på jobbet under 14-matchen där TV4 dels körde utan studio, i ett fotbolls-VM alltså. De tyckte inte det var så viktigt, tydligen, och kommentatorerna, hur var det. Var båda två hemma i Sverige, men på olika ställen? Jag har sällan hört två personer vara så osynkade med varandra och att sitta och lyssna på Patrik Westbergs information under matchen, det blev åtminstone inte långtråkigt. Han började med att slå fast att Boca Juniors hör hemma i Brasilien och gick vidare med att slå fast att Shinji Kagawa spelat i både Manchester United och Chelsea innan han efter en misslyckad period, i Chelsea, gick tillbaka till Dortmund igen. Man kan så klart säga fel, men ganska roligt att han gav tilläggsinformation om att Kagawa misslyckades i Chelsea, där han aldrig spelat. Då blir det ju liksom lite komiskt, när man med all önskvärd tydlighet inte har en aning om vad man pratar om.

Just det, matcherna. De kanske vi ska säga något om också.

Det var kanske inte så smart att rädda det här målet med handen, Colombia. Jag skulle säga att det inte hade varit värde på utvisningen ens om de räddat straffen. De såg ju rätt bra ut överlag, så med 11 man på banan hade de vänt 0-1-underläge mot Japan. Nu togs det där beslutet att ta med handen och matchen förstördes för Colombia. Inte alltför långt ifrån att de klarade ett kryss ändå men en hel match med en man mindre, det blir jobbigt och de hade inte kraft för någon forcering på slutet. Synd, de kändes väldigt intressanta, Colombia. Hoppas de kan lösa det här ändå och ta sig vidare. Japan, de drog väl nytta av utvisningen på ett dugligt sätt, men jag skulle inte påstå att de imponerade.

Polens insats måste vara VM:s överlägset svagaste hittills sett till förväntningarna. Kanske att man underskattade Senegal lite. Eller rättare sagt, sett till hur det såg ut så underskattade folk Senegal, det räcker med att titta på oddsen på dem, men Polens insats, den var anskrämlig. Så trögt, så trubbigt, och så dåligt. De såg ut som någon slags lådbil i jämförelse med Senegal som liknande en kvick sportbil. Bra spelare individuellt, Senegal, och de verkar ha fått ihop det dugligt lagmässigt denna gång. De kan bli klart intressanta. Polen, de är ju liksom borta redan, trots att deras grupp är svag. När ett helt lag är sådär trögt, då är det inte helt lätt att hitta en väg framåt. 3-0 hade varit mer rättvist än 2-1 som det nu slutade. 

Ryssland, igen. Visst spelade de totalt sett bättre än de gjorde mot Saudiarabien i första matchen men att de kommit ut från de första två matcherna med 8-1 i målskillnad, det är så att det i princip inte ska vara möjligt. Normalt sett blir målskörden åtminstone ungefär rimlig sett till det spelmässiga men i Rysslands fall så har deras prestation snarare berättigat två knappa segrar än två storsegrar. Det är möjligt att det är något man inte förstår, och möjligt att de hittat någon dunderhonung den här gången också. För tittar man på spelarna i Rysslands lag, då borde nog inte resultaten se ut såhär efter två matcher. 

Dags att rulla vidare med nya matcher. Det är verkligen en ynnest att få följa det här. Daglig, magisk underhållning. Man kunde ha det sämre än man har just nu.

Spelsugen? Bethard* boostar just nu oddsen till att nästan alltid vara högst i världen på favoriterna i VM. Dra igång ditt konto och missa inget. Just nu med 1250 kronors bonus via oss på Betting.