Det blev ingen titel för Rafael Nadal i Madrid den här gången. Dominic Thiem körde faktiskt över spanjoren i kvartsfinalen efter att Nadal fram till den matchen vunnit inte mindre än 50 set i rad på grus. 

Det är tätt på given här under sommaren. Tre mastersturneringar ska spelas på grus, Monte Carlo, Madrid och Rom och sen kommer Franska Öppna upp om bara två veckor. Årets hetaste tennisperiod det här, varken mer eller mindre.

Dags nu för spel i Rom alltså, och hur blir det? Återställer Nadal ordningen och vinner? Eller åker han på en smäll till?

Vi tar oss en titt på oddsen gällande slutsegrare. Odds som Bethard* uppdaterar under hela turneringens gång så om man inte vill eller hinner innan de första matcherna spelas kommer möjligheten att spela finnas under hela veckan, precis som alltid.

Nadal, 1,44

Zverev, 7,50

Thiem, 9,50

Del Potro, 13

Djokovic, 17

Cilic, 26

Nishikori, 31

Shapovalov, 34

Goffin, 41

Edmund, 41

Anderson, 51

Coric, 51

Dimitrov, 67

Carreno Busta, 67

Berdych, 67

Gasquet, 81

Wawrinka, 81

Isner, 101

Fognini, 101

Kohlschreiber, 101

Ferrer, 101

Som vanligt massor av andra spelare att spela på hela vägen ner till Sugita som är den just nu minst betrodda spelaren. 751 gånger pengarna på honom, vilket är i underkant. Korrekt odds på honom är antagligen runt 20 000 gånger pengarna, Slutsegraren finns emellertid bland spelarna jag listat ovan.

Några viktiga saker att notera innan man bestämmer sig.

Det går ganska långsamt i Rom till skillnad mot i Madrid där det är väldigt snabba förhållanden. Nadal trivs normalt klart bättre i Rom än han gör i Madrid, även om ingen av dem faktiskt är hans favoritturnering. Han har "bara" vunnit sju gånger i Rom, att jämföra med exempelvis Monte Carlo där han vunnit elva gånger. Men alltså, Nadal är alltid utsatt i Madrid där det går snabbt. I Rom är han svårare att tas med.

Thiem och Nadal har hamnat på samma kvart i Rom, precis som de gjorde i Madrid. Nadal får alltså räkna med att behöva slå Thiem i den här turneringen för att vinna. Thiem slog honom i Madrid veckan som var och han slog honom i Rom förra året. Båda gångerna ganska enkelt. Mardrömslottning för Nadal.

Novak Djokovic var åter helt oduglig i Madrid och kan i princip räknas bort här. Hans odds sätts just nu enbart på hans namn.

Vem ska då spelas?

Vill man ha en rysare till högt odds, inget snack om att man då ska plocka världsfyran Grigor Dimitrov till 67 gånger pengarna. Hans form är sådär, men han är i grunden en mycket god grusspelare och om nu Thiem skulle slå Nadal en gång till är Dimitrovs väg mot finalen förhållandevis öppen. Ska dock sägas att han har en tuff lottning med Kei Nishikori redan i sin första match men hur man än vänder och vrider på det, tittar man på spelarna som står i ungefär samma odds är Dimitrov det tveklöst bästa spelet.

Annars handlar det väl mest om huruvida man tror på Nadal eller inte. Personligen tycker jag nog att hans odds borde gått upp lite mer av förlusten i Madrid. Han har i sina senaste turneringar stått i 1,40 som slutsegrare. Nu kommer han från en storförlust mot en spelare som han här antagligen kommer få möta igen och går bara upp till 1,44. Jag tycker det är lite lågt och skulle då hellre spela någon av de andra favoriterna bakom honom. Jag hade nog valt Juan Martin Del Potro som nu fått några matcher innanför västen och mycket väl kan bli livsfarlig. Han har också hamnat på den halva av lottningen där Nadal inte finns.