På tisdag rullar ett nytt VM-tips igång. Den här kupongen bjuder på nio matcher från Fotbolls-VM och resterande matcher hämtas från Division 2. Den i särklass största höjdpunkten är match 2, där Blågult och Mexiko gör upp om en biljett till åttondelsfinalerna! Tippar du med hjärnan eller hjärtat för att nå 13 rätt?

Spelstopp: 19.59


1. Island - Kroatien 1

Island måste vinna för att VM-äventyret inte ska ta slut i gruppspelet. Vulkanerna bör dock vara ganska tacksamma över att man möter Kroatien i den sista matchen. Kroaterna har mer eller mindre redan säkrat gruppsegern och Zlatko Dalic väntas bänka ett par nyckelspelare. Eftersom Island vann sin VM-kvalgrupp före just Kroatien så är det inte helt obefogat att tro att islänningarna har ett mentalt övertag här. Med tanke på dessa förutsättningar, adderat med att Kroatien streckas hårt, börjar vi från vänster.

 


2. Mexiko - Sverige X

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och revanschera sig från Tysklandsmatchen. Sverige har gjort precis allt dom kan. Insatserna mot både Sydkorea och Tyskland har varit mer än vad man kan kräva av ett svenskt landslag, och även fast förlusten mot Die Mannschaft var förödande så har Blågult allt i sina egna händer inför den sista omgången. Mexiko behöver i sin tur bara ta en poäng i det här mötet för att avancera, och även vinna gruppen. Med tanke på att Mexiko inte behöver vinna, adderat med att Sverige streckas hårt, utgår vi från krysset. Men börja med att gardera från höger och jobba in Sverige-segern!

 


3. Sydkorea - Tyskland 2

Som bekant tog Tyskland tre poäng mot Sverige vilket har gjort att även de har allt i sina egna händer. Förutsättningarna är enkla. Vinner Die Mannschaft med minst två mål mot Sydkorea kommer Tyskland som sämst att hamna tvåa i gruppen. Finns det någonting som talar för att tysken inte tar tre poäng mot Sydkorea? Nej. Sydkorea har sett bleka ut mot både Mexiko och Sverige. Nu skruvas motståndet upp och när asiaterna redan är utslagna så finns det ingenting annat än en tysk seger. Bombsäker tvåa!

 


4. Serbien - Brasilien 2

Glasklara förutsättningar! Det laget som vinner matchen tar sig vidare till slutspel. Slutar matchen oavgjort är det bara Brasilien som tar sig till åttondelsfinal, om inte Costa Rica skulle besegra Schweiz. Då går även Serbien vidare på kryss. Brasilien har ett otroligt stjärnspäckat lag som känns betydligt hetare på flera positioner än för fyra år sedan. Trots att Brasilien fortfarande är obesegrade så har inte Selecao övertygat spelmässigt. Serbien har gott om klass i sitt lag och har The White Eagles en bra dag så kan allt hända. Gardera brassarna tidigt!

 


5. Schweiz - Costa Rica X

Något nytt mirakel blir det inte den här sommaren för Costa Ricas del. The Ticos står efter två omgångar på noll poäng, och lika många mål gjorda. Således är Costa Rica redan utslaget. Schweiz behöver bara spela oavgjort i den här matchen för att ta sig vidare till åttondelsfinalerna, men vill schweizarna vinna gruppen kommer det med största sannolikhet att krävas tre poäng mot Costa Rica. Ettan blir extremt hårt streckad, så vi utgår från krysset.

 


6. Senegal - Colombia 2

Colombia fick en tuff start på mästerskapet. Redan efter tre minuter hade Carlos Sanchez hunnit dra på sig ett rött kort och straff i öppningsmatchen mot Japan. Matchen slutade inte helt oväntat med en japansk seger. I den senaste matchen mot Polen, där Juventus-spelaren Juan Cuadrado var exceptionellt bra, visade sydamerikanerna sin klass. Senegal har gjort det riktigt bra så här långt och står på fyra poäng efter två omgångar. Trots det håller vi Colombia som det marginellt bättre laget. Tvåan synas till fint spelvärde!

 


7. Japan - Polen 1

Japan har med viss flyt knåpat ihop fyra poäng mot Colombia och Senegal. Och flytet verkar fortsätta. Nu ställs de blå samurajerna mot Polen, som varit helt bedrövliga, och som dessutom redan är utslagna ut turneringen. Motivationen bör således tala betydligt mer för asiaterna. Trots att japanerna streckas hårt så känns ettan som en fullt rimlig utgång. Polen har varit uddlösa framåt och inte fått ut någonting av Bayern Munchen-stjärnan Robert Lewandowski. Samtidigt har försvarsspelet varit allt annat än bra. Börja definitivt från vänster.

 


8. England - Belgien 2

I mötet mellan England och Belgien är det gruppsegern som står på spel. Inför den sista omgången står lagen på samma poäng och exakt samma målskillnad. Slutar matchen oavgjort kommer Fair Play-regeln fälla avgörandet. Inför mästerskapet var Belgien knappa favoriter i gruppen, och även fast de tre lejonen sett fina ut är känslan att de röda djävlarna är steget före. Spelarmaterialet är något vassare i Belgien samtidigt som rutinen även är mer påtaglig. Belgien garderas med krysset på större system.

 

9. Panama - Tunisien X


Panama fick fira sitt första VM-mål i historien senast mot England. Trots att laget redan är utslagna ur gruppen så räknar vi med att Los Canaleros kommer att vara rejält taggade här. Tunisien står precis som Panama på noll poäng, men afrikanerna har stått upp något bättre i matcherna mot England och Belgien. Spelare för spelare är Tunisien det bättre laget, men med tanke på att det inte är mer än heder som står på spel räknar vi definitivt inte bort Panama. Tvåan streckas alldeles för hårt så tryck in alla tecken och hoppas på en historisk panamansk seger.

 

10. Gottne IF - Piteå IF 2


Vi släpper Fotbolls-VM för en stund och tittar till Division 2-fotbollen i Sverige. En bit utanför Örnsköldsvik gästas Gottne IF av Piteå IF. Trots att hemmalaget är nykomlingar så ligger Gottne i mitten av tabellen inför omgång 13. Senaste besegrade hemmalaget Härnösand på bortagräs, och även dessförinnan var formen helt okej. Nu är dock känslan att nivån på motståndet skruvas upp ett par snäpp. Piteå, som är ett förmodat topplag, har fyra matcher utan förlust. På de tre senaste bortamatcherna, där man ställts mot Boden, Timrå och HuFF - tre topplag alltså - har gästerna samlat ihop sju poäng . Utgå från höger!

 

11. IK Gauthiod - Nordvärmland FF 1


IK Gauthiod har gått riktigt starkt den senaste månaden i Division 2 Norra Götaland. Hemmalaget har tagit 13 poäng på de fem senaste matcherna och hemma i Grästorp har laget vunnit tolv av sina 13 senaste matcher. Helt otroliga siffror! Nordvärmland FF ligger i botten av tabellen, och kommer senast från en sömnig tillställning mot tabelljumbon FBK Karlstad. Matchen slutade mållöst och det var ett dyrbart poängtapp för Nordvärmland som bara har fyra poängs marginal till nedflyttningsstrecket. Tillförlitlig etta!

 


12. Nora BK - AFK Linköping 1

Nora BK är exceptionellt starka på hemmagräs. Tittar vi till Division 2 Södra Svealands hemmatabell så leder laget serien med resultatraden 5-1-0, och +11 i målskillnad. Otroligt starkt för ett lag som är nykomlingar i Division 2. AFK Linköping fick med sig en poäng i mötet mot Värmbols FC senast. Matchen dessförinnan förlorade laget med 0-3 borta mot Enskede. Känslan är att östgötarna får det tufft här mot ett ruskigt starkt hemmalag. Etta!

 


13. Bromölla IF - IFK Hässleholm 1

Sist ut är ett Skånederby där toppen gästas av botten. IFK Hässleholm var ett bottenlag i fjol och ser även ut att bli det den här säsongen. Gästerna har två raka förluster, och tre matcher utan seger. Mycket talar för att förlustsviten förlängs på torsdag. Det är ett revanschsuget Bromölla IF som kommer till spel här. Laget förlorade senast borta mot Asarum med 1-2. Hemmalaget ligger tvåa i Division 2 Östra Götaland inför omgång 13, men det är bara en poäng till Assyriska Turabdin som toppar tabellen. Hemma på Strandängens IP trivs Bromölla bra och här bör tre poäng räknas hem. Etta även här!


 

 

Kassaskåpet! - Tyskland

Med normala förutsättningar ska Tyskland vara ett par nummer större än Sydkorea. Nu när asiaterna redan är utslagna är vi övertygade om att de regerande världsmästarna tar med sig tre poäng från det här mötet. Kassaskåssäker spik!

Varningen! - Panama

Det är alltid svårt att förutspå matcher som har mindre betydelse. Men för Panamas del har den här matchen verkligen betydelse. Panama är här för att skriva historia, och Los Canaleros kommer att slita för sina liv här. Tunisierna får se upp! Det har blivit ett alldeles för överdrivet favoritskap på afrikanerna sett till streckningen.

 

144 rader

1. Island - Kroatien 1x2
2. Mexiko - Sverige x2
3. Sydkorea - Tyskland 2
4. Serbien - Brasilien 2
5. Schweiz - Costa Rica 1x
6. Senegal - Colombia 2
7. Japan - Polen 1
8. England - Belgien x2
9. Panama - Tunisien 1x2
10. Gottne - Piteå x2
11. Gauthiod - Nordvärm. 1
12. Nora - AFK Linköping 1
13. Bromölla - IFK Hässle. 1

1296 rader

1. Island - Kroatien 1x2
2. Mexiko - Sverige x2
3. Sydkorea - Tyskland 2
4. Serbien - Brasilien 1x2
5. Schweiz - Costa Rica 1x
6. Senegal - Colombia 2
7. Japan - Polen 1x
8. England - Belgien x2
9. Panama - Tunisien 1x2
10. Gottne - Piteå 1x2
11. Gauthiod - Nordvärm. 1
12. Nora - AFK Linköping 1
13. Bromölla - IFK Hässle. 1