Äntligen rullar Fotbolls-VM igång och det klassiska Europatipset övergår istället till VM-tipset under de kommande veckorna, där samtliga matcher hämtas från sommarens partaj! Värdnationen Ryssland ställs mot Saudiarabien i öppningsmatchen. Dessutom bjuds vi redan i den första omgången på en riktig höjdarmatch mellan Spanien och Portugal. Till råga på allt finns en jackpot på 5 miljoner. Det här får man bara inte missa!

 

 

VM tipset blå logga

Spela på VM-tipset här!

Spelstopp: 16.59

 

1. Ryssland - Saudiarabien 1

Vi börjar i kronologisk ordning, med Grupp A. Ryssland som är värdland för sommarens fotbollsfest slapp ta sig igenom något VM-kval. Vilket gör att det blir lite extra klurigt att läsa av hur bra det här laget är. I genrepet har ryssarna långt ifrån imponerat, faktum är att senaste gången Ryssland vann en fotbollsmatch var i träningslandskampen mot Sydkorea i början av oktober förra året. Dessutom kommer Stanislav Cherchesov får klara sig utan en av sina stjärnor i sommar, Zenits Aleksandr Kokorin har fått lämna återbud på grund av sin knäskada. Saudiarabien bör dock vara en perfekt premiärmatch för värdnationen. Det asiatiska kvalet håller knappast någon vidare hög nivå och Saudiarabien kommer med all säkerhet få det tufft i sommar då truppen känns alldeles för svag. Klass och inte minst hemmaplansfördelen, som absolut inte ska underskattas i dessa sammanhang, talar för värdnationen. Etta!

 

2. Egypten - Uruguay 2

För första gången sedan 1990 spelar Egypten fotbolls-VM, otroligt kul! Inte minst med tanke på att nationen har fått fram en sådan spelare som Mohamed Salah som man definitivt vill se på den här scenen. Salah har dock haft stora bekymmer med sin axel efter Champions League-finalen och det är fortfarande inte helt hundra om Liverpools stjärnskott kommer till spel i öppningsmatchen. Uruguay underskattas ofta av den breda massan. Faktum är att de ljusblå kom tvåa i det sydamerikanska kvalet bakom Brasilien och tittar man på truppen så är det klass rakt igenom. Centrallinjen håller yppersta världsklass och allt annat än en åttondelsfinal är oacceptabelt med tanke på vilken tacksam grupp man hamnat i. Tvåan är tillförlitlig!

 

3. Marocko - Iran 2

I Grupp B har vi ett intressant möte mellan två lag som mer eller mindre känns piskade att vinna för att ha chansen att blanda sig i något avancemang, detta då de andra två motståndarna i gruppen är Portugal och Spanien. Marocko, som tränas av den rutinerade fotomodellen Hervé Renard, tog sig till VM utan att släppa in ett enda mål i sin kvalgrupp! Iran gick precis som Marocko obesegrade genom kvalet och vann sin kvalgrupp med hela sju poäng före Sydkorea. Och precis som Marocko har asiaterna ett ramstarkt försvar. Målsnålt och ovisst är känslan. 1-0, 1-1, 0-1 känns som tre mycket troliga utfall. Utgå från tvåan som ser ut att erbjuda klart bäst spelvärde!

 

4. Portugal - Spanien 2

Kupongens smällkaramell! De regerande Europamästarna Portugal ställs mot Spanien som har samlat på sig två EM-guld och ett VM-guld under 2000-talet. Vilken toppmatch! Spanien vann sin kvalgrupp före Italien och under våren har spanjorerna även gjort det bra där 6-1 segern mot Argentina sticker ut. Faktum är att senaste gången Spanien förlorade en fotbollsmatch var i åttondelsfinalen mot Italien i EM 2016. Trots EM-guldet 2016 så är känslan att spanjorerna bör ligga steget före portugiserna. Jämför man trupperna så skiljer det ett par nivåer. Dessutom blir inte Cristiano Ronaldo yngre med åren. Spanien får tipset i öppningsmatchen.

 

5. Frankrike - Australien 1

Les Bleus är den stora favoriten i Grupp C och i öppningsmatchen ställs man mot Australien som på förhand känns som det svagaste laget i gruppen. Finalisterna från EM 2016, Frankrike, vann som ni alla känner till sin VM-kvalgruppen före Sverige. Men med tanke på den spelartrupp Didier Deschamps besitter så bör det finnas en växel till. Australien slutade efter både Japan och Saudiarabien i sin asiatiska kvalgrupp, men efter playoff-spel mot Syrien och Honduras kunde The Socceroos säkra sin VM-biljett. 38-årige Tim Cahill är fortfarande en av lagets stora ledare, som numera spelar i Millwall, vilket säger en del om vart Australien står. Inte speciellt högt med andra ord och laget känns betydligt mer begränsat än tidigare upplagor. Etta!

 

6. Argentina - Island 1

Dags för Argentina och Lionel Messi att äntra scenen! Trots VM-silvret 2014 känns det fortfarande inte som om Messi fått det där riktigt stora erkännandet i sitt hemland, i alla fall i jämförelse med hur man ser på honom i Europa. Trots mängder av världsstjärnor i offensiven, så var det målproduktionen som hackade i VM-kvalet där de blåvita säkrade VM-biljetten i den sista omgången. Potentialen är enormt hög, nu gäller det bara för Jorge Sampaoli att få det att stämma. Lars Lagerbäck har lämnat Island men trots det fortsätter framgångarna. Island kommer i sommar att medverka i ett VM-slutspel för första gången någonsin efter att laget vann sin kvalgrupp före Kroatien. Kvalitetsskillnaden bör dock vara enorm mellan lagen! Men trots det känns inte krysset helt dumt att ta med om plånboken tillåter. Bollen är rund och Island kan som vanligt spela helt utan press vilket brukar kunna passa dem.

 

7. Peru - Danmark X

Peru har kvalificerat sig för Fotbolls-VM för första gången sedan 1982. Efter en ganska svag inledning på det sydamerikanska kvalet stod peruanerna för en stark avslutning. Senast spelade laget 0-0 mot Sverige, dessförinnan hade peruanerna fem raka segrar. Värt att notera är att Peru har spelat 15 matcher i rad utan förlust! Dessutom har lagkaptenen Paolo Guerrero fått sin dopningsavstängning upphävd.  Danmark och Åge Hareide har ett riktigt spännande och talangfullt spelarmaterial. Nu gäller det att ta vara på det! I genrepet har det sett sådär ut och ska dansken ta sig vidare från den här gruppen måste laget upp i sin högstanivå. Danskarna är knappa favoriter, men tvåan streckas hårt. Det här känns oerhört oviss. Plocka med alla tecken!

 

8. Kroatien - Nigeria

Kroatien tog sig till VM på ett lite krångligare sätt än vad det flesta hade trott. Kroaterna slutade två i sin kvalgrupp bakom Island. Tittar man till truppen som Zlatko Dalic styr över finns det däremot mängder utav världsklasspelare, inte minst på mittfältet som kanske rankas som turneringens bästa. Nigeria är en stormakt på den afrikanska fotbollsscenen, men när det vankas mästerskap har Super Eagles haft det förtvivlat svårt att leva upp till förväntningarna genom åren. Den här upplagan av nigerianer har dock inte lika höga förväntningar på sig. Lagkaptenen, och spindeln i nätet, heter fortfarande John Obi Mikel. Han spelar till vardags i Kina och känslan är att han passerat bäst före-datum. Ettan känns stark under 60 procent!

 

9. Costa Rica - Serbien 2

Costa Rica var den stora skrällen under VM 2014 i Brasilien. Lagets stora stjärnor heter fortfarande Keylor Navas och Bryan Ruiz. Frågan är - kan centralamerikanerna skrälla även i Ryssland? Serbien har en väldigt talangfull trupp där det finns en härlig mix av rutin och yngre stjärnskott. Sergej Milinkovic-Savic, som varit helt fenomenal i Lazio, är lite som Serbiens Paul Pogba - stor och stark men trots det en otroligt bra bollbehandling och även målfarlig. Serbien vann sin kvalgrupp före Island och är rättmätiga favoriter. Tvåan känns intressant runt 55 procent.

 

10. Tyskland - Mexiko 1

Vi tittar till Grupp F och Sveriges motståndare. Tyskland behöver ingen närmare presentation. “Die Mannschaft” är regerande världsmästare och det är få saker som talar emot tyskarna i sommar. Mexiko är ett teknisk skickligt lag som är lite mer svårbedömda. Mexarna har gått till åttondelsfinalen sex världsmästerskap i rad, vilket naturligtvis borde tala lite emot Sveriges chanser att avancera från gruppen. Trots att Tyskland gjort ett oroväckande svagt genrep så är Jogi Löws mannar korrekta favoriter. Tyskland är ett mästerskapslag som är bäst när det gäller. Bör ta full pott i den här gruppen! Etta!

 

11. Brasilien - Schweiz 1

Sett till oddsen så är det brassarna som målas upp som favoriter. Inte så konstigt kanske med tanke på hur pass bra Tites mannar presterade i VM-kvalet. Dessutom känns truppen betydligt mer komplett nu kontra 2014 där känslan var att allt för mycket hängde på en spelare, Neymar. Schweiz har ett lag som bör kunna störa allt typ av motstånd om laget har en bra dag. Det finns en stor potential i spelarmaterialet med en ramstark defensiv. Schweizarna gjorde ett bra VM-kval och har även sett stabila ut i genrepet. Brassarna har blivit lite väl stora favoriter sett till streckningen så plocka med krysset tidigt som rensar riktigt fint bland kupongerna.

 

12. Sverige - Sydkorea 1

Sydkorea känns som det klart svagaste laget av Sveriges gruppmotståndare, så det vill nog till att Blågult tar tre poäng här för att ha någon chans att avancera från gruppen. Sydkoreanerna gjorde långt ifrån något förtroendeingivande kvalspel och i genrepet har asiaterna torskat mot lag som Nordirland, Polen, Bosnien och Senegal. Får Janne Anderssons mannar stopp på Tottenhams Heung-Min Son är mycket vunnet. Sveriges genrep går väl inte heller till historieböckerna, men här bör vi ha en bra chans att ta tre poäng. Sverige får tipset då både hjärtat och hjärnan säger seger. Ettan bör dock garderas ganska omgående med krysset.

 

13. Belgien - Panama 1

I match 13 hittar vi kupongens stora favorit. Belgien går upp i en kamp mot VM-debutanterna Panama på Fisjt-Stadion i Sochi. Belgien har en gyllene generation som bara väntar på en stor framgång i ett mästerskap. Laget är stjärnspäckat och VM-kvalet var bara en enda lång transportsträcka. Panama håller långt ifrån samma nivå och truppen är väldigt anonym. Känslan är att centralamerikanerna bara är här för att delta och “se och lära”. Utan någon större fundering spikas ettan i alla system, oavsett streckning.


 

Kassaskåpet! - Belgien

Belgien är på pappret ett av världens bästa landslag och det räcker gott och väl för att köra över debutanten Panama.

 

 

Varningen! - Iran

Mötet mellan Marocko och Iran känns helt öppet, men streckningen visar något helt annat. Iran som gjorde ett bra kvalspel visade redan för fyra år sedan i Brasilien att man inte ska underskattas. Det här är helt öppet, vilket ger ett enormt fint spelvärde på iranierna!

 

 

144 rader

1. Ryssland - Saudiarab. 1
2. Egypten - Uruguay 2
3. Marocko - Iran 1x2
4. Portugal - Spanien x2
5. Frankrike - Australien 1
6. Argentina - Island 1
7. Peru - Danmark 1x2
8. Kroatien - Nigeria 1
9. Costa Rica - Serbien x2
10. Tyskland - Mexiko 1
11. Brasilien - Schweiz 1x
12. Sverige - Sydkorea 1x
13. Belgien - Panama 1

 

 

1296 rader

1. Ryssland - Saudiarab. 1x
2. Egypten - Uruguay 2
3. Marocko - Iran 1x2
4. Portugal - Spanien 1x2
5. Frankrike - Australien 1
6. Argentina - Island 1x
7. Peru - Danmark 1x2
8. Kroatien - Nigeria 1
9. Costa Rica - Serbien 1x2
10. Tyskland - Mexiko 1
11. Brasilien - Schweiz 1x
12. Sverige - Sydkorea 1x
13. Belgien - Panama 1

Till Svenska Spel här