Det är ett svårtippat Topptips där halva kupongen hämtas från Veikkausliiga, eller det finska finrummet om ni så vill. Utöver de finska matcherna så ställs Sveriges damer mot Ukraina i VM-kvalet, samtidigt som Superettan, Svenska Cupen och Polens VM-genrep fortsätter.

 

Topptipset gul logga

Spela veckans Topptips här!

 

Spelstopp: 17.29

1. Ukraina (D) - Sverige (D) 2

Sveriges damer har kopplat ett litet grepp i sin VM-kvalgrupp. Svenskorna leder gruppen, med tre poäng före Danmark, och det är just mellan dessa två länder VM-platsen står mellan. Sverige tilldömdes segern mot Danmark i höstas efter en konflikt mellan det danska fotbollsförbundet (DBU) och det danska landslaget. Ett rejält bakslag för damfotbollen och inte minst det danska fotbollsförbundet. Sverige står nu på fem segrar efter lika många spelade matcher. Ukraina är ett klart sämre lag och har efter fem spelade matcher två vinster, en oavgjord och två förluster. Sverige är stora favoriter. Med all rätta. Spika Blågult!

 

2. GAIS - Örgryte X

Derby på Gamla Ullevi i Göteborg! GAIS imponerade på många i Svenska Cupen, men succén fortsatte inte i samma stil när Superettan drog igång. Men Makrillarna ser dock ut att ha prickat in formen inför derbyt ganska bra. Senast blev det kryss mot Landskrona, men dessförinnan hade laget två raka segrar. Örgryte inledde säsongen betydligt bättre och trots en något sviktande form är det bara fyra poäng upp till serieledarna Falkenberg, trots en match mindre spelad. De fem senaste mötena lagen emellan har slutat oavgjort och det känns inte alls helt otänkbart med en liknande utgång på tisdag. Utgå från krysset men tryck in så många tecken som plånboken tillåter.

 

3. Skoftebyn - Stenungsund 1

På Nysätra IP i Trollhättan har vi ett möte mellan Skoftebyn och Stenungsund i Svenska Cupen. Båda lagen huserar i Division 2 norra Götaland, där båda parterna ligger i botten av tabellen. Gästerna är två poäng före Skoftebyn i Division 2, men formen talar helt klart för hemmalaget. Stenungsund har nämligen åtta raka matcher utan seger och på resande fot har man bara noterats för en seger under säsongen. Hemmalaget har i sin tur vunnit två av de tre senaste hemmamatcherna. Sett till tabellen är det här dock väldigt ovisst. Utgå från ettan som erbjuder bäst värde, men plocka med så många tecken som plånboken är gjord för.

 

4. Polen - Litauen 1

Polens VM-genrep fortsätter, den här gången mot Litauen. Senast tappade laget en 2-0 ledning till 2-2 mot Chile, och det är tydligt att skadan på försvarsgeneralen Kamil Glik väger tungt. Polackerna imponerade dock i sin VM-kvalgrupp som man vann med fem poäng före Danmark. Det finns en stor potential i truppen där det känns lite som “sista chansen” för ett par spelare som ligger runt 30-strecket, inte minst Robert Lewandowski. Litauen var som väntat en slagpåse i sin VM-kvalgrupp, tillsammans med Malta, och här ska det till något alldeles extra för att man ska få med sig något. Allt annat än en hemmaseger vore sensationellt. Spika polackerna!

 

5. FC Lahti - FC Honka 1

Finska FC Honka reser ett par mil norrut för att ta sig en an en tuff bortamatch i Lahtis. FC Lahti är fem poäng före Honka i tabellen och visar dessutom upp riktigt bra form. Visserligen fick Lahti “bara” en pinne i den senaste bortamatchen mot PS Kemi, men faktum är att det var lagets sjunde raka match utan förlust. Dessutom är Lahti fortfarande obesegrade på hemmagräs, med tre vinster och två oavgjorda på lagets fem hemmamatcher. FC Honka är nykomlingar i det finska finrummet och på resande fot har gästerna haft det jobbigt så här långt. Hemmalaget är befogade favoriter och känslan är att 1X bör räcka.

 

6. KuPS - FC Ilves 1

KuPS slutade på en andraplats i fjol bakom ett överlägset HJK och tabellen ser likvärdig ut även den här säsongen då HJK toppar tabellen med tio poäng före KuPS. Hemma på Savon Sanomat Areena som ligger i de östra delarna av Finland är laget svårbemästrade. Rasmus Karjalainen som liknar Marco Reus både till spelstilen och utseendet har varit en succé under våren. Den 22-årige yttern har stått för 10 baljor på hans 11 framträdanden i ligaspelet. FC Ilves är dock rena rama mardrömmen till motstånd för KuPS. Faktum är att gästerna har vunnit 12 raka matcher mot KuPS! Helt otroligt, inte minst med tanke på att hemmalaget ska vara snäppet vassare. Ettan ser ut att erbjuda fint värde, men gardera snabbt. En sådan tydlig statistik går inte att blunda för!

 

7. Rovaniemi - Vaasa PS X

Rovaniemi har så här långt varit en positiv överraskning i Veikkausliiga. Laget ligger trea inför kvällens matcher, men är på samma poäng som tabelltvåan KuPS som dessutom har spelat en match mer. Formen är dock allt annat än bra. Efter en fantastisk inledning har laget nu bara vunnit en av sina sju senaste matcher. Vaasa PS som håller till på den finska västkusten är sex poäng bakom Rovaniemi i tabellen. Men gästerna har bara förlorat en av sina sju senaste matcher, så formen är det inget större fel på. Ettan streckas hårt och känslan är att Vaasa PS mycket väl kan få med sig något från den finska urskogen. Utgå från krysset, men gardera tidigt med så många tecken som möjligt. Allra helst tvåan som ser ut att rensa riktigt bra bland kupongerna.

 

8. Seinajoen - Turku PS 1

Ångestladdat möte i Seinäjoki. Efter 11 omgångar står Seinajoen på nio poäng, två poäng före tabelljumbon Turku PS från Åbo. Att vi hittar gästerna i botten av tabellen är inte någon större skräll eftersom laget spelade i den finska andraligan i fjol. Hemmalaget som slutade på en stabil mittenplacering i fjol har däremot har varit en besvikelse så här långt. Formen i båda lagen är minst sagt svag, Seinajoen har sju matcher utan seger och Turku PS åtta matcher utan seger. Hemmalaget streckas lågt och känslan är att Seinajoen inte förlorar det här mot tabelljumbon. 1X ska räcka.

 

Kassaskåpet! - Polen

Nu är det hög tid att visa lite VM-form för Polens del. Litauen är ett motstånd som bara ska besegras, allt annat vore sensationellt. Ettan under 80 procent är en utmärkt spik på en annars ganska klurig kupong.

 

Varningen! - VPS

Rovaniemi har helt och hållet tappat stilen efter den fina inledningen. Nu har laget bara vunnit en av sina sju senaste matcher och här ställs man mot Vaasa PS som nästintill glömt bort hur man förlorar.


72 rader

1. Ukraina (D) - Sver. (D) 2

2. GAIS - Örgryte 1x2

3. Skofteb. - Stenungs. 12

4. Polen - Litauen 1

5. FC Lahti - FC Honka 1x

6. KuPS - FC Ilves 1x

7. Rovaniemi - VPS 1x2

8. SJK - Turku PS 1

 

324 rader

1. Ukraina (D) - Sver. (D) 2

2. GAIS - Örgryte 1x2

3. Skofteb. - Stenungs. 1x2

4. Polen - Litauen 1

5. FC Lahti - FC Honka 1x

6. KuPS - FC Ilves 1x2

7. Rovaniemi - VPS 1x2

8. SJK - Turku PS 1x

 

Till kupongen här!