Den fullspäckade fotbollsveckan fortsätter obehindrat när helgens ligaomgång smyger igång redan under fredagen. Åtta matcher från lika många ligor står på tapeten där bland annat stålstadsrivalerna United och Wednesday gör upp i ett sprakande derby!

Spelstopp: 19.59

 

 1. Levante - Real Sociedad 1

Första matchen hämtas från utkanterna av Valencia i östra Spanien där Levante huserar. Hemmalaget har överträffat alla förväntningar så här långt och ligger på en finfin sjunde plats i La Liga efter en minst sagt stark trend. Av de senaste fem ligamatcherna har hela 13 poäng bärgats. Stor del av framgången kan tillskrivas stekhete strikern Roger Martí som smällt in sex bollar på nio matcher och redan nu dubblat sin målskörd från förra säsongen. Real Sociedad är fortsatt ett av den spanska ligans sorgebarn och trots flera år av fint spelarmaterial får baskerna inte ihop det. Laget har endast vunnit tre matcher i höst, och har nu fyra raka utan seger (alla turneringar) och ligger på en allt annat än smickrande trettondeplats. Att Sociedad ska vinna är således föga troligt när form och hemmaplan talar för Levante. 1x räcker!

 

 1. Lille - Strasbourg 1

I Frankrike är det två riktiga uppstickare som gör upp. Efter en knapp förlust borta mot PSG (1-2) halkade Lille visserligen ner till tredjeplatsen, men laget visade samtidigt att de är i toppen för att stanna. Åtminstone tills någon köper loss Nicolás Pepe, som stod för reduceringen i Paris, nästa sommar. Något att bita i för Strasbourg som överpresterar denna höst. Det blå bortalaget återfinns på en stark sjundeplats i Ligue 1 och har nu radat upp sex raka matcher utan förlust. En av dessa matcher var cupmötet mot Lille som laget från “Europas huvudstad” vann med 2-0 förra tisdagen. LOSC hade dock fullt fokus på matchen mot PSG och vilade därför en rad nyckelspelare vilket gör att ligatrean får bära favoritskapet här. Etta!

 

 1. Hannover - Wolfsburg X

Det är två formsvaga gäng som gör upp härnäst. Endast två segrar vardera har det blivit på de senaste tio matcherna. Med det ligger Hannover tredje sist med endast sex hemspelade poäng så här långt. Wolfsburg inledde starkt men har som sagt även dem haft det tungt det senaste och parkerar numera på elfte plats. Självförtroendet är kört i botten i båda läger vilket gör att det kan sluta precis hur som helst. Utgå från kryss och helgardera större system!

 

 1. Frosinone - Fiorentina 2

Den europeiska rundresan går vidare mot den Apenninska halvön där bottenlaget Frosinone tar emot nyrenoverade Fiorentina. Det klassiska bortalaget har med spelare som Pjaca, Mirallas, underbarnet Chiesa och inte minst Diego Simeones son Giovanni alla förutsättningar att utmana om Europaplatser denna säsong. Det har inte Frosinone som ligger näst sist med endast sex inspelade poäng. Fem av dessa har dock kommit de tre senaste och formen är således något gryende. Att det ska räcka till tre poäng mot Viola, vars enda förluster kommit på bortagräs mot storlagen Napoli, Inter och Lazio är dock inte särskilt troligt. Ett kryss är dock inte otänkbart och det är en vettig gardering till tvåan.

 

 1. Sheffield United - Sheffield Wednesday 1

Stålstadsderby härnäst när ett av Englands hetaste möten går av stapeln i Sheffield. Trots de många likheterna är det dock vitt skilda världar om vi tittar till tabellen där United går stark på tredje plats medan Kåmarks gamla gäng, med fyra raka förluster, inte ligger bättre till än sjuttonde. Fredagens hemmalag är bättre i båda ändar av planen och målskillnadsmässigt skiljer det hela 17 mål efter 16 omgångar. En stor anledning till det är hemmalagets skyttekung Billy Sharp som pytsat in hela 10 mål hittills. Med honom i spetsen är United, som kommit betydligt längre i sitt lagbygge än Wednesday som bytte tränare i februari, bättre. Ettan först, men derbyn är derbyn och de som går för större pengar garderar upp.

 

 1. Aberdeen - Hibernian 1

Ytterligare en jämn kamp att vänta när vi fortsätter resan på de brittiska öarna där skotska Premiership bjuder på ett riktigt mittenmöte. Aberdeen och Hibernian, som tränas av den gamle Celtic-legendaren Neil Lennon, står på 18 poäng vardera där det enda som skiljer dem åt är fem plusmål i bortalagets favör efter elva spelade matcher. Senast lagen möttes var i ligacupen i september där det gick hela vägen till straffar och Aberdeen drog längsta strået. De rödklädda hemmalaget har dock vunnit fyra raka hemma på Easter Road, bland annat mot Steven Gerrards Rangers i Ligacupen, och vinner på poäng formmässigt. Fördel Aberdeen! 

 

 1. Zwolle - Willem II

Tillbaka till det europeiska fastlandet där det efter ett par jämna matcher blir något lättare att skilja agnarna från vetet. Willem II har nämligen inte vunnit på åtta matcher och på bortaplan läcker laget som aldrig förr med 16 insläppta senaste fem. Hemmalaget är inte heller det i någon direkt superform, men med tanke på Tricolores usla bortafacit är ettan till cirka 40 procent en fullt tänkbar spik.

 

 1. Vitoria Setubal - Feirense 1

Vi avslutar som vi började med en match från den Iberiska halvön. Åker man ungefär en timme söderut från Lissabon hamnar man nämligen i staden Setubal på den portugisiska Atlantkusten. Vitoria välkomnar där kupongens sista bortalag Feirense, som är segerlösa i sju raka fajter. En helt logiskt svit när man som i senaste hemmamatchen mot Tondela släpper in fyra mål. Hemmalaget är i klart bättre slag, och även om senaste matchen slutade med förlust borta mot andraplacerade Braga så är formen god med två vinster och ett kryss dessförinnan. Setubal får slutordet på fredagens Topptips!

 

Kassaskåpet! - Lille

När LOSC ställer sitt starkaste mannskap på benen är det inte många lag som rår på dem just nu. Till och med suveräna PSG fick kämpa hårt för tre pinnar när Nicolas Pepe och Jonathan Bamba på topp gav Thiago Silva & co rejäla besvär. Då är inte Strasbourg någon match för målglada Lille!

 

Varningen! - Sheffield Wednesday

Stirrar man sig blind på tabelläget är det inget snack om att United har övertaget. Derbyn är dock alltid luriga och när Wednesday finns till under 15 procent är det inte en dum chansning i jakt på utdelning.

 

32 rader

 1. Levante - Sociedad 1x
 2. Lille - Strasbourg 1
 3. Hannover - Wolfsburg x2
 4. Frosinone - Fiorentina x2
 5. Sheffield U. - Sheffield W. 1x
 6. Aberdeen - Hibernian 1x
 7. Zwolle - Willem II 1
 8. Vitoria S. - Feirense 1

 

144 rader

 1. Levante - Sociedad 1x
 2. Lille - Strasbourg 1
 3. Hannover - Wolfsburg 1x2
 4. Frosinone - Fiorentina x2
 5. Sheffield U. - Sheffield W. 1x2
 6. Aberdeen - Hibernian 1x
 7. Zwolle - Willem II 1x
 8. Vitoria S. - Feirense 1x