Tisdagens Topptips ser allt annat än lätt ut. Ligacupfajter från både England och Frankrike blandas hejvilt med ligaspel från flera olika länder och ligor. Även om vi får dra det långt för att kalla någon match en höjdpunkt för andra än de närmast sörjande, så börjas kupongen åtminstone med två intressanta svenska matcher när bottenlag både i Allsvenskan och Superettan är i farten!

Spelstopp: 18.59

 

 1. Elfsborg - Dalkurd 1

Efter en mindre bra andra halvlek där 2-0 hastigt och mindre lustigt blev till 2-2 på en halvtimme är Elfsborgs allsvenska kontrakt ännu inte helt klart. Det bör dock inte vara någon fara på taket eftersom övriga resultat gick med laget och det räcker därför med oavgjort för boråsarna mot tisdagens motståndare Dalkurd. Ett resultat som i så fall innebär att Dalkurd som bäst kan kvala sig kvar i högsta serien. Tabellen ljuger inte och det är två lag ganska långt ifrån toppform. En i grunden tydlig kvalitétsskillnad och hemmaplan gör dock att det skall mycket till att för att de gula ska förlora här. 1X känns tryggt!

 

 1. Örgryte - Varberg X

Vi stannar i Västergötland där Örgryte bjuder in Varberg till ett västsvenskt derby i Göteborg. Hemmalaget har efter en rysligt dålig period under sommaren, som kulminerade i en derbyförlust mot GAIS, ryckt upp sig under hösten och återfinns på en stabil femteplats utan något att spela för. Motståndarna Varberg håller sig däremot ovanför kvalstrecket endast tack vare målskillnad och är nere för räkning i höstrusket på Gamla Ullevi. I bortalagets ringhörna finner vi således desperation och överlevnadsinstinkt medan hemmalaget avslappnat kan luta sig mot repen med form och hemmaplan i ryggen. Mötet känns därför ganska ovisst och vi utgår från ett kryss. På större system kan det dock vara klokt att helgardera!

 

 1. Bournemouth - Norwich 1

Över till de brittiska öarna som istället för ligafotboll frestar med två matcher från Ligacupen. Första mötet hämtas från Bournemouth där Norwich kommer på besök. The Canaries återfinns på en finfin femteplats i The Championship men har trots detta inte övertygat nämnvärt. Laget har endast tre plusmål efter 15 spelade omgångar och känslan är att laget fått väldigt bra poängmässig utdelning hittills. Bournemouth bör således ha goda chanser att avancera här även om det roteras. Eddie Howes mannar har hemmaplan, kommer i strålande form och är till skillnad från Norwich helt skadefria. Spelsystemet passar spelarmaterialet otroligt väl och efter bland annat 4-0 borta mot Watford ligger laget på sjätteplats i Premier League. Hemmalaget får stå som favorit!

 

 1. Burton - Nottingham 2

Trots en i det närmsta intakt trupp har Burton, som degraderas från The Championship förra säsongen, inlett ligasäsongen svagt. Ligacupen har dock varit ljuset i höstmörkret där hemmalaget i tur och ordning skickat ut både Aston Villa och Burnley hemma på Pirelli Stadium. Däcksäljarna stöter dock på ytterligare ett tufft motstånd när fina, anrika Nottingham Forest bjuder upp till dans. En division skiljer lagen åt och givetvis bör The Reds, som återfinns på sjundeplats i The Championship och där Lewis Grabban gått i bräschen med åtta pytsar på 14 spelade, vara favorit. Tvåan först, men med tanke på hemmalagets facit i Ligacupen hittills så rekommenderas både hängslen och livrem på större system!

 

 1. Montpellier - Nantes 1

Fransmännen vill inte vara sämre än vännerna på andra sidan kanalen och bjuder därför även dem på Ligacupspel. Stade de la Mosson i Montpellier är skådeplatsen där Ligue 1:s just nu tredje bästa lag tar emot Nantes. Efter det inledande nederlaget i premiären mot Dijon har Montpellier gått som tåget i ligalunken med sex segrar och fyra oavgjorda. För Nantes har det gått klart sämre och gästernas 0-2 torsk i förra mötet lagen emellan har satt tonen för en väldigt svag höst. Hemmalaget är befogade favoriter.

 

 1. Strasbourg - Lille 2

Tillsammans med ovan nämnda Montpellier är Lille den franska ligans stora överraskning denna höst. Hugo Lloris moderklubb, som med nöd o näppe klarade kontraktet i fjol, parkerar fantastiskt nog på en andraplats i Ligue 1. Den fina formen kan i mångt och mycket tillskrivas den numera Barcelonaryktade yttern Nicolás Pepe och anfallaren Jonathan Bamba som stått för sju baljor vardera. Full fart framåt hittills alltså och den frejdiga offensiven, som varit många lag övermäktig, blir något att bita i för hemmalaget. Strasbourg har dock inte förlorat sedan första september på hemmaplan så det blir blir nog inte riktigt fullt så enkelt man på förhand kan tro. Gardera tvåan!

 

 1. Club Brügge - Oostende 1

I Belgien är det ligafotboll som gäller där hemmalaget, tillika regerande mästarna, just nu parkerar på en andraplats. Prestationen mot Monaco i Champions League lovar gott och även om det bara blev oavgjort var Brügge det bättre laget. Gästande Oostende ligger på den undre halvan med minus sju i målskillnad efter tolv omgångar. Det känns som en ganska enkel munsbit för de blåsvarta som sällan tappar poäng i ligaspelet och har vunnit åtta av de nio senaste lagen emellan. Club Brügge vinner!

 

 1. Crewe - Mansfield X

Åter till England där kupongen avslutas med en match från League Two där två formstarka lag drabbar samman. Crewe kommer till spel med fyra raka matcher utan nederlag medan Mansfield stoltserar med hela sju matcher utan förlust. Det är dock först och främst tack vare två starka kollektiv då lagens bästa målskyttar gjort ynka fem (Crewe) respektive fyra mål (Mansfield) vardera på 15 omgångar. Jämn match på förhand alltså och tipsets sista match avslutas därför som brukligt med ett kryss. Ska det garderas görs det i första hand med tvåan som erbjuder det bättre värdet.

 

Kassaskåpet! - Club Brügge

Club Brügge är sedan länge en maktfaktor i Belgien och hemma på Jan Breydel-Stadions gräs har laget inte förlorat i ligan sedan maj. Att det skulle bli något annat än seger för blåränderna finns inte på kartan!

 

Varningen! - Varberg

Även om Örgryte är det bättre laget på pappret skall inte motivationsfaktorn underskattas. Varberg behöver poäng i västderbyt för att hålla sig på rätt sida kvalstrecket och desperation tillsammans med kämpaglöd kan räcka långt när temperaturen kryper ned mot nollan.

 

32 rader

 1. Elfsborg - Dalkurd 1X
 2. Örgryte - Varberg 1X
 3. Bournemouth - Norwich 1X
 4. Burton - Nottingham X2
 5. Montpellier - Nantes 1
 6. Strasbourg - Lille X2
 7. Club Brügge - Oostende 1
 8. Crewe - Mansfield X

 

144 rader

 1. Elfsborg - Dalkurd 1X
 2. Örgryte - Varberg 1X2
 3. Bournemouth - Norwich 1X
 4. Burton - Nottingham 1X2
 5. Montpellier - Nantes 1
 6. Strasbourg - Lille X2
 7. Club Brügge - Oostende 1
 8. Crewe - Mansfield X2