Topptipset tar oss som brukligt kors och tvärs över hela Europa denna fredagsafton. Det bjuds bland annat på ett oväntat toppmöte i Spanien samtidigt som Oscar Wendts Gladbach försöker hänga på Dortmund i toppen av tyska Bundesliga. Först och främst stannar vi dock hemma i Sverige där tre lag indragna i bottenstriden är i farten. Blåvitt tar emot Giffarna hemma i Göteborg medan Trelleborg och Elfsborg gör upp om tre livsviktiga poäng nere i Skåne!

Spelstopp: 18.59

 

 1. IFK Göteborg - GIF Sundsvall 1

Efter den livsviktiga segern borta mot Brommapojkarna med 2-0 har IFK återigen fast mark under fötterna. Göteborgarna har nu åtta poäng ner till Dalkurd på kvalplats med fyra omgångar kvar. Giffarna stod i sin tur för en oinspirerad insats borta mot Elfsborg och fick efter 0-2 i baken åka hem till Norrland med noll poäng. Det är lite samma läge här då Änglarna vill säkra kontraktet medan Sundsvall mer eller mindre stämplat ut för den här säsongen. Så långt talar mycket för hemmalaget, men innan vi plitar ner ettan av bara farten skall vi dock komma ihåg att Blåvitt är ett bottenlag till synes ur balans. De har inte alls gått att lita på denna säsong och även om vi börjar strecka från vänster är känslan att det kan vara på sin plats att helgardera större system.

 

 1. Trelleborg - Elfsborg 2

Trelleborg är sedan länge ett lag för nästa års Superetta. Elfsborg har likt IFK Göteborg åtta poäng tillgodo på kvalplatsen men vill nog gärna ha en seger här för att säkra kontraktet till hundra procent. Skåningarna har inget att spela för, är i dålig form och är utan tvivel Allsvenskans sämsta lag. Det bör Boråsarna kunna dra nytta av trots att målskyttet inte klickat. Tvåa!

 

 1. Landskrona - AFC Eskilstuna 2

Det sista svenska bidraget kommer från Superettan. Toppen mot botten är det som gäller när nästjumbon Landskrona tar emot tredjeplacerade AFC. Hemmalaget har tagit åtta poäng de senaste 18 matcherna och har efter 1-3 mot GAIS på Gamla Ullevi nu fem raka förluster. Det skall således mycket till för att vi ska få se något annat än bortaseger när formstarka Eskilstuna, med fyra poäng upp till Falkenberg på sista direktplatsen till Allsvenskan, beger sig till Skåne. Tvåan spikas.

 

 1. Valladolid - Espanyol X

Det är dubbelt Barcelona i toppen på La Liga. Lillebror Espanol skuggar nämligen stadsrivalen endast en poäng bakom efter nio spelade omgångar. Chans att gå upp i topp alltså eftersom laget är först ut i omgång tio. Det blir dock en tuff uppgift mot femteplacerade Valladolid. Hemmalaget har efter “den riktige” Ronaldos intåg som president gått som tåget och ligger bara två poäng bakom Espanol efter fyra raka segrar. Spelet är oerhört stabilt och man imponerar stort med små medel. Två jämbördiga och svårslagna lag i fin form där hemmafördelen väger upp Espanyols något bättre trupp. Den jämna streckningen är befogad och även här kan en helgardering vara på sin plats!

 

 1. Nimes - St. Etienne 2

St. Etienne har som alltid siktet inställt på en Europaplats. Förra säsongen missade man precis och sjätteplatsen laget just nu innehar räcker inte heller. Efter två raka utan seger gäller det således för bortalaget att hitta tillbaka till spelet man hade innan landslagsuppehållet som gav tre raka segrar. Till det är chanserna goda under fredagen då de gröna möter Nimes. Hemmalaget har inte vunnit sedan omgång 2 och är mållösa i fyra raka matcher. Det är inte mycket som talar för nykomlingen och bortasegern känns klart sannolik till en mycket angenäm procent. Stecka från höger!

 

 1. QPR - Aston Villa 1

Vi bränner av en match i The Championship när vi ändå är igång. Två lag som borde höra hemma i Premier League gör upp om tre poäng i London när Birminghams största lag Aston Villa kommer på besök. Hemmalaget verkar efter en trevande inledning hittat formen med tre segrar och en oavgjord de fyra senaste där 3-0 mot Sheffield Wednesday imponerar. I Villa går det fortfarande lite upp och ner och mittenplaceringen har inte kommit av en slump. Laget har bara en seger senaste sex matcherna vilket gör att det mesta talar för en hemmaseger. Utgå från ettan!  

 

 1. Sönderjyske - Odense X

Grannarna i väst kommer med nästa bidrag till kupongen. God form i bägge läger med åtta poäng vardera från de fem senaste omgångarna och båda klubbarna kommer med varsitt starkt bortakryss i ryggen. Med samma målskillnad, ett plusmål, är det enda som skiljer två pinnar i hemmalagets favör efter 13 omgångar. Förra mötet lagen emellan slutade 2-2 och det är fullt troligt att det blir oavgjort även här då lagen nästan är omöjliga att skilja på. Vi börjar i mitten och jobbar oss utåt.

 

 1. Freiburg - Mönchengladbach 2

Slutet i sikte då Tyskland och Bundesliga tar vid efter våra Skandinaviska vänner. Där får Freiburg formstarkt besök när Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach beger sig knappa 50 km söderut. Gladbach ligger på andra plats i tabellen och har imponerat å det grövsta under hösten efter hittills suveräna serieledarna Dortmund. Formen är strålande med 4-0 mot Mainz senast och 3-0 borta mot självaste Bayern i omgången dessförinnan. Freiburg var ett bottenlag i fjol och lär hamna i samma region även denna säsong om sviten med tre raka utan seger håller i sig. Det gör den med största sannolikhet och bortalaget får gälla som favorit!

 

Kassaskåpet! - AFC Eskilstuna

Trots bortaplan är tvåan på Eskilstuna kupongens starkast lysande tecken. Det är toppen mot botten och motståndarna Trelleborg är helt under isen. Laget har med fem raka torsk sjunkit som en sten under hösten samtidigt som AFC jagar direktplats till Allsvenskan. Detta kan bara sluta på ett sätt. Tvåa! 

 

Varningen! - GIF Sundsvall

Det är en ganska oviss match som går av stapeln på Gamla Ullevi i Göteborg. Hemmalaget har klart mer att spela för men Giffarna kan kliva ut utan press. Eftersom man inte vet inte var man har IFK dessa dagar skall tvåan definitiv med på större system!

 

32 rader

 1. Göteborg - Sundsvall 1x
 2. Trelleborg - Elfsborg x2
 3. Landskrona - Eskilstuna 2
 4. Valladolid - Espanyol x2
 5. Nimes - St. Etienne 2
 6. QPR - Aston Villa 1x
 7. Sönderjyske - Odense 1x
 8. Freiburg - Möncheng. 2

 

144 rader

 1. Göteborg - Sundsvall 1x2
 2. Trelleborg - Elfsborg x2
 3. Landskrona - Eskilstuna 2
 4. Valladolid - Espanyol 1x2
 5. Nimes - St. Etienne 2
 6. QPR - Aston Villa 1x
 7. Sönderjyske - Odense 1x
 8. Freiburg - Möncheng. x2