Flera lag som med Europaspel i veckan har fått extra vilodagar av sina respektive fotbollförbund, vilka klarar av det täta matchandet bäst? Spännande och välspelat väntas i flera länder där vi uppe i Svea håller extra koll på den olidligt gastkramande striden om Lennart Johanssons pokal. Aldrig fel med alla rätt!

Spelstopp: 18.59

 

 1. Tottenham - Manchester City 2

I fotbollens vagga kickar vi igång tipset. Skrytbygget Manchester City med fotbollens Steve Jobs Pep Guardiola vid rodret har förutom ett par mindre hack i maskineriet gått fram som en ångvält, inhemskt som internationellt. Framgången förknippas ofta med offensiva stjärnor som de Bruyne, Agüero och Sterling men faktum är att defensiven med endast ett insläppt på resande fot skvallrar om de ljusblås verkliga styrka. Värdarna på Wembley slarvade bort två poäng i Eindhoven i veckan och ser ut att återigen underprestera i kontinentalspelet. Upp till bevis hemma då Londonlaget åkt på pumpen mot det enda ordentliga motståndet hittills (Liverpool, 0-1). Även om Spurs är något understreckade kommer The Citizens till huvudstaden med ett helt annat självförtroende och spel. Spika tvåan!

 

 1. AIK - Malmö FF 2

Trean mot ettan i fotbollsallsvenskans maratontabell. De svartgula har något tveksam form med två raka oavgjorda och nu när Peking närmat sig serieledande Gnaget kanske det börjar darras på manschetten i Solna? Avstängningar på Elyounoussi och Kofi Adu stör dessutom Norlings planer. I Norge fick Malmö 1-1 men var bättre och hade med lite flyt tagit sin andra raka seger i Europaspelet. Skåningarna med ikonen Rosenberg i spetsen brukar lyfta sig i de stora matcherna och har endast ett bortanederlag i Allsvenskan sedan maj månad. Fina möjligheter att kontra bort ett nervöst AIK. De lågt streckade gästerna får tipset, men gardera tidigt så klart.

 

 1. Midtjylland - Bröndby 2

För ungefär en månad sedan stångades dessa två lag på Bröndby Stadion och delade på poängen (2-2). Lagen befinner sig nu i olika delar av tabellen där värdarna inte förlorat sedan Malmö FF sparkade ut jyllänningarna från Europaspelet. Här får emellertid FCM se upp då de har lite svårt mot just Bröndby IF. Köpenhamnarnas seriestart har kantats av problem och onödiga poängtapp men form och prestationer är nu på uppgående. Ett varningens finger för strikern Kamil Wilczek som är i målform. Den polske landslagsmannen har gjort två mål på de senaste tre kamperna. Supervärde på huvudstadslaget, i jakten på de feta stålarna garderas tvåan upp med ett kryss.

 

 1. Lazio - Inter 1

När en Marseille-anhängare kastade in ett föremål genom rutan på Lazios spelarbuss på väg till Stade Vélodrome, såg vederbörande troligtvis till att italienarna fick extra tändvätska då de komfortabelt besegrade fransmännen med 3-1 i veckans Europa League-match. Inhoppande Marusic avgjord med sitt mål i slutet och visade därmed Simone Inzaghi att han har en bred trupp. Gästerna från Norditalien åkte på smisk i Barcelona och Spalletti erkände sig besegrad utan bortförklaringar. I Serie A går det bättre för de blåsvarta som har fem raka trepoängare. Romlaget har ännu inte spelat oavgjort i seriespelet och milanesarna har bara kryssat en gång hittills. Bra värde på ettan och vid halvgardering slopas krysset.

 

 1. Start - Molde 1

Nio tabellplaceringar skiljer lagen åt i skrivande stund men segerchanserna för Start är större än man kan tro. Formen hos värdarna är god med 12 av 15 möjliga inspelade poäng på de senaste fem, samt ett stabilt hemmafacit sedan Kjetil Rekdal tog över i slutet av maj; endast ett hemmanederlag på Sør Arena på de senaste åtta försöken. Ole Gunnar Solskjaers blåklädda manskap jagar guld och Europaspel i toppen men lagets akilleshäl är ändå bortaprestationerna. Endast fyra viktorior utanför Molde sätter frågetecken för topplagets förmodade överlägsenhet. Ettans värde får inte ignoreras, tryck dit krysset och håll tummarna för de gulsvartas sjunde hemmavinst!

 

 1. Gefle - Norrby 2

På Gavlevallens konstgräs gör de två bottenlagen upp. Hoppet är i princip ute för värdarna och det är helt förståeligt då de ljusblå är seriens sämsta lag poäng-, försvars- och anfallsmässigt. En omstart i Division 1 Norra kanske inte skadar? Västkustlaget Norrby är inte säkra ännu, utan vill ta åtminstone en seger till innan de blåklädda kan stämpla ut för säsongen. Tung bortaförlust senast men tillhör inte vanligheterna, uppe i Norrland torde boråsarna efter lite slit kunna ta alla poängen. Tvåan betalar bra, gardera med krysset om spelet skulle låsa sig.

 

 1. Jönköping - GAIS X

Formsvaga kombatanter vid Vänern där inget av lagen känns superfarliga. Farligt nära nedflyttning är de dock bägge två, framför allt värdarna som inte vunnit på snart två månader och som dessutom åkte på ett bittert nederlag när 2-0-ledning i Borlänge förbyttes till förlust 2-3 när slutsignaler gick. Positivt är dock att J-Södra inte förlorat på Stadsparksvallen sedan mitten av augusti. Landskrona skänkte bort målen mot GAIS på Gamla Ullevi senast när göteborgarna tog sin första hemmavinst sedan juni. Försvaret fortsätter att läcka (endast en nolla på hela året) men räddas ibland av det dugliga spelet framåt. Kryssdoften är stark, fläska på med tecken och starta från höger.

 

 1. Malaga - Numancia 1

Mycket talar för att Málaga återvänder till La Liga efter bara en säsong i Segunda. Ramstark defensiv och en offensiv som sakta förbättras hos andaluserna. Nollpoängaren borta mot Elche senast var en liten missräkning men hemma på sydkusten har de blåvita endast segrar. Det bör skrämma det bortasvaga Numancia vars fans fortfarande väntar på en hemresa med alla poäng i bagaget. Gästernas bortaspel har de senaste åren varit uselt vilket gör att värdarnas Shaktarlån Gustavo Blanco säkerligen har goda chanser att fortsätta näta. Kupongen avslutas således med en tung spiketta.

 

Kassaskåpet! - Manchester City

 

Kan något lag i England mäta sig med City just nu? Truppen katalanen Guardiola har till förfogande kan göra vem som helst grön av avund och hela klubben andas harmoni. Tottenham är klart svajigare och blir troligtvis bortspelade här.

 

Varningen! - Bröndby

 

Historien talar för gästerna från Köpenhamn och nu när den värsta perioden förefaller vara avklarad är en överraskningsseger i mellersta Jylland inte alls en omöjlig dröm. Högljudda bortafans hjälper troligtvis de blågula till tre pinnar!

 

32 rader

 1. Tottenham - Man. City 2
 2. AIK - Malmö FF X2
 3. Midtjylland - Bröndby X2
 4. Lazio - Inter 12
 5. Start - Molde 1X
 6. Gefle - Norrby 2
 7. Jönköping - GAIS X2
 8. Malaga - Numancia 1

 

144 rader

 1. Tottenham - Man. City 2
 2. AIK - Malmö FF 1X2
 3. Midtjylland - Bröndby X2
 4. Lazio - Inter 12
 5. Start - Molde 1X
 6. Gefle - Norrby X2
 7. Jönköping - GAIS 1X2
 8. Malaga - Numancia 1