Många slag om upp- och nedflyttning när gruppspelet i Nations League ska avgöras. Redan nedflyttningsklara Tyskland ska försöka sätta käppar i hjulen för lillebror Holland och Lasse Lagerbäcks Norge får se upp för den vandrande minan Cypern. Sist ut är ett möte mellan sol och regn i spanska Segunda. Mot storkovan!

Spelstopp: 20.44

 

 1. Tyskland - Nederländerna 2

Sedan förlusten mot Sydkorea i VM har det varit fritt fall för Joachim Löws Tyskland. Visst har de vitklädda tagit segrar i vänskapsmatcher mot svagare motstånd som Peru och Ryssland men på de tre tillställningarna i Nations League har de enbart blivit en ynka poäng. Dessutom åkte de fyrfaldiga världsmästarna på total utskåpning i Amsterdam där Neuer släppte in tre bollar, något en tysk målvakt inte gjort i tävlingssammanhang sedan 4-4-matchen i Berlin mot Blågult. Besökarna har efter VM-missen ryckt upp sig och gjort en mycket fin insats i denna nystartade turnering. 2-0 mot Frankrike senast var smickrande siffror för världsmästarna och kanske är Oranje på väg mot en ny gyllene generation. Formen på gästande Holland är bra men detta är ändå ett derby. Utgå från tvåan och gardera sedan från höger.

 

 1. Tjeckien - Slovakien 1

Ytterligare ett derby på denna kupong har vi i Prag där båda kombattanterna slåss för undvika jumboplatsen och nedflyttning. Inbördes möten går före målskillnad vilket innebär att hemmalaget håller sig kvar i Division B vid minst oavgjort tack vare triumfen i slovakiska Trnava (2-1) för en månad sedan. Slovakerna har under året producerat bra fotboll med fina resultat. Dock har detta oftast skett på hemmagräs; Hamsik och gänget har enbart undvikit nederlag vid ett tillfälle och på Friends i oktober (1-1). Bortaspelet är “Falkarnas” akilleshäl och det lär synas här. Trolig etta på Eden Arena.

 

 1. Danmark - Irland 1

Gruppsegern säkrades när våra grannar betvingade hemmalaget Wales på Millennium Stadium med 2-1. Åge Hareides förmåga att ta tunga segrar är en stor tillgång för Danmark och med spelare som Schmeichel och Eriksen kan vilka lag som helst hotas. Dystrare är läget i Irland som åker ur Division B som överlägesen jumbo. Extra smärtsamt är givetvis de dubbla förlusterna mot regionalkonkurrenten Wales och nu senast fick de hårt prövade hemmafansen bevittna en 0-0-match mot Nordirland där gästerna kunde tagit alla poängen med lite flyt. Även om de “rødhvide” inte har något att spela för besitter Hareides trupp kvaliteter som irländarna inte är i närheten av. Etta men kryssgardera om stjärnorna skulle starta på bänken.

 

 1. Bulgarien - Slovenien 2

En flygande start hade Bulgarien på detta Nations League-äventyr med nio poäng på tre kamper men sedan har det hackat betänkligt för de grönvita. Nederlag i Oslo (0-1) och endast en poäng mot ett Cypern man borde slagit, slutresultatet skrevs till 1-1 tack vare ett sent straffmål av Yekatringburgs Dimitrov. Kritiken på hemmaplan har inte varit nådig och hela laget är i gungning och behöver vinna här för att han en chans att ta gruppsegern. Nu när Slovenien är klara för nedflyttning kan utdelningen ironiskt nog komma; i flertalet tillställningar har Balkanlaget hängt med bra men åkt på uddamålsförluster. Gästerna har en bättre trupp än vad tabellen skvallrar om. Tvåa med kryss föredras för att håva in större pengasummor!

 

 1. Cypern - Norge 2

Det tog Lasse Lagerbäck ett år att sätta sin prägel på det norska landslaget och nu skördas frukten; under 2018 lyder raden 7-1-1 och det var inte igår norrmännen fick njuta av så mycket framgång av sina “Lejon”. Norge och Bulgarien kämpar om förstaplatsen som avgörs med inbördes möten. Då dessa är helt lika avgörs det på målskillnad där vårt västra grannland ligger före östeuropéerna. Hemmalaget är helt ok hemma i Medelhavet men har här inget att spela för, och oinspirerade lag från södra Europa brukar sällan vara något att hänga i granen. Truppen är dessutom nästan uteslutande ihopsnickrad av spelare från den inhemska ligan vilket inte är ett kvalitetstecken direkt. Norge har spelarna och hungern, spika tvåan.

 

 1. Makedonien - Gibraltar 1

Den gulröda hemmanationen har med sina fyra segrar på fem försök stått för en strålande insats i denna första upplaga av Nations League. En poäng behövs för att på egen kraft helt säkra uppflyttning och den talangfulla truppen med spelare från ligor som Turkiet, Spanien och England representerade kommer med största sannolikhet enkelt avfärda besökarna. Lilliputlandet Gibraltar har tagit jättekliv då nationens första tävlingssegrar någonsin bärgats den senaste månaden. Dessa kom dock mot beskedligt motstånd, och mot tekniska makedonier får de för dagen vitklädda gästerna satsa på att hålla siffrorna nere. Stenhårt spikad etta!

 

 1. Liechtenstein - Armenien 1

Det mikroskopiska kungadömet i Alperna har sakta men säkert börja minska antalet mål som hamnar i det egna nätet utan att för den delen sluta göra de mål de blåröda faktiskt brukar kunna vaska fram. I och med hemmaseger tidigare i höst mot Gibraltar (2-0) har värdarna tagit sin första tävlingsvinst i huvudstaden Vaduz sedan 2011 då Litauen förlorade med samma siffror. Därutöver var Lichtenstein bara en knapp kvart från att ta poäng borta mot Armenien. Något är på gång uppe i bergen! Gästerna från öst har gjort vad som förväntats men den oerhört genanta nollpoängaren hemma mot Gibraltar (0-1) kan komma att sätta mentala spår hos spelarna när de ställs mot svagare elvor som till exempelvis här. Läge för en chansning här således. Ettan till relativt låg procent kompletteras med krysset i hopp om att inbringa mer deg!

 

 1. Almería - Deportivo La Coruna 2

På den soliga medelhavskusten tar Almería emot Deportivo som temporärt får slippa fukten i Galicien. Hemmaarenan Juegos Mediterráneos är något av borg där de rödvitrandiga värdarna bara förlorat två gånger sedan april månad men i sanningens namn har motståndet inte varit det vassaste alla gånger. Fjärdeplacerade La Coruna har sin tajta defensiv att tacka för tabelläget och med en trupp bestående delvis av egna talanger, lirare från La Liga samt inlånade spelare från klubbar som Sporting och City har de blåvita mycket goda utsikter att göra sejouren i Segunda ettårig. Tvåan blir utgångstecknet men detta är ovisst. Alla tecken tidigt!

 

Kassaskåpet! - Makedonien

En titt på lagens trupper säger egentligen allt. Även om en del bänkspelare skulle luftas kommer dessa säkerligen ta chansen och ha lekstuga med Gibraltar som är charmiga men i ärlighetens namn inte särskilt bra.

 

Varningen! - Slovenien

Resultaten må inte ha gått Slovenien väg men spelarna i truppen besitter en potential som bara väntar på att få visa sig. Mot ett Bulgarien som kommer bli alltmer desperat ju längre ett oavgjort står sig finns goda chanser att kunna kontra en boll eller två.

 

32 rader

 1. Tyskland - Nederlän. X2
 2. Tjeckien - Slovakien 1
 3. Danmark - Irland 1X
 4. Bulgarien - Slovenien X2
 5. Cypern - Norge 2
 6. Makedonien - Gibraltar 1
 7. Liechten. - Armenien 1X
 8. Almería - Deportivo X2

 

144 rader

 1. Tyskland - Nederlän. 1X2
 2. Tjeckien - Slovakien 1X
 3. Danmark - Irland 1X
 4. Bulgarien - Slovenien X2
 5. Cypern - Norge 2
 6. Makedonien - Gibraltar 1
 7. Liechten. - Armenien 1X
 8. Almería - Deportivo 1X2