Det är brasilianskt fokus på kupongen denna onsdag. Hela sju matcher hämtas från  från Sydamerikas största land, Brasilien. Där fortsätter Scolaris Palmeiras jakten på ligatiteln. Först ut är dock träningslandskampen mellan Schweiz och 2022 års VM-värdar Qatar. Mot 8 rätt!

Spelstopp: 18.59

 

 1. Schweiz - Qatar

Efter ett par veckors intensivt klubblagsmatchande går den europeiska fotbollen återigen in i landslagsuppehåll. Innan Nations League tar vid ska det som brukligt även avhandlas en och annan träningsmatch. Där är Schweiz första lag till rakning i genrepet inför den avgörande matchen mot Belgien på söndag. Även om vissa nyckelspelare vilas har hemmalaget gott om kvalité i truppen, och med spelare som Shaqiri, Lichtsteiner, Embolo och Xhaka är det klasskillnad gentemot gästerna från mellanöstern. Qatar kan inte köpa sig till landslagsspelare på samma sätt som i exempelvis handboll, och då ligger landet fortfarande en bit efter sina europeiska motsvarigheter. Bankirerna vinner!

 

 1. Vasco da Gama - Atlético PR X

Över till Brasilien och Rio de Janeiro där den första av sju matcher från brasilianska Série A spelas. Det klassiska hemmalaget har haft en tuff säsong hittills och har endast en poäng tillgodo på nedflyttningsplatsen. Formen är lite upp och ner men hemma i Rio är laget att räkna med där endast fyra av 17 matcher förlorats och 28 av lagets 38 poäng plockats denna säsong. Atlético PR slåss i andra sidan av tabellen där laget gör upp med tre andra lag om den sista kvalplatsen till Copa Libertadores. Inte heller här är formen jättestark även om Pablo Felipe, som ligger på andraplats i skytteligan, fortsätter att göra mål framåt. Jämn match att vänta, och krysset känns därför som en bra utgångspunkt.

 

 1. Bahia - Ceará 1

På samma poäng som Vasco da Gama ovan finner vi Ceará. Hot om nedflyttning även här alltså när man beger sig söderut längs Atlantkusten mot Bahia. Hemmalaget går dock inte heller som på räls och har endast plockat tre pinnar fler än onsdagens motståndare. Bahia är dock extremt hemmastarka där laget endast förlorat två matcher under säsongen. Ceará har i sin tur vunnit endast tre av sina 18 senaste bortamatcher. Inte mycket som talar för att alla tre poäng ska tillfalla gästerna således. 1X känns tryggt!

 

 1. Parana - Atlético MG 2

På förhand borde detta möte vara ganska klart. Parana ligger sist och är redan klara för nedflyttning medan Atlético spelar för Copa Libertadores nästa år och återfinns på sjätteplats i tabellen inför omgång 34. Stor del i detta har bortalagets gamle Milanbrasse Ricardo Oliveira, som är avstängd här, med elva pytsar hittills. Gästerna har dock tagit endast två poäng de senaste sju bortamatcherna där de fyra senaste slutat med förlust. Formen är således allt annat än god, men det blir verkligen inte bättre när vi kikar på Parana. Förutom vinsten i den senaste matchen mot nästjumbon América MG hade laget 18 (!) matcher utan seger. Två formsvaga lag, men Atlético MG är motiverade och har ett klart bättre lag. Strecka från höger!

 

 1. Cruzeiro - Corinthians 1

Ett annat av lagen som är med och slåss om den sista Copa Libertadores-platsen är Cruzeiro. Hemmalaget har bara en poäng upp till sjätteplatsen inför mötet med årets stora besvikelse, Corinthians, som i sin tur behöver poäng för att inte på allvar bli indragna i bottenstriden. Bortalaget, tillika regerande mästarna, har varit helt oförklarligt usla under året, men truppen är i det närmaste intakt från fjolåret och laget tog sig faktiskt hela vägen till final i Copa do Brasil där det blev förlust mot just Cruzeiro. Belo Horizontes stolthet byggt vidare på cupsegern visat god form med tre segrar de fem senaste, men även om det lutar mot en repris av finalresultatet ska bortalaget inte räknas bort helt. Ettan först, men bortalaget har kvalité och letas utdelning är tvåan ett fint tillskott på större system.

 

 1. Palmeiras - Fluminense 1

Tränarlegendaren Luiz Felipe Scolaris Palmeiras fick efter flera om och men tillslut ge sig i Copa Libertadores semifinal mot Boca Juniors. Tungt såklart, men laget kan trösta sig med att man åtminstone leder ligan med fem poäng med lika många omgångar kvar att spela. Fluminense parkerar prick i mitten av tabellen utan något att spela för vilket syns på lagets senaste prestationer med tre raka utan seger. Hemmalaget, som numera kan fokusera helt på att försvara förstaplatsen i ligan, sjabblar inte till det mot ett omotiverat bortalag. Etta!

 

 1. São Paulo - Gremio X

Vi stannar i Brasiliens största stad São Paulo där tre otroligt viktiga poäng står på spel i kampen om den sista direktplatsen till Copa Libertadores. Lagen har spelat ihop 58 poäng vardera så här långt och det enda som skiljer dem åt efter 33 spelade omgångar är sex plusmål i hemmalagets favör. Grêmio är i bättre slag med två raka segrar, men São Paulo har endast förlorat en enda ligamatch på Estadio Cicero Pomperu de Toledo under året och med den offensive mittfältaren Diego Souza i toppslag (elva ligamål hittills) är man extremt svårslagna. Utgå från krysset.

 

 1. Sport Recife - Vitoria 1

Det sista mötet hämtas från andra ändan av tabellen där bottenmötet mellan Sport Recife och Vitoria går av stapeln på Estadio Ilho do Retiro i östra Brasilien. Hemmalaget har med tio pinnar de fyra senaste kravlat sig upp ur nedflyttningsträsket, klivit om både dagens motståndare och ytterligare två lag, och har nu återigen fast mark under fötterna. Vitoria är alltjämt bara två poäng bakom Recife, men formen är knackig med en seger på de senaste nio matcherna. Fördel Sport Recife.

 

Kassaskåpet! - Schweiz

Även om Schweiz vilar både en och två spelare är det inget snack om att truppen är klart bättre än gästande Qatars. På hemmagräs i Lugano vinner schweizarna!

 

Varningen! - Corinthians

De regerande mästarna Corinthians har varit en stor besvikelse i ligan under säsongen. Laget tog sig dock till final i den inhemska cupen, och med en trupp av den kalibern kan man mycket väl störa niondeplacerade Cruzeiro. Tvåan är värd att testa! 

 

32 rader

 1. Schweiz - Qatar 1
 2. Vasco - Atlético PR 1x
 3. Bahia - Ceará 1x
 4. Parana - Atlético MG x2
 5. Cruzeiro - Corinthians 12
 6. Palmeiras - Fluminense 1
 7. Sao Paulo - Gremio 1x
 8. Sport Recife - Vitoria 1

 

144 rader

 1. Schweiz - Qatar 1
 2. Vasco - Atlético PR 1x2
 3. Bahia - Ceará 1x
 4. Parana - Atlético MG x2
 5. Cruzeiro - Corinthians 1x2
 6. Palmeiras - Fluminense 1
 7. Sao Paulo - Gremio 1x
 8. Sport Recife - Vitoria 1x