Sveriges mest tippade spel, Stryktipset, har förgyllt vår tillvaro sedan 1934. Vad är det som gör denna spelform så speciell och vad ska man tänka på om man vill testa på ett tips någon gång? Vi valde att ringa upp kommentatorn tillika värden för Tips-SM, Niklas Holmgren, för att ställa några frågor kring just Stryktipset, trevlig lyssning! 

 

Lyssna på intervjun här!

 

Vi riktar ett stort tack till Niklas Holmgren för att han ville ta sig tid och svara på våra frågor!

 

Lär dig allt om Stryktipset i vår spelskola!

Vill du lära dig mer om Stryktipset och dess historia, kolla in vår Spelskola. Där har vi samlat all information du kan tänkas behöva kring detta folkkära tipsspel. Oavsett är du är en rutinerad tippare sedan många år tillbaka, eller går i tankarna om att börja tippa, så finns där med största sannolikhet något intressant att plocka upp.

I tillägg till Stryktipset kan du läsa om spelformerna Europatipset, Oddset, Lången och mycket mer i vår spelskola. Vi kan varmt rekommendera alla våra läsare att ta en titt, klicka här för att komma till Spelskolan!

 

Intervjun i sin helhet

Tjena Niklas, kul att du ville ta dig tid och svara på några frågor!

Självklart! Jag är på väg och ska göra en inspelning för just  Stryktipsfilmen nu så det är ett utmärkt tillfälle, fråga på!

 

När började du spela Stryktipset för första gången?

Oj, det var alltså på 70-talet. Jag började spela Stryktipset med min farfar som var en Die Hard-stryktippare och han var från söder i Stockholm och kunde ju ingen engelska, så började det. Jag började alltså ha samvaro med min farfar, vi satt och tippade en gång i veckan och ibland åkte jag över till honom och kollade på Tipsextra, så satt vi där och väntade på plingen.

 

Vad är det som gjort att du fortsatt spela Stryktipset genom alla år?

Det är mer än bara ett spel tycker jag. Vi sitter ju och pratar om olika matcher och spelare på lunchen. Det finns mycket att titta upp kring spelet, du kan kolla inbördes möten, hur ser formen ut, vilka spelare är heta, alla har något favoritlag så det blir mycket diskussioner kring det hela. Det är en social spelform för många människor.

 

Har du något riktigt bra Stryktipsminne att dela med dig utav, eller dåligt om det finns?

Jag måste ju erkänna att jag aldrig har haft 13 rätt. Jag har vart nära vid något tillfälle med 12 rätt men utdelningen har inte varit så den har förändrat mitt liv på något sätt. Jag hoppas ju varje vecka på att jag ska bli av med ’’oskulden’’ på 13 rätt. Jag springer runt med en 13 rätt-jacka men det är bara ruffel och båg för den har jag ju fått från Svenska Spel*. Det har vart nära många gånger, ibland har det vart på de riktigt stora lagen de fallit på.

 

Jag vet att du alltid tippar kryss i match 13, hur kommer detta sig?

Det har blivit en gimmick, och jag tycker det är frapperande ofta det blir kryss i match 13. När vi började spela in Stryktipsfilmerna, jag och min producent Linus så bestämde vi oss för att hitta några gimmickar. Sen har jag ju även mitt favoritlag Ipswich Town, kanske det mest opålitliga laget som funnits på en Stryktipskupong och där får jag ju nästan alltid bakslag när jag tippar dom. Så det har blivit de två gimmickarna.

 

Har du enklare för matcherna i Premier League eller för de i The Championship?

Mycket enklare för Premier League, jag gör du den ligan och bara någon Championshipmatch då och då. Premier League har jag kommenterat sedan säsongen 92/93 så jag har ju följt den på ett helt annat sätt. Jag måste även erkänna en annan sak, jag använder ofta mina garderingar tidigt så när jag kommer ner till The Championship så har jag oftast bara 2–3 halvgarderingar kvar av de jag ska använda.

 

Har du något tips till den som aldrig spelat Stryktipset förr?

Tipset är att om man kan läsa en serietabell så kan man sitta och fördjupa sig i den. Sen ser man någon match, får något favoritlag att hänga upp sig kring och sakteliga byggs kunskapen på. Tippa inte för stora system utan det ska vara roligt. Att göra ett 64-raders eller ett 32-raders är inte jättemycket pengar men ändå ganska många garderingar som du kan peta in. Tippa inte för stort, kolla serietabellen och få lite känsla för det så är du snabbt inne i det.

 

Jag vet att du är involverad i Tips-SM, vad är din roll i detta?

Jag är dels med och tippar Tips-SM för att göra lite reklam för det, dels via Stryktipsfilmen som jag gör då. De senaste åren har jag även varit värd för finalen. Det måste vara en kunskapstävling som avgör om man ska få dela ut vinstpengarna, därför samlar vi dom bästa tipparna där för en frågesport som jag är involverad i. Finalen hålls på Drottninggatan och jag är lite moderator, lite programledare och sen så redovisar jag och Pierre Jonsson de rätta svaren och delar ut pris till årets bästa tippare. Förutom pengar så vinner man även en resa till England, dit jag ska om någon vecka och äta middag med vinnarna i samband med matchen mellan Tottenham – Arsenal. Så jag skulle säga att jag är inblandad i en hel del när det kommer till Tips-SM.

 

Som avslutande fråga så ville vi veta Niklas profetia kring avslutningen utav Premier League. Att Manchester City går mot ligaseger råder det inga tvivel kring, men vem tror du tar Champions League-platserna där bakom?

Jag tror att Manchester United kniper en utav platserna, det finns en jämnhet i det där laget. Sen tror jag också på Chelsea, även om det har varit lite oroligt med prat om att Conte ska försvinna så är det de regerande mästarna. Det har börjat se bättre ut på senare tid igen.

Sedan står det då mellan Tottenham, Arsenal och Liverpool. Liverpool blir man ju inte klok på, jag var över och såg dom slå Manchester City i kanske årets match och sen såg jag dom mot Swansea när dom torskade i en medioker insats. Jag pratade med Klopp redan efter City-matchen som då sa att de var på gång och de skulle ta Swansea. Så det är den där ojämnheten, att de blandar och ger som gör det osäkert.

Arsenal går ju aldrig att räkna ut, man tycker de har vart dåliga men trots allt är det bara City och United som är bättre på hemmaplan. Wenger har ju missat Champions League en gång, han har ju en konstig förmåga att alltid vinna rätt matcher för att hamna där uppe.

Så har vi då Tottenham som sliter på och har ett bra lag. Jag håller på att vinna lite tid här som du märker kanske, men min mitt tips går till Liverpool trots allt. Det kommer bli ett jätterace där mot Arsenal och Tottenham.

 

Med det tackar vi Niklas Holmgren för att han tog sig tid att svara på våra frågor!