Det är spridda skurar på torsdagens Topptips. Bortsett från Allsvenskan så är det cupspel för hela slanten där det hämtas matcher från både när och fjärran där många tunga hemmafavoriter är i farten. Ett undantag är dock AIK som krigar vidare mot Lennart Johanssons pokal borta mot Östersund!

Spelstopp: 18.29

 

 1. Malmö FF - Örebro 1

Efter en något tveksam domarinsats som gjorde att MFF tappade sin ledning mot AIK på Friends i helgen är det nu topp 3 och Europaplatser som gäller för skåningarna. För att lyckas med det behöver laget troligen gå rent de sista tre omgångarna med start här mot Örebro. Med tanke på att de himmelsblå är ett klart bättre lag och att gästerna, som inte vunnit på bortaplan mot Malmö sedan 2001, inte har någonting alls att spela för i mitten av tabellen finns det bara en utgång här. Ettan är så säker den kan bli.

 

 1. Östersund - AIK 2

Efter en fin sensommar och höst som gav fyra raka segrar har Östersund nu två raka förluster. Jämtarna kommer således få nöja sig med den övre halvan av tabellen. I toppen av densamma återfinns som bekant AIK. Stockholmarna kan tacka sin lyckliga stjärna att domaren förväxlade avståndet som straffar ska slås från med avståndet mellan boll och mur vid frispark vilket gav en oerhört viktig poäng mot Malmö FF senast. Sebastian Larsson blev så glad att han drog på sig ett rött kort i samband med målfirandet och är därför avstängd här. Stockholmarna har dock en bred trupp och är tokmotiverade i jakten på sitt första SM-guld sedan 2009 medan hemmalaget mer eller mindre spelar för äran. Börja från höger!

 

 1. Manchester City - Fulham 1

Efter ett händelserikt och profilstarkt sommarfönster där bland andra André Schürrle och Sean Michel Seri värvades in var förväntningarna på Fulham stora inför säsongen. Istället för succé har det dock gått käpprätt åt helvete för Londonlaget som visat upp det förmodligen sämsta försvarsspelet i Premier League på hela 2000-talet. Då är inte chanserna stora mot ett offensivt och extremt taktiskt drillat Manchester City som kan lufta “reserver” som Sané, Kompany och Gabriel Jesus i denna Ligacupmatch. Ettan står redan i historieböckerna.

 

 1. Midtjylland - FC Köpenhamn X

Danskarna ligger som så ofta i framkant och därför går cupspelet redan in i åttondelarna. Det är dock inte vilken åttondel som helst eftersom landets förmodligen två bästa lag möts i vad som lika gärna kunde varit finalen. Midtjylland, som vann ligan i fjol, ligger tillsammans med FCK i topp av Superligan även i år. Inbördes har dock hemmalaget övertag med fyra raka segrar lagen emellan vilket tillsammans med Köpenhamns flitiga matchande i Europa League gör att vågskålen kanske tippar lite åt vänster. Otroligt jämnt dock och större system bör utan tvekan helgarderas!

 

 1. Almería - Villarreal X

Även här blir det jämnt. La Liga-laget Villarreal står, trots en i det närmaste intakt trupp jämfört med fjolåret, nämligen inte alls att känna igen så här långt in på säsongen. Senast blev det tappad ledning och övertidstorsk borta mot Alavés och det krampaktiga spelet gör att laget endast ligger en poäng från nedflyttningsplatserna i La Liga. Almería ska således inte vara chanslösa här trots att de återfinns i Segunda. Speciellt med tanke på lagets hemmafacit på Estadio del Mediterráneo där de har tre raka segrar och bland annat krossat Las Palmas med 3-0. Det kan gå lite hur som helst med tanke på det “bättre” lagets dåliga form, men eftersom värdet ganska tydligt ser ut att landa åt höger är det svårt att lämna de gula ubåtarna utanför kupongen. Utgå från kryss men helgardera gärna.

 

 1. Cádiz - Espanyol X

Espanyol går som tåget i ligaspelet och ligger endast tre poäng bakom stadsvapen FC Barcelona i La Liga. En stor anledning till det är försvarsspelet som är tredje bäst i landet. Det bör komma väl till pass när det gäller att karva ut ett bra resultat inför returen på hemmaplan. Cádiz är ett bottenlag i Segunda med dålig form och kommer få det svårt att vinna även om Espanyol roterar. Räkna med ett målsnålt möte där bortalaget lär vara ganska nöjda med ett oavgjort resultat. X2 känns tryggt.

 

 1. Rosenborg - Start 1

Det är semifinaldags i Norska Cupen när Rosenborg tar emot ligakonkurrenten Start. I Tippeligan är det dock vitt skilda världar där Trondheimsgrabbarna redan börjat fingra på pokalen medan bortalaget kämpar för kontraktet. Dubbelläge för storlaget således och det skulle förvåna oerhört om man låter den möjligheten glida dem ur händerna hemma på Lerkendal när Start har tankarna på ligan. Etta!

 

 1. Slavia Prag - Rosengård 2

Vi rundar av kupongen med en match från damernas Champions League där det är tufft läge för vårt svenska bidrag. Efter 2-3 hemma i Malmö måste nu skånskorna vända på steken nere i Prag om inte säsongen skall vara över. Till det finns dock alla chanser när Rosengård kan ställa spelare som Anja Mittag och Caroline Seger på banan. Hemmalaget är inte alls lika namnkunnigt och består av mestadels tjeckiska spelare som egentligen aldrig spelat på denna nivån tidigare. Känslan är att verkligheten kommer ikapp Prag här och svenskorna får gälla som favoriter!

 

Kassaskåpet! - Manchester City

Här är det inte mycket att snacka om. City kan med sin enormt breda trupp rotera ganska kraftigt och ändå vara bäst i England. Laget öser in mål framåt och har bara släppt in ett mål på nio matcher. Fulham har inte en chans på Etihad!

 

Varningen! - Almería

Det kryllar inte direkt av skrällchanser på kupongen men ska vi hitta något är det svårt att bortse från Almería. Villarreal är inne i en urdålig trend där självförtroendet är lågt medan hemmalaget har god hemmaform och allt att vinna. Ettan är inte alls otänkbar!

 

32 rader

 1. Malmö FF - Örebro 1
 2. Östersund - AIK x2
 3. Man. City - Fulham 1
 4. Midtjylland - FCK 1x
 5. Almería - Villarreal x2
 6. Cádiz - Espanyol x2
 7. Rosenborg - Start 1
 8. Sl. Prag - Rosengård x2

 

144 rader

 1. Malmö FF - Örebro 1
 2. Östersund - AIK x2
 3. Man. City - Fulham 1
 4. Midtjylland - FCK 1x2
 5. Almería - Villarreal 1x2
 6. Cádiz - Espanyol x2
 7. Rosenborg - Start 1x
 8. Sl. Prag - Rosengård x2