December inleds som sig bör med ett högintressant Stryktips. Många kluriga matcher ska navigeras när hela sju fighter från The Championship ligger och lurar på kupongens nedre hälft. Först ut är dock två lag från Manchester som båda två har en del att bevisa efter veckans Champions League-spel!

Spelstopp: 15.59

 

  1. Southampton - Manchester United 2

Efter en vecka med Champions League-spel för Manchester United och Ligacupspel för Southampton är det nu återigen ligalunken som gäller. Lagen kommer med helt skilda upplevelser från veckan där The Saints åkte på en riktigt bitter förlust på straffar mot Leicester medan Marouane Fellaini i slutminuterna såg till att United fick med alla tre poäng mot Young Boys. I Premier League klarar sig hemmalaget från jumboplatsen endast tack vare målskillnad och även om de röda från Manchester inte övertygar ska det mycket till för att Southampton ska bärga sin första hemmaseger sedan april. Strecka från höger!

 

  1. Manchester City - Bournemouth 1

Pep Guardiola och hans Manchester City gillar inte Lyon. Det kan vi med god säkerhet konstatera efter att käftsmäll nummer två i ordningen inkasserats mot fransmännen. Lyon tog nämligen ledningen två gånger vilket resulterade i ett ganska överraskande kryss på Groupama Stadium i tisdags. De ljusblå gästerna visade vid flera tillfällen upp ett ovanligt slarvigt passningsspel vilket gav Lyon goda chanser att kontra. Med fötterna tillbaka på jorden är en sådan matchbild inte att vänta hemma mot Bournemouth. Här kommer City trumma på som vanligt och visa vilken klasskillnad det är mellan dem och resten av ligan. Spiketta!

 

  1. Leicester - Watford 1

Som tidigare nämnts var Leicester i farten i straffdramat mot Southampton så sent som i tisdags. Lite tyngre ben än vanligt kanske, men frågan är om straffsegern ändå inte ger mer energi än den tar. Watford inledde precis som tidigare säsonger piggt, men laget börjar återigen tappa fart när vi närmar oss december. En poäng senaste tre har det blivit för gästerna som under en period med start i november i fjol och januari i år endast vann en av tolv matcher. Ettan är trolig.

 

  1. Newcastle - West Ham X

Efter tio raka inledande matcher utan seger har nu Rafa Benitez och hans svartvita gäng vänt på skutan och plockat nio pinnar av nio möjliga de tre senaste matcherna. West Ham, som säkerligen har kölhalningen med 0-4 mot City färskt i minnet, kommer dock göra allt för att bryta Skatornas segertåg. Förutsättningarna kunde dock varit bättre då gästerna har en gedigen skadelista där ett helt centralt mittfält med Wilshere och Carlos Sánchez är borta. Tillsammans med spetsspelarna Yarmolenko och Lanzini är detta rejäla avbräck. Arnautovic och Felipe Anderson är dock klara för spel vilket gör att gästerna knappast är ofarliga. Ovisst. Utgå från krysset men helgardera helst.

 

  1. Crystal Palace - Burnley 1

Två lag med nio poäng efter 13 omgångar är det som gör upp i match 5. Formsvagt och knappast godkänt för någon, men speciellt inte för ett lag av Crystal Palace kaliber som år efter år har det märkbart tungt trots fint spelarmaterial. Senast blev det dock en poäng borta mot Manchester United vilket kanske kan ge en liten boost här. Gästerna har engelska landslagsmittbacken och försvarsgeneralen Tarkowski skadad vilket såklart är ett stort avbräck när man matchas mot hela ligans bäste spelare bortsett topplagen, Wilfried Zaha. Spika ettan!

 

  1. Huddersfield - Brighton 1

För tre omgångar sedan låg Huddersfield sist. Tre matcher och sju poäng senare har läget dock ljusnat betänkligt för Jürgen Klopps bäste polare och hans mannar. Kvarstår gör dock problemen med målskyttet. Där är The Terriers sämst i hela Premier League med ynka åtta kassar hittills. Anfallslinjen har stått för noll av dessa och frågan är om det inte är dags för lite julshopping för David Wagner. Oavsett så är Brighton med två förluster och ett kryss i ryggen, som på resande fot endast vunnit fyra matcher sedan april 2017 (!) i alla turneringar, ett tacksamt motstånd om man vill bygga vidare på den förlustfria sviten. Utgå från vänster!

 

  1. Birmingham - Preston 2

Vi lämnar den engelska högstadivisionen därhän och tar nya tag i The Championship där Seb Larssons gamla gäng välkomnar ett formstarkt Preston till Englands näst största stad. Gästerna, som återfinns ett par platser bakom hemmalaget i tabellen, har gått som tåget det senaste och är förlustfria i nio raka fajter. Birmingham har efter en ganska stark inledning, där det dock blev lite för många oavgjorda för att man ska vara helt tillfreds, blandat och gett på slutet när lagets stora målskytt Lukas Jutkiewicz gått skadad. Det gör att känslan är lite sådär kring hemmasönerna som dessutom är lite för högt streckade för att vi ska vara riktigt nöjda med en etta. Speciellt med tanke på bortalagets kanonfina form. Preston ger fint värde på St Andrew’s!

 

  1. Middlesbrough - Aston Villa X

Ett annat Birmingham-lag, Aston Villa, är även dem i farten på lördagens kupong när de reser till Middlesbrough för ett möte som lika gärna kunde spelats i Premier League. Nu får vi nöja oss med andradivisionen där bägge finns med och hugger på uppflyttning. Bäst till ligger i nuläget Tony Pulis Boro som återfinns på tredjeplats endast två pinnar efter täten. Aston Villa börjar dock växla upp vilket inte minst syns på målproduktionen där det vinröda bortalaget smällt in nio mål de senaste två matcherna. Senaste matchen slutade i helt sanslösa 5-5 mot Forest där Chelsea-lånet Tammy Abraham stod för fyra kassar. Ovisst. Börja med krysset men dra på både hängslen och livrem på större system!

 

  1. Blackburn - Sheffield Wednesday 1

Vidare till Blackburn i Lancashire där två lag i ganska tveksam form gör upp om poängen på Ewood Park. Bägge lag är skadefria och har varsin seger senaste fem. Knappast något att skriva hem om. Hemmalaget är dock väldigt starka på gräset i Blackburn där laget endast förlorat en enda ligamatch sedan september 2017. Blackburn får gälla som knapp favorit. Ettan är en tänkbar spik.

 

  1. Bolton - Wigan X

Över till Johan Elmanders gamla jaktmarker i västra England där nästjumbon Bolton möter Wigan. Hemmalaget har endast en seger sedan augusti och med sju poäng och sex gjorda mål på 15 matcher är det inte undra på att laget ligger pyrt till. Wigan rosar inte heller marknaden men mot ett lag så makalöst långt under isen som The Wanderers finns såklart alla chanser till både en och tre poäng. Hemmalaget är i skrivande stund dessutom klart överstreckade. X2!

 

  1. Derby - Swansea X

Intressant möte och inte minst managerduellen mellan Frank Lampard och Graham Potter. Bägge lagen har hög potential och kvalitet på spelarmaterialet vilket gör det föga förvånande att båda två också återfinns på den övre halvan av tabellen. Gemensamt för lagen är också ojämnheten på resultaten under säsongen där både Derby och Swansea har varsin torsk med sig till matchen på Pride Park efter förluster mot Stoke respektive West Brom. Krysset är en tänkbar chansspik!

 

  1. QPR - Hull 2

Efter en helt bedrövlig inledning har Hull City ryckt upp sig rejält. Laget återfinns alltjämt under nedflyttningsstrecket, men det är bara en tidsfråga innan The Tigers lämnar träsket bakom sig. I torsdags blev det helt välförtjänt en pinne i mötet mot serieledarna Norwich hemma på KCOM Stadium, och sett till de fem senaste matcherna har City spelat ihop åtta poäng. QPR kommer i sin tur från en ganska tveksam insats borta mot nykomlingen Rotherham i en match som slutade 2-2 efter att Luke Freeman räddat ansiktet på Londonlaget med kvitteringen i den 91:e minuten. Känslan är att formen är på nedåtgående hos hemmalaget medan gästerna vädrar morgonluft. Vi går för skrällen!

 

  1. Reading - Stoke 2

Första Stryktipset i december avslutas på Madejski Stadium där hemmalaget Reading återigen ser ut att få en tuff säsong. Efter tre raka matcher utan seger återfinns The Royals på samma poäng som nämnda nästjumbon Bolton inför omgång 20. Utöver den svaga formen får Paul Clements manskap dessutom klara sig utan lagets store målskytt Böðvarsson som inte är tillgänglig. En hel drös med andra spelare dras med skavanker och det är många som är osäkra till spel. Guldläge för Stoke med andra ord som i och med segern mot Derby senast nu har sex matcher i följd utan förlust. Tvåan är både trolig och spelvärd som kupongens sista tecken!

 

Kassaskåpet! - Manchester City

Det finns inte så mycket att säga om Manchester City som inte redan är sagt. Laget är i nuläget i en klass för sig i England och ettan är så given den kan bli.

 

Varningen! - Hull

Fint spelvärde på formstarka nästjumbon Hull som bara förlorat en match senaste fem. QPR har en nedåtgående trend och det är mardrömsläge för hemmalaget att ta sig an ett lag som har allt att vinna. Till cirka 15 procent måste tvåan med!

 

96 rader

  1. Southamp. - Man Utd 2
  2. Man City - Bournem. 1
  3. Leicester - Watford 1
  4. Newcastle - West Ham 1x
  5. Crystal P - Burnley 1
  6. Huddersf. - Brighton 1x
  7. Birmingham - Preston x2
  8. Mboro - Aston Villa 1x2
  9. Blackburn - Sheff W 1
  10. Bolton - Wigan x2
  11. Derby - Swansea x
  12. QPR - Hull x2
  13. Reading - Stoke 2

 

864 rader

  1. Southamp. - Man Utd x2
  2. Man City - Bournem. 1
  3. Leicester - Watford 1
  4. Newcastle - West Ham 1x2
  5. Crystal P - Burnley 1
  6. Huddersf. - Brighton 1x
  7. Birmingham - Preston x2
  8. Mboro - Aston Villa 1x2
  9. Blackburn - Sheff W 1
  10. Bolton - Wigan x2
  11. Derby - Swansea 1x2
  12. QPR - Hull x2
  13. Reading - Stoke 2