Europatipset gör skäl för sitt namn när det är Europa League för hela slanten. Två Londonlag är först ut, båda med ambitioner att vinna hela turneringen. Utöver detta finns ”säkra” italienare och skrällvänliga norrmän. Sist men inte minst kan vårt broderfolk i sydväst göra oss något rikare. Jackpotten på fyra miljoner gör ju inte saken sämre, full fart mot riksdalerna!

Spelstopp: 18.54

 

  1. Arsenal - Sporting Lissabon X

Emirates blir startskottet på tipset där ett starkt Arsenal tar sig an de grönvita ibererna. För 24 år sedan vann The Gunners sin hittills enda internationella triumf när Cupvinnarcupen lyftes mot Köpenhamns himmel. Sett till det Londonlaget presterat hittills finns goda chanser att nå långt i denna turnering. Aubameyang har blivit den succé han bitvis visade prov på redan i våras och formligen öser in mål, det enda lilla frågetecknet är antalet insläppta mål som är något högt för ett lag med titelvinnande ambitioner. Gästerna från Lissabon är i gott slag med veteranen Nani som härförare. Har en bred och intressant trupp, och då krysset betalar bra vågar vi oss på chansningen. Gardera med ettan.

 

  1. Bate Borisov - Chelsea 2

Värdarna har i år tagit sin trettonde raka ligatitel och ser ut att dominera den inhemska fotbollen för en lång tid framöver. De blågula har en homogen trupp där materialet till större delen består av vitryssar där den starkast lysande stjärnan är erfarne Alexander Hleb. Motståndet för kvällen är emellertid av en annan kaliber än vad han och hans lagkamrater är vana vid. Maurizio Sarris manskap har endast en förlust i tävlingssammanhang denna säsong (Community Shield, 0-2 mot Man City) och uppvisar inga egentliga svagheter. Imponerande bredd i den stjärnspäckade truppen då reserven Loftus-Cheek målade tre gånger om när BATE var på besök i London den 25:e oktober. Råbanka in tvåan!

 

  1. Bayer Leverkusen - Zürich 2

Det svänger om Bayer Leverkusen. 9-6 i de senaste tre Bundesligakamperna och 9-7 på Europa League-matcherna. Fjolårsfemman har en klart sämre höst än 2017 och är ett av de svagaste hemmalagen. Kan tvillingarna Sven och Lars Bender styra upp de svartrödas defensiva problem och ta dem ur krisen? Även gästerna har ett försvar som på sina håll liknar en schweizerost men i Europa har man tätat till dessa. 3-2 hemma mot tyskarna senast, en nigeriansk striker i målform (Stephen Odey, fyra mål på de senaste fem matcherna) och svängdörrar bakåt i Leverkusen. Skrälltvåan på BayArena blir utgångstecknet men gardera tidigt.

 

  1. Celtic - RB Leipzig 2

Sett ur supporterperspektiv är detta gammal och genuin fotbollskultur mot genomkommersialiserad och själlös underhållning. Brendan Rodgers skottar mosar som vanligt det mesta i whiskeyns förlovade land men blandar resultaten nere på kontinenten där endast svaga Rosenborg betvingades i en jämn match. Blågults playmaker Emil Forsberg kan vara nöjd med hur hans lag presterat efter det inledande hackandet. Sex raka utan bollar bakom burväktarerna Gulásci (står i Bundesliga) och Mvogo (står i Europa League) är ett styrkebesked. Klasskillnad på ligorna och en del skador i Celtic stör. Trolig tvåa på Celtic Park.

 

  1. Malmö FF - Sarpsborg X

Vårt enda lag i Europa denna säsong spelar ett skandinaviskt derby på Stadion. I Allsvenskan har Uwe Rösler gossar gjort två bra matcher och mot IFK Göteborg (0-3) senast visade de himmelsblå att de kan lägga in en extra växel där det behövs. Både fans och spelare i rikets tredje stad hoppas att ikonen Markus Rosenberg ska fortsätta ett år till. Sarpsborg spelade jämnt mot MFF senast och är fysiskt tunga att möta och har vid upprepade tillfällen gjort heroiska insatser i årets Europa League mot lag som Maccabi Tel Aviv, Rijeka och Genk. Norrmännen har fullt fokus på denna batalj då de inte har något att spela för i serien, medan skåningarna behöver vinna på söndag för att hålla hoppet vid liv om Europaspel nästa år. Litet övertag för värdarna men bra värde på krysset gör att det spikas!

 

  1. Lazio - Marseille 1

Matderby mellan två ljusblå lag, är pizza godare än grodlår? Värdarna på Stadio Olimpico är i strålande form och gör tonvis med mål framåt. Fansens kelgris är givetvis målmonstret Ciro Immobile men även nyförvärvet från Sevilla Joaquín Correa förtjänar mycket ros då argentinaren tillför en dimension i det offensiva spelet. Fransmännens tränare Rudi Garcia har ett förflutet i den italienska huvudstaden efter sina år i Roma, från vilka han även värvat mittfältskuggen Strootman vars insatser varit klart godkända. Lagets prestationer på sistone har emellertid inte varit fantastiska och sårbarheten bakåt måste åtgärdas. Även om fransmännen spelar för de omkomna i husraset i veckan har “La Lazio” markant bättre trupp och form. Denna gång förlorar Asterix och Obelix mot romarna. Spika ettan!

 

  1. Rosenborg - RB Salzburg 2

Europa Leagues nordligaste lag tar emot obesegrade österrikare som här kan säkra avancemanget. När lagen möttes i slutet av förra månaden var alplaget helt överlägset och behövde knappt förta sig. På resande fot har de rödvita dock fått slita lite mer i höst och överlag har de varit lagets akilleshäl i Europaspelet de senaste åren. Norges mesta mästare är en poäng från att knipa sin 26:e ligatitel med två omgångar kvar och lär fixa biffen tack vare pålitliga målskyttar som Mike Jensen och Alexander Söderlund. De vitsvarta har inte räckt till i årets kontinentalspel och ska vara glada om de får med sig en poäng här. Tvåan på Lerkendal känns som det mest troliga.

 

  1. Real Betis - Milan 2

I Milano vann andaluserna en jämn batalj tack vare lite bättre effektivitet och inställning. De rödsvarta var besvikna efteråt men tre raka fullpoängare i Serie A, ofta med sena segermål, har gett mod. Storsatsande Milan behöver gå vidare från gruppen för att inte tappa förtroendet man fått från ägarna och fansen. Tränare Gattuso lär se till att hans milanesare är laddade. Hackigt i La Liga för Betis och vissa källor säger att spanjorerna kommer att lufta reserver i denna match, delvis på grund av kommande ligamatch mot Barca och ett gynnsamt läge i Europa League. Milans sköne målskytten Patrick Cutrone växer i de internationella matcherna och kan göra så även här. Utgå därför från tvåan men helgardera kvickt som attan!

 

  1. Dynamo Kiev - Rennes 1

Internationell rutin sitter i väggarna hos värdarna som är ett återkommande namn i Europaspelet till skillnad från Jakob Johanssons Rennes. Mittfältaren som sköt Sverige till VM verkar inte vara med i matchtruppen och kanske sparas till ligaspelet då det gått knackigt och svensken nyss kommit tillbaka från skada. Värdarna har en liten formdipp men bortanederlaget mot suveränen Shakhtar var väntad. Bra försvarsspel hemma i seriespelet, bör kunna hålla tätt mot bortasvaga fransmän. 1X räcker långt i Ukrainas huvudstad.

 

  1. Krasnodar - Standard Liège 1

När Krasnodar spelar hemma vid Svarta Havets kust är ryssarna en fruktad motståndare, fråga bara mesta Europa League-mästarna Sevilla som här åkte på pisk. I ryska Premier League ligger de grönsvarta trea men kommer troligtvis klättra eftersom laget spelat mycket oftare borta än framför sina supportrar. Besökarna från Belgien har en formkurva som pekar mot jordens medelpunkt där målproduktionen stannat av. I kontinentalspelet har den unge maliern Djenepo varit en ljusglimt med sina mål och turneringen är ett andningshål för Liège som där håller hög standard. Andreas Granqvists gamla hemmapublik får troligtvis segerjubla men gardera ettan tidigt.

 

  1. Genk - Besiktas 1

De blåklädda ligaledarna från Belgien är en väloljad maskin som ännu inte förlorat på hemmaplan denna säsong och anfallsduon Trossard-Samatta är ett riktigt radarpar som tillsammans nätat 34 gånger i seriespel och kontinentalspel. Hur ska ett läckande Besiktas kunna stoppa detta när mötet i Istanbul slutade 4-2 till belgarna? Troligtvis blir uppgiften för stor för Senol Gunes manskap som sladdar i tabellen och dessutom åkt på en förnedrande nollpoängare mot lågt rankade Malmö FF (0-2). Även om värdarna är något överstreckade får besökarna inget till “genks” och satsar på att hålla siffrorna nere. Säker etta.

 

  1. Slavia Prag - FC Köpenhamn 2

På Eden Arena spelas ett huvudstadsderby där Slavia hoppas kunna hänga av FCK från striden om avancemang. Tjeckerna leder sin serie och särskilt målskyttet imponerar, dock är det klart mer blygsamt i det internationella spelet med endast två mål på tre matcher. Segern i Danmark (1-0) var något oförtjänt och med normal utdelning borde Ståle Solbakkens gubbar ha fått med sig minst en pinne. Nu väntar revansch för de vitklädda och med stabila målskyttar som Skov, N’Doye och Europa League-specialisten Kenan Kodro (fem mål hittills) finns goda chanser till seger. Tvåan till låg procent är för svår att motstå. Spännande chansspik!

 

  1. Spartak Moskva - Rangers 2

Sist ut skall vi till Moskva där den nye tränaren Raúl Riancho tajtade till försvaret (fem insläppta på de första två matcherna) i turneringen efter 0-0 i Glasgow senast. Fjolårstrean parkerar för tillfället i mitten av tabellen och är väldigt labila hemma på Otkrytie Arena, det blir succé eller fiasko. Krigarna Steven Gerrard förfogar över har gjort en fantastiskt fint återkomst till europeiskt gruppspel efter åtta års väntan. Stark bortapoäng mot Villarreal och innehavande av förstaplatsen. Borta är skotska lag svagare och i detta svårsiade och troligtvis öppna möte kan de sluta hur som helst. Chanstvåan betalar bra, skippa krysset vid gardering.

 

Kassaskåpet! - Chelsea

Nästan läskigt stabila Chelsea är en av favoriterna att ta hem hela turneringen. BATE brukar vanligtvis vara bra hemma i Vitryssland men har inte visat upp den styrkan i år. I praktiken säkrar The Blues troligtvis gruppsegern här.

 

Varningen! - FC Köpenhamn

År efter år visar FCK att de är ett lag att ta på allvar i Europaspelet. Den sena bortasegern i Bordeaux är ett bevis på att danskarna klarar av kniga uppgifter även utanför Parken och med den ljuvliga segern på Bröndby Stadion i helgen kan ett taggat huvudstadslag skrälla i Tjeckien!

 

96 rader

  1. Arsenal - Sporting 1X
  2. BATE - Chelsea 2
  3. B.Leverkusen - Zürich X2
  4. Celtic - RB Leipzig 2
  5. Malmö FF - Sarpsborg X
  6. Lazio - Marseille 1
  7. Rosenborg - Salzburg 2
  8. Real Betis - Milan 1X2
  9. Dynamo Kiev - Rennes 1X
  10. Krasnodar - St.Liège 1X
  11. Genk - Besiktas 1
  12. Sl.Prag - Köpenhamn 2
  13. Sp.Moskva - Rangers 12

 

864 rader

  1. Arsenal - Sporting 1X
  2. BATE - Chelsea 2
  3. B.Leverkusen - Zürich 1X2
  4. Celtic - RB Leipzig X2
  5. Malmö FF - Sarpsborg X
  6. Lazio - Marseille 1
  7. Rosenborg - Salzburg X2
  8. Real Betis - Milan 1X2
  9. Dynamo Kiev - Rennes 1X
  10. Krasnodar - St.Liège 1X2
  11. Genk - Besiktas 1
  12. Sl.Prag - Köpenhamn 2
  13. Sp.Moskva - Rangers 12