Efter en veckas ledighet i form av landslagsuppehåll är Europas toppligor tillbaka och under söndagen blir det en härlig mix av matcher på kupongen. Det blir derbyn i Italien, Spanien och Sverige så häng med i analysen inför en spännande avslutning på den här fotbollshelgen!

Spelstopp: 14.59

 

  1. Djurgården - AIK 2

Vad kan vara bättre än att starta kupongen med ännu ett stockholmsderby, den här gången mellan Djurgården och AIK. Gnaget har dragit ifrån i guldstriden och ligger nu hela åtta poäng före Hammarby och Norrköping. Med bara 15 poäng kvar att spela om är varje ny seger ett steg närmare guldet och även om Djurgården inte vill tappa ansiktet mot rivalen innebär deras position mitt i tabellen att de inte har lika mycket att spela för. AIK:s mittfältsmotor Kristoffer Olsson fick debutera för landslaget tidigare i veckan och även om det var en ganska blek tillställning kommer det ge ännu mer självförtroende inför derbyt. Gästerna har bra form, mer att spela för och är det bättre laget. Tvåan spikas.

 

  1. Häcken - Östersund 1

Det här är Paulinhos sjunde säsong i Allsvenskan, sex av dessa hos just Häcken, och med 17 mål på 23 matcher är det redan hans klart bästa målfacit på svensk mark. Nu ställs hans getingar mot svårspelade Östersund som ligger på en femteplats i Allsvenskan, endast en poäng ovanför de gulsvartrandiga. Häcken har haft det svårt med Östersund de senaste åren och har inte vunnit på hela fyra matcher. I våras förlorade de med 2-0 uppe i Östersund. Men med sin målkung i spetsen hoppas de äntligen kunna bryta sviten med en seger som skulle innebära att de klättrar förbi gästerna i tabellen och håller hoppet om Europa vid liv. Häcken är ett av Allsvenskans starkaste hemmalag och är fortsatt obesegrade den här säsongen. Räkna med en jämn match här men Getingarna har fördel, strecka från vänster.

 

  1. Elfsborg - GIF Sundsvall 2

Elfsborg välkomnar GIF Sundsvall till Borås Arena i vad som kan komma att bli en besvikelse för hemmafansen. GIF har efter fyra matcher utan förlust chansen att slå sitt Allsvenska rekord under 2000-talet (en sjundeplats) I teorin finns till och med möjligheten till en biljett ut i Europa. I våras vann Giffarna detta möte med 2-1 på hemmaplan efter två mål från Romain Gall. Även om han har tagit steget vidare till Malmö finns det andra målskyttar som står redo, som pånyttfödda Hallenius. Elfsborg är avhängda i tabellen och kan fortfarande dras in i bottenstriden. Tvåan har bra värde när hemmalaget ser ut att överskattas av det svenska folket och vi streckar från höger.

 

  1. Kalmar FF - IFK Norrköping 2

Ännu en match med ett lag från toppen av Allsvenskan i spel, där här gången IFK Norrköping som fortfarande har en liten chans att utmana AIK om guldet. Två oavgjorda matcher i rad har tyvärr gjort att de tappat fart och Peking ligger nu åtta poäng bakom serieledarna. Mot Kalmar FF har de dock ett bra facit och hemmalaget har inte alls sett bra ut under hösten. Smålänningarna har nu gått sju raka seriematcher utan seger och fortsätter de så här kan de med lite otur till och med bli indragna i bottenstriden. Nio poäng ner till strecket är visserligen en bra marginal men formen är usel och Peking lär inte ha några problem att ta hem alla poäng här. Spiktvåa, trots väl hög streckning.

 

  1. Trelleborg - Sirius 2

I kupongens sista allsvenska match möts två lag som mycket väl kan spela i Superettan nästa säsong. Trelleborg har bara vunnit tre matcher den här säsongen och de segrarna kom till i våras. Formen är som sagt usel, det har gått tolv matcher sen senaste segern i Allsvenskan och tio av dessa matcher är dessutom förluster. Gästande Sirius har inte heller rosat marknaden, men de har efter en bedrövlig vår spelat upp sig efter sommaren och har nu tre raka matcher utan förlust. Senast tog de en fin 4-2 seger hemma mot Elfsborg och med tre poäng ner till strecket är allt annat än en seger här ett misslyckande. Skillnaden i form är stor nog för att ge Uppsala-laget förtroende och spika tvåan.

 

  1. Everton - Crystal Palace 1

Kupongen går vidare till Liverpool och Goodison Park där det blir Premier League fotboll mellan Everton och Crystal Palace. Två lag som av många tippades kunna utmana om en topp tio placering den här säsongen men som ändå inte riktigt nått upp till de höjderna än. Everton ligger visserligen på en elfte plats men spelet såg skakigt ut inledningsvis och med det enkla schema de har haft borde de tagit betydligt fler poäng. Två raka segrar i ligan visar ändå på att formen pekar uppåt och Islänningen Gylfi Sigurdsson verkar ha hittat tillbaka till den briljans han så ofta visade upp i Swansea. Tre mål i de senaste två matcherna är ett imponerande facit. Crystal Palace har mer att ge, och har hittills bara kunnat rå på bottenlag. Trolig etta men inte fel att plocka med krysset då Everton ser ut att bli överstreckade.

 

  1. Bologna - Torino 1

Det blev ett kort stopp på de brittiska öarna för nu reser vi vidare till Italien och Serie A. Bologna välkomnar en ny utmanare till sin hemmaborg Stadio Renato Dall’Ara där de tagit två raka segrar, bland annat mot Robin Olsens Roma. Nu ställs de mot Torino som visserligen ligger högre upp i tabellen men det är på hemmaplan de rödblå har varit farliga så här långt. Siktet är att undvika bottenstriden och kan Pippo Inzaghis mannar hitta den tredje raka hemmasegern har de en svit att bygga vidare på framöver. Räkna absolut inte bort gästerna men de saknar nyckelspelaren Simone Zaza och Bologna har ett bra facit på hemmaplan mot Torino. Ettan är spelvärd och vi streckar därför från vänster.

 

  1. Inter - Milan 2

Dags för kupongens andra derby, den här gången är det i Milano och Derby della Madonnina när Inter drabbar samman med Milan på San Siro. Det har gått sju säsonger sedan Juventus tog över som kungar av Italien men innan dess var det i Milano kampen om titeln ofta hamnade och det klassiska derbyt är fortfarande ett av landets hetaste. Räkna med en riktigt batalj mellan två lag som desperat kämpar för att nå tillbaka till forna glansdagar. Milan förstärkte rejält inför säsongen med bland annat Juventus gamle skyttekung Gonzalo Higuain och med fyra mål så här långt har han visat att han fortfarande vet var målet står. Mot Inter kommer det dock bli tufft, de leds av tidigare Roma-tränaren Luciano Spalletti och har verkligen fått till defensiven i inledningen av säsongen. Men ett derby är fortfarande en väldigt speciell tillställning och med tanke på att Inter streckas som en tydlig hemmafavorit är bortasegern mer spelvärd. Börja med tvåan, men gardera friskt. 

 

  1. Hertha Berlin - Freiburg 1

Dags för Berlin och tyska Bundesliga där Hertha Berlin möter Freiburg i vad som ser ut att vara kupongens säkraste hemmaseger. Tre hemmasegrar av tre möjliga har det blivit för laget från huvudstaden och inte ens Bayern München hade något att sätta emot när de var på besök. 2-0  blev det då efter varsitt mål från Berlins offensiva stjärnor Ondrej Duda och Vedad Ibisevic. Fem respektive fyra mål har det blivit så här långt för spelarna som båda kom till klubben 2016 och de har verkligen fått till samarbetet den här säsongen. Freiburg klarade sig precis undan från nedflyttning förra säsongen och det är svårt att se hur de ska lyckas bryta hemmasviten. Vi slösar inga garderingar till ettan, trots hög streckning.

 

  1. Nice - Marseille 1

Nice verkar inte trivas på hemmaplan den här säsongen och har bara vunnit en match på Allianz Riviera. De ställs nu mot anfallsglada Marseille som snittar över två mål per match, men majoriteten av dessa har kommit på hemmaplan och på resande fot har de inte imponerat på samma sätt. Kanske kan gamle mittfältslegendaren Patrick Vieira få ordning på sina mannar som faktiskt var ett av ligans bättre hemmalag förra säsongen. Storstjärnan Mario Balotelli är i blåsväder igen efter att ha lämnats utanför Vieiras trupp mot Toulouse senast och det ryktas om att just Marseille är intresserade av italienaren. Så frågan är om han får chansen från start här? Oavsett, Nice har ett bra lag som ska kunna ta sig uppåt i tabellen och Marseille har förlorat tre av fyra bortamatcher den här säsongen. Utmärkt läge för Nice att vända sviten och ettan har enormt bra värde, strecka från vänster. 

 

  1. St Etienne - Rennes X

Kanske har spelet i Europa League slitit på laget men faktum är att Rennes har underpresterat så här långt i Ligue 1. Efter nio omgångar ligger de bara på en elfte plats. De har haft en del skadebekymmer i inledningen av säsongen, men nu verkar det se bättre ut igen. St Etienne har visserligen fördel av hemmaplan men ettan streckas alldeles för hårt för att vara spelvärd här. Tacka då oavgjort som också är resultatet från de tre senaste matcherna lagen emellan. Ettan chansas bort helt och vi garderar istället med en tvåa.  

 

  1. Eibar - Athletic Bilbao 2

Kupongens tredje och sista derby spelas i Baskien mellan Eibar och Athletic Bilbao och det är gästerna som borde ha fördel här då de trivts bra mot Eibar i tidigare möten. Obesegrade och fyra av fem vinster tyder på gott självförtroende inför matchen och de kommer vara rejält revanschsugna efter förlusten i förra omgångens baskiska derby mot Real Sociedad. 25-årige Iker Muniain gör sin tionde (!) La Liga säsong med Bilbao och gjorde även mål i förlusten mot Sociedad senast. Han har varit rejält skadedrabbad de senaste säsongerna men tre mål på fem starter i ligan bådar gott och i ett nytt derby kommer han vara rejält målsugen. Bör garderas rejält men fördelen ges ändå till bortalaget och vi streckar från höger.

 

  1. Real Betis - Valladolid 1

Kupongens sista match spelas i Andalusien mellan Real Betis och nykomlingen Valladolid som har överraskat rejält i inledningen. De ligger på en sjunde plats med tolv poäng efter åtta omgångar, samma poäng som Betis, men en del kan bero på det tacksamma spelschema bortalaget haft i inledningen. Förutom matchen mot Barcelona har de bara mött lag från nedre delen av tabellen och mot ett starkt hemmalag i form av Real Betis kommer det bli tufft. De grönvita har ett förlorat på fyra raka tävlingsmatcher på hemmaplan och mot nykomlingarna räknar de nog med en ny seger. Det gör även vi och ettan spikas.

 

Kassaskåpet! - Hertha Berlin

Full pott på hemmaplan så här långt och de tar sig an ett ojämnt Freiburg som knappt klarade sig kvar i ligan förra säsongen. Med anfallsspelare i högform ska de inte ha några problem att få håll på Freiburgs dåliga försvar. Räkna med en stabil seger hemma på Olympiastadion för den gamla damen från Berlin.

 

Varningen! - Rennes

Rennes har inte imponerat i inledningen men de har sällan förlorat mot St Etienne och Jakob Johanssons rödsvarta lag har tillräcklig kvalité att utmana även på bortaplan. Förra omgången vann de borta mot Monaco efter mål av den gamle franske landslagsmannen Hatem Ben Arfa och kan de fortsätta på den vägen blir de svårstoppade även här. Ingen enkel match för något av lagen men tvåan erbjuder supervärde och måste med!

 

96 rader

  1. Djurgården - AIK 2
  2. Häcken - Östersund 1X
  3. Elfsborg - Sundsvall X2
  4. Kalmar - Norrköping 2
  5. Trelleborg - Sirius 2
  6. Everton - Crystal P 1
  7. Bologna - Torino 1
  8. Inter - Milan 1X2
  9. H.Berlin - Freiburg 1
  10. Nice - Marseille 1X
  11. St Etienne - Rennes X2
  12. Eibar - A.Bilbao X2
  13. R.Betis - Valladolid 1

 

864 rader

  1. Djurgården - AIK 2
  2. Häcken - Östersund 1X2
  3. Elfsborg - Sundsvall X2
  4. Kalmar - Norrköping 2
  5. Trelleborg - Sirius 2
  6. Everton - Crystal P 1X
  7. Bologna - Torino 1X
  8. Inter - Milan 1X2
  9. H.Berlin - Freiburg 1
  10. Nice - Marseille 1X2
  11. St Etienne - Rennes X2
  12. Eibar - A.Bilbao X2
  13. R.Betis - Valladolid 1