Paus i de europeiska ligorna då gruppspelet i Nations League ska spelas klart. Det mesta av strålkastarljuset riktas givetvis på tillställningen i Zagreb där VM:s silvermedaljörer ska utkräva revansch efter 0-6 i spanska Elche för snart två månader sedan. Tre högintressanta vänskapsmatcher väntar innan kupongen avslutas i ett somrigt Brasilien i jakten på de tre miljonerna i jackpotten. Länge leve landslagen!

Spelstopp: 19.59

 

  1. Kroatien - Spanien 1

Baksmälla efter framgång är ingen ovanlighet men 0-6 som VM-tvåa är ovärdigt. Zlatko Dalic manskap är visserligen inte detsamma då en del stöttepelare som Mandzukic och Subasic avslutat sina landslagskarriärer, men de schackrutiga har mer att ge och när laget är uträknat brukar de resa sig. Gästerna i Zagreb lämnade det dåliga VM-slutspelet bakom sig och med nye Luis Enrique vid rodret förefaller “La Furia Roja” vara på rätt kurs. De rödklädda är dock allt annat än oövervinnerliga vilket den mycket svaga första halvleken mot England visade. 0-3 i paus blev förvisso 2-3 men bristerna blottades i vilket fall. Kroaterna har potential och nu även hemmapublik på läktarna. Chansspik!

 

  1. Belgien - Island 1

2010 nådde Belgien sin lägsta FIFA-placering någonsin då de rödklädda rankades som världens 70:e bästa lag. Åtta år senare ligger de allra först och det är välförtjänt sett till de senaste två åren där semifinalförlusten mot Frankrike i somras är belgarnas enda sedan september 2016. Den till bredden stjärnfyllda truppen skapar angenäma lyxproblem för Roberto Martínez som byggt upp ett formidabelt lag. Vår Erik Hamrén styr numera Island i hopp om en andra svensk succé men den är mycket avlägsen. Efter VM har våra nordiska grannar endast klarat ett oavgjort (mot regerande världsmästarna förvisso) och släppt in mål i parti och minut vilket Lasse Lava aldrig hade tillåtit. Belgisk choklad smakar bättre än ruttet hajkött, spika ettan!

 

  1. Tyskland - Ryssland 1

Deutschland, Deutschland, ist alles vorbei? Efter det genanta VM-uttåget fick Joachim Löw överraskande nog förlängt kontrakt av det tyska förbundet. Dåliga resultat har sedan följt med segern mot svaga Peru som enda ljuspunkt. Det skall dock sägas att Die Mannschaft spelat mot tyngre nationer som världsmästarna Frankrike två gånger om samt Nederländerna i Amsterdam. Träningsmatchen mot Ryssland är en uppvärmning inför hemmamötet i Nations League mot holländarna. Det stora landet i öst har efter sitt framgångsrika hemma-VM presterat väldigt bra och reser efter denna kamp till Solna för att där vinna den grupp i B-divisionen man leder. Tyskarna har ett par skador men bör rycka upp sig. Trolig etta i Leipzig.

 

  1. England - USA 1

Gamla allierade från andra världskriget möts i en träningsmatch på Wembley. Ungtupparna Sterling och Rashford hade stor show i Spanien senast när The Three Lions bortabesegrade det senaste decenniets bästa fotbollsnation. Southgate har verkligen lyckats skaka av sig den mentala svaghet engelsmännen länge drogs med och kan mycket väl åter bli den maktfaktor de vitklädda en gång var. Mer än ett år efter att USA misslyckades att gå till VM efter att bland annat förlorat mot grannen Mexiko (den sittande amerikanske presidenten var troligtvis inte nöjd med detta), har ingen permanent ersättare funnits till förbundskaptenen Bruce Arena som fick gå. I vänskapsmatcherna under året har Bremens supertalang Josh Sargent nätat en del och ses som “The Great Soccer Hope” i Staterna. England är bättre men vänskapsmatcher kan sluta lite hur som helst. Ta därför med krysset på större system.

 

  1. Irland - Nordirland 2

I Brexitförhandlingarna har gränsen mellan Nordirland och Republiken Irland varit en knäckfråga och passande nog möts lagen nu när avtalet nästan är i hamn. Martin O’Neills gäng missade VM efter genomklappningen hemma i play-offen då danskarna vann med 5-1. Efter det har det gått knackigt med endast en ynka poäng i Nations League och frågan är vart Irland som fotbollsnation är på väg. Lika få poäng har Nordirland som troligtvis hamnar sist i sin grupp. Understreckade gäster betalar bra och då sätts skrälltvåan initialt. Samtliga tecken är dock på sin plats i detta rivalmöte.

 

  1. Österrike - Bosnien 1

Två matcher återstår för alplandet och vid seger i båda kan de rödvita gå förbi gästerna som nu toppar gruppen. Tysken Franco Foda leder laget vars 2018 varit en berg-och-dalbana där hemmaspelet producerar vinster, särskilt i vänskapsmatcher, medan bortaspelet lämnar en del att önska. I Wien är “Das Team” svårspelade och bör kunna gå segrande här. Gästande Bosnien trivs verkligen i Nations League där Dzeko haft lekstuga i hemmakamperna. På resande fot tog man tre poäng i Belfast men spelet övertygande inte helt. Fördel för österrikarna som aldrig kammat noll hemma mot Balkanlaget. Trolig etta på Ernst-Happel-Stadion.

 

  1. Grekland - Finland 2

Med två omgångar kvar leder överraskande nog Finland gruppen hela sex poäng före tvåan Grekland. Den stora härföraren i vårt östra grannland är Norwichforwarden Teemu Pukki som tryckt in tre bollar på fyra matcher. Finsk sisu även där bak då inga motståndare ännu fått hål på “Berguvarna”. Värdarna är precis som klubblagen starka hemma och ser dessa två avslutande hemmakamper som chansen att ta in på nordborna. Ovisst möte, dock säger magkänslan att Suomi har har något på gång. Skrälltvåa, grekerna är dock starka hemma så slopa krysset vid gardering.

 

  1. Ungern - Estland 1

För en månad sedan ställdes lagen mot varandra i Tallinn och producerade en rafflande 3-3-föreställning. Det var estländarnas första poäng i Nations League och troligtvis tar inte baltnationen fler och åker ur division C då gästerna helt enkelt inte räcker till på denna nivå.  I Budapest tar ungrarna många poäng i tävlingssammanhang och särskilt mindre lag brukar kamma noll. Flera olika målskyttar ser till att de rödvita inte är alltför beroende av en spelare. Estland bör innebära en promenadseger, klar etta.

 

  1. Andorra - Georgien 2

Värdarna har fått med sig ett par oavgjorda resultat under 2018 mot mindre namnkunniga lag som Förenade Arabemiraten, Lettland och Kap Verde. Därutöver kom en mycket ovanlig seger i mars månad, då mot Lichtenstein (1-0). Problemen uppstår så fort ett någorlunda habilt lag står för motståndet, vilket inte minst storförlusterna mot Kazakstan (0-4) och gästerna Georgien (0-3) visat. Besökarna är redan klara för uppflyttning och i deras trupp återfinns IFK Göteborgs kanske bästa spelare under 2018, Giorgi Kharaishvili. Frågan är om den i allsvenskan pålitlige målskytten får speltid. Mycket troligt att det blir en repris av mötet i Tblisi. Spika tvåan!

 

  1. Luxemburg - Vitryssland 2

Luxemburg kämpar för uppflyttning till division D och har ett bra läge då banklandet tagit förväntade poäng mot San Marino och Moldavien. Dock blev det förlust mot Vitryssland och frågan är om “de röda lejonen” har något att sätta emot ett klart bättre lag som Vitryssland? Gästerna borde toppa gruppen men har mot Moldavien bara producerat två 0-0-matcher. Slarvigt men med kniven mot strupen som laget i praktiken har här måste en seger till. Besökarna är klart bättre, sannolik bortaviktoria i Luxemburg.

 

  1. San Marino - Moldavien 2

Jumbo i gruppen och inga mål framåt; San Marino är sig likt och mot ett Moldavien som presterat bra mot Vitryssland (två kryss) bör det blir noll poäng även här för reservitalienarna. Värdarna kan hoppas kunna förbättra publiksiffran som senast mot Luxemburg uppgick till blygsamma 794 åskådare på Serravalle. Radu Gînsari, till vardags i israeliska Hapoel Haifa, har haft en del kontinuitet i sin målproduktion sedan debuten i landslagsdressen 2016 och mittfältarens karriär pekar uppåt. Här lär han få flera fina chanser mot svagast tänkbart motstånd. 0-26 på de senaste sex matcherna, San Marino kommer inte ha en suck. Solklar tvåa.

 

  1. São Paulo - Grêmio X

I Brasiliens största stad São Paulo står tre otroligt viktiga poäng på spel i kampen om den sista direktplatsen till Copa Libertadores. Lagen har spelat ihop 58 poäng vardera så här långt och det enda som skiljer dem åt efter 33 spelade omgångar är sex plusmål i hemmalagets favör. Grêmio är i bättre slag med två raka segrar, men São Paulo har endast förlorat en enda ligamatch på Estadio Cicero Pomperu de Toledo under året och med den offensive mittfältaren Diego Souza i toppslag (elva ligamål hittills) är man extremt svårslagna. Utgå från krysset men gardera gärna friskt.

 

  1. Flamengo - Santos 2

I Porto Alegre avslutas detta Europatips där ett hemmalag med dalande formkurva tar emot hyfsat bortalag. Värdarna utmärkt av sina fina offensiv med forwarden José Henrique da Silva Dourado i spetsen. Straffspecialisten har nätat totalt elva gånger i olika turneringar och det lär behövas när resultaten varit sämre de senaste tre omgångarna. Sao Paulo-laget Santos har två raka nederlag, dock kom en av dessa i en jämn bortakamp mot serieledaren Palmeiras. Med en liknande insats här kan de svartvita åka hem till Brasiliens folkrikaste stad med en eller flera poäng. När gästerna dessutom är något understreckade blir lockelsen för stor. Tvåa till låg procent garderas från höger.

 

Kassaskåpet! - Belgien

Hamréns Island håller inte måttet i matcher av denna dignitet och lär få jaga mycket boll. Belgien är för bra för att islänningarna ska kunna stå emot.

 

Varningen! - Santos

De svartvita från Sao Paulo är klart habila borta och har dessutom bara vuxit under säsongens gång. Bra resultat borta mot Flamengo de senaste åren, skrällen ligger i luften!

 

96 rader

  1. Kroatien - Spanien 1
  2. Belgien - Island 1
  3. Tyskland - Ryssland 1X
  4. England - USA 1
  5. Irland - Nordirland 1X2
  6. Österrike - Bosnien 1
  7. Grekland - Finland 12
  8. Ungern - Estland 1
  9. Andorra - Georgien 2
  10. Luxemburg - Vitryssland X2
  11. San Marino - Moldavien 2
  12. São Paulo - Grêmio 1X
  13. Flamengo - Santos X2

 

864 rader

  1. Kroatien - Spanien 1
  2. Belgien - Island 1
  3. Tyskland - Ryssland 1X
  4. England - USA 1X
  5. Irland - Nordirland 1X2
  6. Österrike - Bosnien 1X
  7. Grekland - Finland 12
  8. Ungern - Estland 1
  9. Andorra - Georgien 2
  10. Luxemburg - Vitryssland X2
  11. San Marino - Moldavien 2
  12. São Paulo - Grêmio 1X2
  13. Flamengo - Santos 1X2