Det är ett riktigt häftigt Europatips som går av stapeln denna söndag med en jackpot på 3 miljoner kronor! Kupongen toppas av det glödheta premiärmötet i Premier League, där Arsenal gästas av Manchester City på Emirates Stadium. Därefter väntar allsvensk fotboll, ett prestigeladdat derby i Köpenhamn, Ligue 1, och varsin Supercup-match i Spanien och Tyskland. Ladda batterierna för Europatipset och avsluta veckan med en fotbollsfest!

 

Spelstopp: 14.29

 

1. Arsenal - Manchester City 2

Arsenal har gått in i en ny epok. Arsène Wenger, som tränat The Gunners sedan 1996, har lämnat London och Unai Emery tillsats på tränarposten. Arsenal har fått in ett par intressanta nyförvärv under sommarfönstret och Emerys trupp känns faktiskt ganska komplett. I premiären kommer dock hemmalaget att få klara sig utan Sead Kolasinac och Laurent Koscielny som är skadade. Pep Guardiola har fått behålla hela sitt lag som slog både poäng och målrekord förra säsongen. Truppen inför den här säsongen är kryddad med Riyad Mahrez som fick debutera i Community Shield, som City vann betryggande mot Chelsea. Manchester City, som på pappret är det bättre laget, bör vara mer samspelta och de ljusblå får tipset i premiären. 

 

2. Liverpool - West Ham 1

Liverpool och Jürgen Klopp var en stor succé förra säsongen, framförallt i Champions League där The Reds tog sig hela vägen till finalen i Kiev. Trots den framgångsrika fjolårssäsongen så fanns det rätt stora frågetecken på ett par positioner i laget. Men under sommarfönstret har Klopp fått precis allt han har pekat på och nu är truppen mer eller mindre helt komplett! West Ham ser som vanligt väldigt spännande ut på pappret, men frågan är om The Hammers och Manuel Pellegrini kan få spelarna att agera som ett lag? Vi håller Liverpool väldigt högt och spikar ettan på Anfield i premiären!

 

3. Southampton - Burnley 1

Southampton var inte alls långt ifrån att åka ur Premier League förra säsongen. Mark Hughes trupp känns ganska likvärdig från fjolårssäsongen så frågan är hur bra The Saints står sig i år? Burnley var riktigt stabila i fjol och slutade på sjundeplats i tabellen, vilket resulterade i en Europa League-biljett. Om Sean Dyche lyckas få sitt lag att slåss på två fronter med en förhållandevis ganska tunn trupp återstår att se. The Clarets spelade 0-0 mot Istanbul Basaksehir i torsdags, och returen spelas på Turf Moor nu på torsdag. Burnley brukar vara rätt klena på bortaplan och magkänslan säger att ettan är mest trolig på St Mary’s i premiären. 

 

4. AIK - Elfsborg 1

Efter uttåget i Europa League kan AIK nu lägga allt fokus på Allsvenskan. I seriespelet har Gnaget fyra raka segrar och är alltjämt det enda obesegrade laget i serien. Trots att de gulsvarta toppar tabellen och har otroligt bra form i ligaspelet så är prestationerna i sig sällan perfekta. Elfsborgs kräftgång bara fortsätter. Efter tre raka förluster är det nu bara tre poäng som skiljer Borås-laget från Brommapojkarna som återfinns på kvalplats inför omgång 17. Jimmy Thelin, som har ett ganska kvalitativt spelarmaterial, har inte alls lyckats få ut det han borde. Ettan streckas för hårt för att spikas.

 

5. Häcken - Djurgården 1

Både BK Häcken och Djurgården åkte ur Europa League för tio dagar sedan. Hisingslaget fick som väntat det svårt mot RB Leipzig och DIF åkte något överraskande ut mot Mariupol från Ukraina. I Allsvenskan har Blåränderna varit något vassare än hemmalaget, men det är marginellt. På Bravida Arena är Häcken obesegrade den här säsongen och därför känns det som att Häcken bör råda som knappa favoriter denna söndag. Ettan plockas ut först, men visst ska den garderas tidigt. 

 

6. Östersund - Kalmar FF 1

Det blir allt fler och fler spelare som lämnar Östersunds FK. Men trots flera riktigt tunga spelartapp under sommaren så fortsätter jämtlänningarna att gå urstarkt i Allsvenskan. Otroligt imponerande! Kalmar FF lyckades bryta en tre matcher lång förlustrad senast när smålänningarna tog tre poäng hemma mot IFK Göteborg senast. På resande fot brukar dock Kalmar ha det tuffare, i synnerhet när det kommer till plastgräs. Rasmus Elm ser inte ut att komma till spel och vi håller ÖFK som favoriter här. Ettan först. 

 

7. IK Frej - Falkenberg 2

IK Frej har fått en riktigt bra start på vårsäsongen. Efter uppehållet i Superettan har laget från Täby besegrat både GAIS och Gefle IF, med en målskillnad på 8-3 sett till dessa två matcher. Under söndagen stundar dock en riktigt tuff uppgift för hemmalaget på Vikingavallen. Falkenberg toppar Superettan inför omgång 17 och på söndag får hallänningarna tillbaka viktige Robin Östlind som tidigare varit avstängd. Falken kryssade senast mot Örgryte och bör vara revanschsugna här. Tvåan känns inte alls dumt som ett singelstreck.

 

8. Norrby - GAIS 2

Viktiga poäng på spel i Borås! Norrby närmar sig allt mer nedflyttningsstrecket. Hemmalaget har två raka förluster i Superettan efter sommaruppehållet. Matchen innan vilan blev det även noll poäng för Norrby, som förlorade med 1-4 mot GAIS på Gamla Ullevi. Gästerna är i grunden ett riktigt bra lag som man bör kunna kräva lite mer utav. De grönsvarta Göteborgslaget har haft stora problem med att knyta ihop säcken och vinna matcher, istället har det blivit alldeles för mycket oavgjorda resultat. Andreas Östling och Daniel Janevski är avstängda i GAIS och här vill vi nog gå för en garderad tvåa. 

 

9. FC Köpenhamn - Bröndby 2

Säsongens fetaste match i Danmark går av stapeln under söndagen. FC Köpenhamn mot Bröndby på Parken! FCK hade en mindre lyckad fjolårssäsong och inledde även den här säsongen oroväckande. FCK torskade väldigt överraskande i hemmapremiären mot Horsens med 1-2, men därefter har de vitblåa huvudstadslaget gått som tåget i både ligaspelet och Europa League. Bröndby toppar serien, en poäng före tabelltvåan Köpenhamn inför omgång fem i Superligan. När lagen möttes i fjol hade de gulblåa ett ganska kraftigt övertag. Skrälltvåan kittlar!

 

10. Bordeaux - Strasbourg 1

Bordeaux har varit ute och spelat Europa League-kval i veckan. Fjolårets tabellsexa i Ligue 1 vann med 3-1 borta mot Mariupol som i sin tur slog ut Djurgården i förra kvalomgången. Trots att storstjärnan Malcom lämnat Bordeaux så har laget gett ett ganska gott intryck under försäsongen. Strasbourg var nykomlingar förra säsongen och slet inte helt oväntat i bottenskiktet av tabellen. Under sommaren har gästerna tappat den viktiga ivorianen Jean Aholou till Monaco. Men en premiär känns alltid svårläst, och med tanke på att Strasbourg vann med 3-0 borta mot Bordeaux förra säsongen, garderas ettan!

 

11. PSG - Caen 1

PSG dominerar som ni alla känner till den franska ligan och det är väl egentligen bara en tidsfråga innan huvudstadslaget säkrar ligatiteln, eller? Det finns en enorm höjd i Thomas Tuchels nya trupp med en viss Neymar i spetsen. Dani Alves är skadad och Edinson Cavini är tveksam för spel i premiären, men i övrigt finns det ingenting att anmärka på. Men det råder inga tvivel om att det bara är tre poäng som gäller i en hemmapremiär mot Caen. Gästerna, som är ett bottenlag i Ligue 1, har en prekär frånvarosituation. Utan någon större analys känns hemmasegern så gott som gjuten på Parc des Princes under söndagen.

 

12. Barcelona - Sevilla 1

Spanien och Tyskland avslutar kupongen med två matcher från den inhemska Supercupen. De regerande spanska mästarna, Barcelona, har tappat Paulinho och klubblegendaren Andrés Iniesta under sommarfönstret. Det har dock kommit in ett par väldigt intressanta spelare till Ernesto Valverdes bygge. Bland annat Arthur, Malcom, Clément Lenglet och Arturo Vidal. Kan de försvara ligatiteln och ta ytterligare steg i Champions League den här säsongen? Sevilla var ruskigt ojämna under kaosartade Vincenzo Montella förra säsongen. Så sent som i april vann Barcelona med 5-0 mot Sevilla i Copa del Rey. Här är det ingen hemmaplansfördel eftersom matchen spelas i Marocko. Men ettan bör sitta trots allt. 

 

13. Eintracht Frankfurt - Bayern München 2

Eintracht Frankfurt gjorde en riktigt fin säsongen i fjol. Die Adler var länge med och fajtades om Europaplatserna i Bundesliga, men slutade tillslut på en åttonde plats i tabellen. Den Tyska Cupen vann laget däremot, och det var just Bayern München Frankfurt besegrade i finalen med 3-1. Det var hemmalaget första cupseger sedan 1988! Det kommer att bli spännande att se vad Niko Kovac kan bära det här Bayern München som har stommen intakt från fjolåret. Den stora skillnaden är väl att Leon Goretzka förväntas ersätta Arturo Vidal på mittfältet. Tvåan är mest trolig!

 

Kassaskåpet! - PSG

PSG är en klass för sig i Frankrike. I en hemmapremiär kommer inget att lämnas åt slumpen. Således fullt fokus! Caen har en jobbig frånvarosituation och det är knappast optimala förutsättningar för att ta sig an PSG på Parc des Princes. 

 

Varningen! - Bröndby

I fjol var Bröndby en klass bättre än Köpenhamn i Superligan. De gulblåa hade ett mentalt övertag på FCK förra säsongen och med tanke på att det här är ett stadsderby, minimeras hemmaplansfördelen. Det här kan gå åt vilket håll som helst!

 

144 rader

1. Arsenal - Man City 2
2. Liverpool - West Ham 1
3. Southampton - Burnley 1
4. AIK - Elfsborg 1x
5. Häcken - Djurgården 1x2
6. Östersund - Kalmar 1x
7. Frej - Falkenberg 2
8. Norrby - GAIS x2
9. Köpenhamn - Bröndby 1x2
10. Bordeaux - Strasbourg 1x
11. PSG - Caen 1
12. Barcelona - Sevilla 1
13. E.Frankfurt - B.München 2

 

1296 rader

1. Arsenal - Man City 12
2. Liverpool - West Ham 1
3. Southampton - Burnley 1x
4. AIK - Elfsborg 1x
5. Häcken - Djurgården 1x2
6. Östersund - Kalmar 1x2
7. Frej - Falkenberg 2
8. Norrby - GAIS 1x2
9. Köpenhamn - Bröndby 1x2
10. Bordeaux - Strasbourg 1x
11. PSG - Caen 1
12. Barcelona - Sevilla 1
13. E.Frankfurt - B.München 2