Det är en minst sagt klurig kupong som ska synas på torsdag. Uteslutande matcher från kvalet till Europa League, där AIK och BK Häcken är Sveriges representanter under torsdagen. Vi gör analysen för att nå 13 rätt!

 

Spelstopp: 17.59

 


1.KuPS - FC Köpenhamn 2

FC Köpenhamn var en stor besvikelse i den danska ligan förra säsongen. I Europa League, där FCK tog sig vidare från gruppspelet, gick det dock bättre. Det finns ett starkt kunnande i laget som bör stå sig ganska bra på den här scenen. Finska KuPS är såklart ett sämre lag i grunden, men med tanke på att den finska ligan - till skillnad från den danska - är i full rullning, räknar vi inte bort finländarna helt och hållet. Åtminstone inte på hemmagräs. FCK spelas med reservation!

 

2. Shamrock Rovers - AIK 2

AIK reser till den irländska huvudstaden Dublin för att gästa Shamrock Rovers på Tallaght Stadium. Gnaget toppar numera den Allsvenska tabellen och är obesegrade efter 13 spelade ligamatcher. Shamrock Rovers är långt ifrån Irlands bästa lag. Inför mötet med med AIK klämde Dublin-laget in en träningsmatch mot Celtic där det blev förlust med 0-7. Den irländska ligan håller inte lika hög klass som Allsvenskan, och med tanke på den formen gnaget visat upp under säsongen utgår vi från bortasegern.

 

3. Liepaja - Häcken 2

BK Häcken reser österut till den lettiska västkusten. Hisingslaget besegrade Sundsvall med 3-0 i den Allsvenska omstarten. Det finns stor potential i Andreas Alms trupp, inte minst i offensiven med Paulinho i spetsen. Trots det är det bara AIK som släppt in färre mål än Häcken i Allsvenskan den här säsongen. Liepaja återfinns på tredje plats i den inhemska ligan. Det lettiska seriesystemet håller betydligt sämre klass än det svenska, därav känns tvåan som en fullt rimlig spik.

 

4. Ferencvaros - Maccabi Tel Aviv 2

Maccabi Tel Aviv slutade “bara” på en tredje plats i ligan i Israel. I Europa League imponerade dock israelerna. Maccabi slog ut österrikiskt, grekiskt, isländskt och albanskt motstånd i kvalet. I gruppspelet tog laget fyra poäng, där samtliga poäng spelades in mot Villarreal. Den ungerska ligan, där Ferencvaros håller till, håller en sämre kvalitet än den israeliska ligan. Laget från Budapest, som slutade fyra i den inhemska ligan i fjol, går sällan vidare till gruppspelsfasen i dessa sammanhang. Utgå från tvåan.

 

5. Cliftonville - Nordsjälland 2

Cliftonville slutade på femteplats i den nordirländska ligan förra säsongen. Upp till Crusaders, som vann ligan i fjol, skiljde det 26 poäng. Inga starka papper direkt med tanke på att den nordirländska ligan är en av Europas dassigaste ligor. Nordsjälland som slutade trea i den danska ligan förra säsongen bör hållas som kraftiga favoriter i det här mötet. Det finns betydligt mer klass hos gästerna som har vunnit en hel del matcher under försäsongen. Säker tvåa!

 

6. FC Ilves - Slavia Sofia X

FC Ilves har börjat sladda i den finska ligan. Laget, som slutade på en tredjeplats den förra säsongen, återfinns på den undre halvan den här säsongen inför omgång 19. Dessutom har laget från Tampere blott en seger på de sju senaste matcherna. Trots det målas hemmalaget upp som knappa favoriter i det första mötet. Slavia Sofia är långt ifrån Bulgariens bästa lag, men å andra sidan håller den bulgariska ligan en högre nivå än den finska diton. Svårtippat. Smaska på med alla tecken!

 

7. FC Lahti - FH Hafnarfjördur 1

En bit österut i Suomi spelas den andra matchen i det blåvita grannlandet. FC Lahti kommer till spel med en mycket tveksam form. Efter en tolv matcher lång förlustfri svit i ligaspelet har Lahti åkt på två raka förluster. FH Hafnarfjördur är ett topplag på Island, men trots detta är det en ganska tydlig nivåskillnad mellan FH och toppduon Stjarnan och Valur. I Lahti utgår vi från hemmasegern, men garderar omgående.

 

8. IBV Vestmannaeyjar - Sarpsborg 2

Trots att IBV Vestmannaeyjar finns med i kvalspelet till Europa League är islänningarna långt ifrån något topplag i den inhemska ligan. Snarare bottenlag. Faktum är att det bara var tre poäng som skiljde IBV från Víkingur Ó som åkte ur serien i fjol, men i och med segern i den isländska cupen finns IBV med ute i Europa den här säsongen. Men det tar väl stopp tidigt? Sarpsborg håller en hög nivå i norska Eliteserien och bör definitivt lösa ett avancemang mot IBV. Tvåa.

 

9. Neftchi Baku - Ujpest 1

I Azerbajdzjan väntar ett möte mellan två olika huvudstadsklubbar. Neftchi Baku gästas av den ungerska klubben Ujpest. Lagen slutade på tredjeplats i de inhemska ligorna den senaste säsongen. Laget från Baku håller vi dock som favoriter i den första matchen. Inte bara för att matchen spelas på Neftchi Bakus hemmagräs, utan också för att lag från Azerbajdzjan håller högre klass än ungerska lag. Utgå från hemmasegern.

 

10. Spartak Subotica - Coleraine 1

Spartak Subotica, som slutade på en femteplats i den serbiska ligan i fjol, har fått en mycket tacksam lottning i den första kvalrundan. Coleraine, som är beläget på Nordirland, håller inte speciellt hög nivå. Gästerna förlorade med 0-7 mot Haugesund på resande fot under fjorårets Europa League-kval. Nordirländska lag har sällan något att hämta när det kommer till Europa-spel. Det här är inget undantag. Spika ettan!

 

11. Derry City - Dinamo Minsk 2

Det vitryska huvudstadslaget, Dinamo Minsk, har stor rutin från spel i Europa League. Gästerna ligger tvåa i den inhemska ligan, fyra poäng bakom BATE Borisov. Vitryska lag har visat, framförallt under de senaste åren, att det är lag som absolut inte ska underskattas. Annat läge är det i Derry City. Det nordirländska laget, som huserar i den irländska ligan, är inte bättre än ett mittenlag i seriespelet. Formen är dessutom ganska knaper. Tvåan känns klart mest trolig.

 

12. Siroki Brijeg - Domzale X

Det bosniska laget Siroki Brijeg, som slutade på en tredjeplats i den inhemska ligan den förra säsongen, ställs mot ganska tufft motstånd redan i den första kvalrundan. Slovenska Domzale slutade “bara” sju pinnar bakom toppduon Olimpija och Maribor under fjolårets ligatabell. Gästerna har övertygat ute i Europa de senaste säsongerna. Förra säsongen fick tyska Freiburg ge sig i ett dubbelmötet mot Domzale i den näst sista kvalomgången. I Bosnien är dock känslan att det här kan gå åt vilket håll som helst. Vi lämnar inget åt slumpen utan målar på med alla tecken!

 

13. Hibernian - NSI Runavik 1

Hibernian har haft det tufft ute i Europa under längre tid. Nu har dock laget från den skotska huvudstaden Edinburgh fått en väldigt tacksam lottning i den första kvalomgången. I NSI Runavik finns det knappast några fotbollsspelare som kan kalla sig själva för “proffsspelare”. Runavik är beläget på Färöarna, alltså spelar gästerna fotboll till vardags mot väldigt begränsat motstånd. Allt annat än en hemmaseger är ett mirakel. Kassaskåpssäker spik!

 


 

Kassaskåpet! - Hibernian

NSI Runavik håller inte på den här nivån, svårare än så är det inte. Hibernian som är ett av Skottlands bästa lag slarvar inte bort det här!

 

Varningen! - Slavia Sofia

FC Ilves sladdar rejält i den finska ligan. Slavia Sofia stod upp bra i genrepet mot Ludogorets i Supercupen. Bulgariska klubblag håller normalt sett än betydligt högre nivå än finska lag. Räkna inte bort gästerna!

 

 

144 rader

1. KuPS - FC Köpenhamn x2
2. Shamrock - AIK 2
3. Liepaja - Häcken 2
4. Ferencvaros - M.Tel Aviv x2
5. Cliftonville - Nordsjälland 2
6. Ilves - Slavia Sofia 1x2
7. Lahti - Hafnarfjördur 1x
8. Vestmannae. - Sarpsborg 2
9. Neftchi Baku - Ujpest 1x
10. Sp.Subotica - Coleraine 1
11. Derry City - D.Minsk 2
12. Siroki Brijeg - Domzale 1x2
13. Hibernian - Runavik 1

 

1296 rader

1. KuPS - FC Köpenhamn x2
2. Shamrock - AIK x2
3. Liepaja - Häcken 2
4. Ferencvaros - M.Tel Aviv 1x2
5. Cliftonville - Nordsjälland 2
6. Ilves - Slavia Sofia 1x2
7. Lahti - Hafnarfjördur 1x2
8. Vestmannae. - Sarpsborg x2
9. Neftchi Baku - Ujpest 1x
10. Sp.Subotica - Coleraine 1
11. Derry City - D.Minsk 2
12. Siroki Brijeg - Domzale 1x2
13. Hibernian - Runavik 1