Sista hockeylördagen av SHL 2017. Full omgång och det är flera lag som måste börja vinna. Kan dessa ”krisande” lag göra det eller blir det nya förluster och målkalas likt torsdagens omgång?

 

Frölunda (7) – Mora (12)

Tabellsjuan Frölunda tog en viktig skalp över Örebro genom 3-2. En inte alls rättvis seger, men göteborgarna tog sin fjärde seger på dom fem senaste matcherna.
Skillnad är det för Mora som föll tungt mot Luleå på bortaplan med 1-3 efter släppt in 1-2 med mindre än fyra minuter kvar.
Dalmasarna åkte på sin tredje raka förlust och fjärde på dom fem senaste.

Mot Frölunda har inte Mora mycket att hämta. En Frölundaseger är att vänta och Frölunda har besegrat Mora i lagens tre möten den här säsongen. 3-2 ot, 4-3 ot och sist 3-1.
Nu är lagen i helt skilda formkurvor och Frölunda är så mycket bättre än gästerna.
Hemmaplan, sista matchen för året och med häng på topplaceringarna kommer Mora väga för lite.

Speltips: Frölunda hcp -1,5 mål till 1,78 hos Nordicbet*.

 

Rögle (14) – HV 71 (4)

Ängelholmslaget Rögle lyckades göra det igen. Tappa en ledning trots lite tid kvar av matchen. 3-0 blev förlust 3-4 efter övertid och laget inkasserade fjärde raka förlusten mot Skellefteå.
HV 71 är raka motsatsen och oj vilken insats det bjöds på mot serieledande Växjö. Vändning 0-2 till seger 3-2 och en seger i underkant. Smålänningarna var riktigt bra och tog rättvist sin fjärde raka vinst.

Omkastningen i spelartruppen gjorde resultat för Rögle. Abbott har koll på vilka knappar han ska trycka på. Sedan kan han inte styra över att laget har ett katastrofalt självförtroende när målen från motståndarna trillar in.
Nu möter laget igen ett topplag och har allt att vinna. Hemma i Lindab Arena tillsammans med insatsen mot Skellefteå ska HV 71 kunna störas.
Trots fyra raka förluster på hemmaplan har laget bara förlorat med mer än ett mål i en match.
Ett hemmalag i stor depression mot ett lag som kliver in som stora favoriter är ingen dans på rosor. Rögle kommer sälja sig dyrt.

Speltips: 1X till 1,79 hos Betsafe*.

 

Skellefteå (3) – Luleå (9)

Skellefteå såg länge ut att vara på väg mot bottenlaget Rögle innan det till slut lossnade. Laget gjorde tre mål i slutakten och avgjorde sedan i förlängning och lät förlustraden stanna på en match.
Nu tar sig västerbottningarna sig an Luleå i årets sista hemmamatch. Ett norrlandsderby mellan två lag som verkligen gått som tåget sista tiden.
Det är matcher som är heta och intensiva och med en stor marginal fördel Skellefteå.

Säsongens två första möten har resulterat i två klara segrar för Skellefteå. 7-4 respektive 3-1 är statistiken. Nu möts lagen inne i Skellefteå Kraft Arena och i en arena som Luleå inte alls trivs i. Skellefteå har sju vinster på lagens åtta senaste möten.
Skellefteå saknar M. Andersson som är avstäng, men sett till spelarmaterialet och lagets spel sista tiden ska den saknaden inte anmärkas avsevärt.
Luleå har problem på bortais och trivs inte mot Skellefteå.

Speltips: Skellefteå hcp -1,5 mål till 2,25 hos Nordicbet*.

 

Brynäs (10) – Örebro (11)

En riktig streckmatch väntas i Gavlerinken. Däremot är den inte så dramatisk som tabellen kanske visar. Poängskillnaden är rejält påtaglig och det skiljer hela elva poäng inför mötet.
Brynäs som vann sist till slut mot Karlskrona efter att ha tappat en 4-1 ledning i mitten på andra perioden. För att slutligen vinna med 5-4 efter straffar.
Örebro är dock i rejäl brygga med tre raka förluster. Trots en otroligt bra insats mot Frölunda senast föll laget med 2-3. Rättvist var det inte.

Nu får närkingarna en kanonmöjlighet att studsa in på vinnarspåret igen. Att möta Brynäs som seglat upp till alldeles för stora favoriter sett till försvarsspel och tabellsituation.
Örebro mot Brynäs brukar tendera i mycket mål från båda håll och Örebro kan göra mål på Gävle-laget. Laget har gjort minst tre mål på Brynäs i sex av lagens åtta senaste möten. (träningsmatcher inkluderat)
Det kommer laget ta med sig och Brynäs har inte alls den defensiv som Frölunda hade. Brynäs vill framåt och kollapsen i det defensiva mot Karlskrona var ett markant bevis på det hela.
Brynäs har dessutom släppt en femte flest mål i serien.

Speltips: Örebro över 2,5 mål till 2,55 hos Nordicbet*.

 

Djurgården (2) – Malmö (8)

Två lag som kan sin defensiv den här säsongen. Djurgården har släppt in allra minst mål i hela serien och bjuder på väldigt lite bakåt.
Malmö å andra sidan är i regel väldigt starka bakåt, men med skador på många backar har det blivit lidande en aning.

Nu kommer lagen till spel med en mer eller mindre katastrofal defensiv insats i sina respektive matcher. Djurgården släppte in hela sex mål och Malmö tre. Det har inte till vanligheterna.
Särskilt inte mellan dessa två lag. Lagens fyra av sex senaste möten har slutat under 4,5 mål och sett till båda lagens problematik i powerplay och samtidigt styrka i boxplay förväntar jag att fokuset kommer läggas på att styra upp defensiven igen.

Speltips: Under 4,5 mål till 2,36 hos Nordicbet*.

 

Linköping (6) – Karlskrona (13)

Två lag som öste in mål i förra omgången. Däremot är den ena prestigen betydligt bättre än den andra. Att göra sex mål på seriens försvarsstarkaste lag är fina papper och Linköping´s 6-5 seger var tung.
Karlskrona ska ha en eloge för sin upphämtning mot Brynäs, men mot det korthus Brynäs är emellanåt är det ändå förväntat trots att det var seriens målsvagaste lag som gjorde upphämtningen till 4-4.

Nu möts lagen i Saab Arena och Linköping går som tåget. Två raka segrar och målen sprudlar in. Laget är seriens femte bästa hemmalag och möter seriens absolut sämsta bortalag.
Linköping får en kanonchans att klättra ytterligare placeringar i tabellen och mot Karlskrona ska det bara bli seger. Sist laget gästade blev det vinst med 5-2.
Nu kommer Karlskrona dessutom till spel med tre raka bortaförluster och krossades i senaste bortamatchen mot Luleå med 1-7.

Speltips: Linköping hcp -1,5 mål till 2,09 hos Nordicbet*.

 

Växjö (1) – Färjestad (5)

Det fallande korthuset Färjestad har det väldigt tungt just nu. Fem raka förluster och defensiven och målvaktsspelet håller inte. Förlusten sist mot Malmö var blytung med tanke på upphämtningen och dom missade lägena som var i slutskedet av matchen.
Nu åker laget ner till Småland och Vida Arena för att möta seriesuveräna Växjö. Ett Växjö som blev utspelat mot HV 71 senast kommer komma till spel med en rejäl skopa av utskällning och revanschlust.
Växjö är seriens bästa lag och har den absolut bästa spelartruppen i serien.

Vid seger för Växjö kommer serieledningen vara minst tio poäng när det nya året infinner sig.
Färjestad dras med tunga skadeproblem och saknar flera nyckelpersoner och två spelare är på JVM. M. Lindqvist och A. Grundel för att nämna några.
Nu ska Karlstadklubben möta seriens starkaste hemmalag som tagit flest trepoängare av alla lag i hela serien. Färjestad´s defensiv håller inte och trots att laget har tre raka vinster inne i Vida Arena ser jag bara en ny förlust komma.

Speltips: Växjö rak till 1,94 hos Nordicbet*.

 

Lycka till och gott nytt år!

Samtliga matcher singlas med insatsen 5/10 Units.