Äntligen fredag! Vi har haft en mycket intensiv period i Allsvenskan med matcher måndag, tisdag, onsdag och torsdag. Det hör inte till vanligheterna. I kväll är det tyvärr inga matcher i kalendern så vi får väl nöja oss med Hockeyallsvenskan eller något. Det hindrar dock inte redaktionen från att leverera helgens tips. Nu åker vi.

Halmstad - IFK Norrköping (2)

3.70 - 3.55 - 1.94

HBK ligger minst sagt skrynkligt till i tabellen och trots att Gabriel Gudmundsson säkrade 1-1 mot Kalmar i senaste matchen (där HBK var en man mer i 75 minuter) har Halmstad 9 poäng upp till kvalplats, med 6 matcher kvar. Förutom Norrköping hemma på lördag har man Malmö borta och Hammarby hemma kvar att möta. Det är helt enkelt kört för Halmstad, det vågar vi påstå. Marcus Mathiesen, Fredrik Liverstam och Johan Oremo saknas i lördagens match. Tre tunga tapp, helt klart.

Jens Gustafsson har fått bra snurr på IFK Norrköping sedan han bytt till ett 3-4-3-system. 7 av 9 poäng är facit på de tre senaste matcherna. Närmast kommer man från en riktigt imponerande insats där man städade av ett Häcken i hysterisk form med 4-1. I Sebastian Anderssons frånvaro fortsätter Kalle Holmberg att leverera mål efter mål, och han ser ut att passa som handen i handsken i detta nya system. Daniel Sjölund, som är en klasspelare, åkte på sin tredje varning mot Häcken och missar således matchen. Andreas Blomqvist är borta sedan tidigare och missar resten av säsongen.

Jag håller Peking som det klart bättre laget i nuläget, och faktum är att man är ganska hyfsade på naturgräs. På fem gräsmatcher har Norrköping 2 vinster, 2 förluster och 1 oavgjord.

Kalmar - Östersund (2)

3.00 - 3.40 - 2.26

Kalmar är relativt formstarka även om krysset mot HBK senast var en klar missräkning. Däremot befinner man sig i ett lurigt läge där kvalplatsen fortfarande är ett ständigt hot. Nu tror jag dock att Kalmar kommer reda ut det, men det här är inte matchen då man ska förvänta sig några poäng. Viktige högerbacken Emin Nouri är dessutom avstängd.

Östersund ångar på nåt djävulskt för tillfället och ser fruktansvärt starka ut. Innan matchen mot Malmö hade man fem raka segrar (Europa League inräknat). Så det är ingen tvekan om att det är ett formstarkt lag vi har att göra med här. Straffmissen av Jamie Hopcutt i slutminuterna mot Malmö senast sved givetvis, men ÖFK har bara 2 poäng upp till Europaplats, så det kommer definitivt inte sparas på krutet här. ÖFK har mycket att spela för. Graham Potter reser ner till småland nästintill full trupp (enbart Hosam Aiesh saknas), men frågan är hur engelsmannen hanterar det faktum att man har Hertha Berlin hemma på torsdag. Kommer några spelare luftas? Eller väljer man bästa möjliga lag? Med tanke på att man har rejält häng på topp 3 tror jag på det sistnämnda.

Senaste gången lagen möttes vann Östersund med 2-1. Jag tror på något liknande här.

Djurgården - Hammarby (1)

1.72 - 3.70 - 4.70

Säsongens sista Stockholmsderby väntar på Tele2 och i vanlig ordning handlar förhandssnacket om huruvida DIF klarar av att döda derbyspöket eller inte. Förutsättningarna är i alla fall goda, även om fenomenale Kerim Mrabti missar resten av säsongen. Djurgården är väldigt formstarka och ligger på andra plats i tabellen. På de senaste 6 matcherna har man 4 vinster och 2 oavgjorda. Men den här #jakten som haussats upp av Blåränderna är bara glömma. Malmö är för långt före och kommer ta hem det. Punkt. Nu handlar allt om att knipa en Europaplats, och ser man till spelschemat är det här den tuffaste matchen som återstår. Bortsett från Kerim Mrabti finns det frågetecken för Andreas Isakssons medverkan och skulle inte han vara med är det ett monumentalt avbräck för DIF. Tommi Vaiho är en ok målvakt med Superettan-mått, men han är givetvis inte i närheten av Isakssons klass.

Efter en svag period studsade Hammarby tillbaka och vann hemma mot Blåvitt med 2-1. Men segerbiran på Kvarnen fick en besk eftersmak när det stod klart att Mads Fenger förmodligen missar resten av säsongen. Det är ett tungt tapp för Bajen då Fenger och Paulsen fått till ett starkt samarbete i mittlåset. Vad gäller Junior är det locket på som gäller och vi får nog vänta in i det sista innan vi kan slå fast om mittfältaren kan vara med eller inte. Skulle han också bli borta så kan vi verkligen snacka om två ordentliga tapp. För Junior är utan tvekan en av lagets viktigaste spelare, framför allt om man ser till balansen på mittfältet. Han behövs med sina bollvinnaregenskaper om Bajen ska ha en chans att svara upp mot DIF:s starka innermittfält med Källström och Karlström.

Det här är en match DIF borde vinna då man har bättre form och är det bättre laget. Rent fysiskt ser man också riktigt starka ut, det såg vi inte minst senast borta mot Elfsborg när man pressade på rejält i slutet samtidigt som hemmalaget gick på knäna.

Håll koll på laguppställningarna och se om Andreas Isaksson och Junior kan vara med, för det är två spelare vars medverkan kan bli direkt avgörande.

Jönköpings Södra - GIF Sundsvall (X)

2.20 - 2.35 - 3.15

Extremt viktig match i kampen om att undvika kval. Jönköpings Södra har fått lite vind i seglen efter segern mot Sirius senast. Det var för övrigt blott andra gången i år som J-Södra gjorde över två mål i en match. Men om det var något lag som det skulle ske mot så var det väl kanske Sirius med tanke på hur usla de är för tillfället.

GIF Sundsvall har ryckt upp sig ordentligt och har 9 av 12 poäng på de 4 senaste matcherna. Krysset mot AIK senast var extremt imponerande sett till att man saknade ett gäng startspelare, däribland Noah Sonko Sundberg, Tommy Naurin, Lars Krogh Gerson och Marcus Danielsson. Trots det lyckades man hålla jämna steg med ett AIK som går för andraplatsen. Extra plus ger vi till Eric Larsson och Batanero som båda var strålande på mittfältet.

Den enda som med säkerhet är tillbaka till söndagens fight är Noah Sonko Sundberg som varit avstängd. Vad gäller de övriga får vi helt enkelt vänta och se.

Det lutar åt en grisig match det här. Tyvärr brukar sällan gräsmattan på Stadsparksvallen bjuda in till skönspel och det tror jag drabbar Giffarna mest. Det kan bli problem för dem att få igång sitt passningsspel. Men de har visat prov på en grym moral och är svårslagna för tillfället. Kryss!

Häcken - AIK (X)

2.40 - 3.45 - 2.75

Häckens segertåg tog slut på Östgötaporten efter 1-4 mot IFK Norrköping. Det återstår att se om det var ett olycksfall i arbetet, klart är i alla fall att Häcken har tre raka hemmasegrar på Bravida Arena. Skadeläget är oförändrat, vilket innebär att Jasmin Sudic, Alhassan Kamara, Alexander Farnerud och Kari Arkivu är borta.

AIK kommer från en spelmässigt svag 0-0-match mot GIF Sundsvall borta. Och då ska man ha i åtanke att det till stora delar var ett b-lag man mötte. Defensivt släppte man inte till mycket men det var alldeles för temposvagt offensivt. Här gäller det för AIK att höja sig rejält om man ska ha en chans mot Häcken. Nisse Johansson är dock tillbaka från avstängning och lär ta Jesper Nyholms plats i trebackslinjen. Däremot är det oklart om Chinedu Obasi åter är tillgänglig efter skada. Han lär behövas med tanke på hur svaga man var mot Giffarna.

Det lär bli en tät och tuff match på Bravida Arena. Båda lagen krigar för Europaplats och det kan mycket väl bli så att en vinst här blir avgörande i striden. Svårt att säga var lagen står med tanke på att båda kommer från två svaga insatser. Vi kör kryss.

Oddsen är hämtade från Betsafe*.