Äntligen är det tråkiga landslagsuppehållet över och vi kan blicka fram emot ligafotbollen. Precis som vanligt ger sig redaktionen på att tippa helgens allsvenska matcher. Håll till godo!

 

Östersund - AFC (X)

1.28 - 5.50 - 12.00

Precis som vanligt när vi ska tippa Östersund är de mitt uppe i Europaspel, och så även den här gången. Eller mitt uppe och mitt uppe, på torsdag ska man i alla fall åka och möta det obskyra laget Zorya från Ukraina. Och känner vi Graham Potter rätt kan vi räkna med en viss rotation i laget. Men det är ganska långt kvar till nästa match så de borde inte behöva vila så många spelare. Ronald Mukiibi och Hosam Aiesh är i alla fall avstängda och kommer inte till spel. Det brukar dock spela mindre spelmässig roll vilka spelare ÖFK ställer upp med - de rullar på ändå. Att Östersund har valt att "vaska" hösten i Allsvenskan för att fokusera på Europa League är inte skitsnack - så är det bara. Rätt eller fel, det får David Kindberg svara på. 

AFC har höjt sig betänkligt de senaste matcherna och nu talas det till och med om allsvenskt spel i Eskilstuna nästa år. Det vet vi inte om vi kan ställa upp på, för avståndet är helt enkelt för stort, men AFC har en bra chans att plocka en pinne här. Dels för att man har bra form och dels för att Östersund valt att tänka på annat än Allsvenskan. Motivation slår klass brukar det heta, och det är något vi får ta med oss till den här matchen. AFC kommer inte slå ÖFK men ett kryss är inte alls otänkbart. 

 

Halmstad - Häcken (2)

3.80 - 3.40 - 2.05

Johan Oremo åkte på en korsbandsskada och missar resten av säsongen, dessutom är lagkaptenen Fredrik Liverstam tveksam till spel. Då spelar det ingen roll att Igor Krulj (28 år!) är en spännande tränare och har fått till ett bättre spel - Halmstad har helt enkelt för dåliga spelare. Vi kan inte se något annat än att Häcken tar hem det här. Det är intressant att Micke Stahre äntligen fått igång anfallsspelet, för det var precis det som var problemet tidigare. Defensiven satt där sedan dag ett, men offensivt var man mycket bleka. Trots en rad skador på nyckelspelare (Kamara, Farnerud, Sudic m.fl) bör ett formstarkt BK Häcken plocka en trea här. 

 

Hammarby - AIK (2)

3.00 - 3.30 - 2.50

Dags för ännu ett Stockholmsderby, den här gången mellan tiondeplacerade Hammarby och trean AIK. Gästerna har ett mycket bra facit på Tele2 Arena: enbart en förlust sedan invigningen 2013. Klart bättre där än hemma på Friends med andra ord. Men Bajen gillar att spela derbyn och har ett bra track record mot AIK. I hemmalaget saknas viktige Chinedu Obasi vilket självklart blir ett tungt tapp. Simon Thern är dock tillbaka men lär starta på bänken. Bajen har några frågetecken i Kennedy, Romulu och Junior som är tveksamma till spel. Egentligen bör man vänta till startelvorna innan man ger sig på ett tips, men magkänslan lutar ändå åt AIK. De är trots allt de bättre laget och är starka på Tele2. 

 

Elfsborg - Kalmar (X)

1.75 - 3.90 - 4.60 

Oviss match, Elfsborg har inte imponerat efter sommaruppehållet trots att man tog en knapp seger mot Halmstad senast. Enbart en seger på de sex senaste matcherna imponerar inte. Profilvärvningen Samuel Holmén har inte motsvarat förväntningarna hittills. Kevin Stuhr Ellegaard, lagkaptenen och den givna ettan i mål, är avstängd och missar matchen. Det innebär att David Olsson från U21-laget gör debut mellan stolparna. Utan att veta någonting om honom kan vi bara gissa att det blir ett jättetapp. I övrigt saknas Alex Dyer och Lasse Nilsson. Per Frick ska genomgå ett sent test och är tveksam. 

Kalmar har verkligen tyckt upp sig efter Erton Fejzullahu, Mikael Dyrestam, Jonathan Ring och Philip Hellquists intåg. Och med Nanne bakom spakarna uppträder laget klart mer stabilt jämfört med tidigare. Fem segrar på de sex senaste matcherna är otroligt imponerande och det känns verkligen som att KFF kan känna sig trygga i att man kommer spela allsvensk fotboll även nästa år. Tobbe Eriksson och Rasmus Elm är fortfarande out på grund av långtidsskador. Mittbacken Marko Biskupovic är tveksam till spel. 

Ett Elfsborg i dålig form utan lagkaptenen i mål mot ett pånyttfött Kalmar FF. Känslan säger kryss. 

Örebro - Malmö (2)

5.00 - 4.00 - 1.66

Serieledande Malmö FF mot ett Örebro där nye tränaren Axel Kjäll gör sin första match som ansvarig. Det är som alltid väldigt vanskligt att spekulera i hur spelarna reagerar på ett tränarskifte, men formen är i alla fall inte speciellt bra så Kjäll har en del att jobba på. Däremot är inte ÖSK i närheten av vare sig toppstriden eller bottenstriden, de kommer hamna någonstans där i mitten, och på så sätt är det ett tacksamt läge för Kjäll att i lugn och ro pröva sina idéer. 

I Malmö är faktiskt tränare Magnus Pehrsson ifrågasatt trots att laget leder Allsvenskan överlägset. Nu senast kommer man från ett oavgjort resultat mot Blåvitt hemma och en förlust borta mot jumbon AFC. Men det är inte något man bör dra allt för stora växlar av, för eller senare åker man på en nit, det händer alla lag. Anton Tinnerhom är avstängd, Magnus Eikrem, Anders Christiansen och Rasmus Bengtsson är tveksamma. Ricardo Carvalho är borta sedan tidigare. 

Lite osexigt, men vi kör tvåan till 1.66. 

 

Sirius - Sundsvall (1)

1.72 - 3.80 - 5.00

Giffarna tog en livsviktig seger senast mot Örebro hemma, detta utan nyckelspelaren Lars Krogh Gerson som fortsatt är skadad. Trots det är läget mer eller mindre akut och det ser inte alls ljust ut för Giffarna. Till råga på allt är spanjoren David Batanero avstängd och missar kvällens möte. Med det sagt är det ändå ett ganska lämpligt tillfälle att möta Sirius då de har börjat dippa en aning. Däremot ska man inte överdriva, för så man är ändå så pass trygga i det man gör att en rejäl genomklappning känns osannolik, visst lär de droppa en placering eller två, men inte mer än så. 

Det får bli en etta här. 

J-Södra - Norrköping  (X)

2.90 - 3.40 - 2.45 

J-Södra är väldigt illa ute och börjar cementeras där nere i bottenstriden. Formen är usel och spelet ser inte bra ut. Det stora problemet är att man gör alldeles för få mål, samtidigt har man 37 insläppta vilket är flest i serien. Med det sagt har J-Södra ett kanonläge att möta IFK Norrköping nu. Normalt hade vi satt en två utan att blinka, men det som sker i Peking just nu är inte bra. Man har sålt av nyckelspelare efter nyckelspelare, nu senast var det Sebastian Andersson som packade väskan och lämnade skeppet. Det är en sak att släppa iväg spelare till utlandet, det måste alla utom Malmö göra, men att inte ersätta dem om man siktar på Europaplatser, det håller inte. Norrköping har mer eller mindre "vaskat" årets säsong av Allsvenskan.

Krysset känns väldigt bra här. 

Oddsen hittar ni hos Betfair.