Det börjar dra ihop sig i Allsvenskan och nu återstår bara 8 omgångar innan vi säger tack och hej för säsongen 2017. Helgen bjuder på några riktigt spännande matcher med bland annat Djurgården-Örebro och Malmö-Hammarby. Här är helgens speltips. 

Häcken - Elfsborg (1)

1.85 - 3.75 - 4.00

Viktig match för toppstriden där Häcken är rejält på gång och har åtta raka matcher utan förlust. Hisingens Stolthet  ligger på tredje plats med två poäng bakom DIF och nio poäng bakom MFF. Micke Stahre har lyckats vända den neativa spiral laget var inne i före sommaruppehållet och nu framstår Häcken mer och mer som ett stabilt topplag. Nyförvärvet Ahmed Yasin har blivit en fullständig succé med 6 mål och 1 assist på 8 matcher så här långt. Alexander Farnerud, Alhassan Kamara och Jasmin Sudic är långtidsskadade sedan tidigare. I backlinjen saknas Kari Arkivu och Juhani Ojala på grund av skadekänningar. Däremot kan det bli debut för nyförvärvet Mervan Celik, enligt Fotbollskanalen tränade han med den tilltänkta startelvan så sent som igår. 

Elfsborg har haft en stökig säsong. Under våren talades det om ett rejält missnöje med tränare Magnus Haglund, men han blev kvar och spelarna knöt näven i fickan och bjöd på fin fotboll precis före uppehållet. Sedan kom sommaren och då hände något. Laget föll tillbaka i gamla vanor och blev allt svagare. Nu har man förvisso plockat 5 av 9 poäng på de 3 senaste matcherna men då ska det tilläggas att man enbart mött bottenlag. Lagkaptenen Kevin Stuhr Ellegaard är i alla fall tillbaka i laget efter avstängning. Men Haglund har ändå fyra rejäla tapp i Jon Jönsson, Samuel Holmén, Alex Dyer och Lasse Nilsson. 

Häckens form mot ett för tillfället håglöst och skadeskjutet Elfsborg talar starkt för hemmaseger här. 

Kalmar - Norrköping (1)

2.25 - 3.40 - 3.10

Kalmar är ett av Allsvenskans formstarkaste lag för tillfället och helt plötsligt bjuder man på ett sprudlande anfallsspel. Försvarsspelet har blivit lite bättre även om det fortfarande svajar emellanåt. Med det sagt bör inte Nanne ta ut något i förskott, man behöver nog 6-7 poäng till innan kontraktet är säkrat. I skuggan av Erton Fejzullahu, Jonathan Ring, Philip Hellquist och alla andra nyförvärv gjorde vänsterbacken Viktor Agardius comeback i matchen mot Elfsborg efter ett års skadefrånvaro. Kalmar är med andra ord ett helt annat lag jämfört med våren. 

I Norrköping är det dystrare tongångar. Till fansens stora vrede har klubbledningen sålt av nyckelspelare efter nyckelspelare. Den starka kärna som vann SM-guld 2015 och som var en stor anledning till att många trodde att de skulle bli ett topplag även den här säsongen, är så gott som borta. Norrköping vann förvisso senast borta mot Jönköping men om man ska vara helt ärlig så var det inte en övertygande insats. Linus Wahlqvist missar matchen på grund av avstängning. 

2.25 på Kalmar är klart spelvärt. 

IFK Göteborg - Jönköpings Södra (1)

1.70 - 3.80 - 4.75

IFK Göteborg hade chansen att haka på i kampen om Europaplatserna förra matchen, men Djurgården visade sig vara alldeles för starka och känns det som att tåget har gått. Blåvitt kommer hamna någonstans där i mitten av tabellen och med tanke på att ett tränarbyte kommer ske i vinter så kan man fundera på hur motiverade spelarna egentligen är. Man står inför en speciell situation där ingen förutom klubbledningen och Mats Gren vet vad som väntar 2018. Alf Westerberg får klara sig utan Mikkel Diskerud som är avstängd, men det tror vi faktiskt inte har så stor betydelse då han inte varit speciellt lyckosam ute på högerkanten. Kristopher Da Graca och Thomas Rogne är dock tillbaka och väntas gå rakt in i startelvan. 

Jönköpings Södra är minst sagt illa ute, de har nu 3 poäng upp till säker mark och 7 poäng ner till direktnedflyttning. På de senaste 5 matcherna har J-Södra enbart plockat 1 poäng. Med -17 i målskillnad är man näst sämst i serien, bara AFC är värre med -22. Där har vi J-Södras största problem - man gör helt enkelt för få mål och släpper in alldeles för många. Truppen ser inte speciellt bra ut, varken offensivt eller defensivt. Till råga på allt saknas två ordinarie mittfältare i form av Fredrik Fendrich och Daryl Smylie som är avstängda. 

Vi kör på ettan här. Det må vara en måstematch för J-Södra, motivation slår klass och allt det där, men de är helt enkelt för dåliga och utan duon Fendrich/Smylie kommer den den enormt tunna truppen få bekänna färg. 

Djurgården - Örebro (1)

1.36 - 5.25 - 7.50

En extremt viktig match för guldstriden. Djurgården spelar en otroligt bra fotboll för tillfälllet och nu är avståndet "bara" 7 poäng upp till serieledande Malmö. Insatsen mot Blåvitt förra omgången var en riktig styrkedemostration. DIF hade full kontroll på tillställningen från första till sista minut - detta utan nyckelspelarna Kevin Walker och Jonas Olsson. En som verkligen stack ut var Walkers ersättare Jesper Karlström. 22-åringen som även är registrerad för BP tog onekligen äntligen chansen och visade vad han går för. Han lär starta på lördag, allt annat vore faktiskt tjänstefel av Özcan. DIF är starka på Tele 2 och nu får man tillbaka Jonas Olsson och Kevin Walker. Aliou Badji är fortsatt avstängd efter att ha "betett sig illa" i en U21-match. 

Örebro har inte lika bra form som DIF, men det händer ändå intressanta saker i klubben. Alexander Axén har klivit av och anslutit sig till C More-studion, andretränaren Axel Kjäll har tagit över och fått mycket lovord (inte minst av Axén själv). Närmast kommer man från en riktigt tung seger mot Malmö FF där Nahir Besara avgjorde i slutsekunderna. 

Ettan känns given här, även om ett litet varningens finger höjs för ÖSK som är ett lurigt lag. Men DIF känns i det närmaste ostoppbara för tillfället och dessutom har man fem raka segrar mot ÖSK i Allsvenskan. 

AIK - Halmstad (1)

1.33 - 5.00 - 9.00

AIK gjorde en fin insats i derbyt mot Bajen men lyckades inte få in segermålet och matchen slutade 1-1. Gnaget är i allra högsta grad med i topp 3-striden och om så ska förbli måste man vinna den här typen av matcher. Det stora problemet är fortfarande offensiven och det är märkligt att Norling inte fått ut mer av spelarmaterialet, men som sagt derbyt mot Bajen ingav lite hopp för de svartgula. Det intressanta blir nu hur man väljer att formera laget offensivt, nyförvärvet Stefanelli har inte motsvarat förväntningarna hittills och kanske är det på plats att han får ställas åt sidan. Vad gäller Simon Thern är det dags för Norling att släppa prestigen och låta honom spela, något har uppenbarligen hänt mellan dem, men i det läget som Gnaget befinner sig måste det läggas åt sidan, för han saknas något enormt i anfallsspelet. Chinedu Obasis medverkan är osäker på grund av skadeproblem. 

För Halmstads del ser det väldigt tungt ut. Den tilltänkta frälsaren Johan Oremo åkte på en korsbandsskada och är out för resten av säsongen. Kvastarna har fyra raka förluster och om man ska vara stenhård så har man inte ens varit nära poäng i någon av dem. Efter 22 omgångar är HBK fortfarande utan bortaseger, och ingenting tyder på att första viktorian kommer nu. Islänningen Gabriel Gudmunsson är avstängd.

Allt annat än en hemmaseger här vore en otrolig skräll. 

Sirius - Östersund (X)

2.30 - 3.30 - 3.10

Att Sirius skulle tappa lite kom väl inte som en överraskning, det var snarare något man bara väntade på. Oavsett vilket kan tränarduon Bergstrand/Lagerlöf känna sig stolta över vad man har åstadkommit hittills. Sirius har hamnat i samma läge som Norrköping, Göteborg, Elfsborg och Hammarby, d.v.s utan chans på toppen, men det finns inte heller någon risk att dras in i botten. Shkodran Maholli öppnade riktigt starkt men har tappat lite de senaste matcherna. Han är måste upp ett snäpp om Sirius ska ta hem det här, för i övrigt ser det faktiskt ganska tunt ut offensivt. Johan Eiswohld, Ante Björkebaum, Moses Ogbu, Andreas Eriksson och Karvan Ahmadi är borta resten av säsongen. 

Östersund fortsätter att skrälla i Europa och efter segern mot Zorya leder faktiskt jämtlänningarna gruppen (ja, det har bara gått en match). Oerhört imponerande givetvis, men allt har ett pris och för ÖFKs del fick Allsvenskan nedprioriteras. Visst finns det en liten chans att nå topp 3 men känslan är att Östersund har siktet inställt på Europa League. Känner vi Graham Potter rätt lär det luftas en del spelare på söndag. 

Risken finns att det blir en ganska avslagen historia mellan två lag som inte har supermycket att spela för. Vi tror på kryss. 

Malmö - Hammarby (1)

1.50 - 4.33 - 6.00

Har Malmö börjat darra? Ja, det känns faktiskt så. Formen är riktigt usel och förlustmatchen mot ÖSK var kanske den sämsta insatsen för säsongen. Gapet ner till silvret är klart mindre nu än det var för några omgångar sedan. Men kanske är det precis det laget behöver bli varse om. Det är naturligt att inställningen går ner om man känner att det redan är klart. Men nu är det inte klart och det är MFF medvetna om. I truppen saknas definitivt Felipe Carvalho som är långtidssadad och eventuellt Magnus Wolff Eikrem (vristskadad). 

Hammarby kommer från två oavgjorda bataljer mot AIK och AFC, två ganska svaga insatser får man ändå säga. Jesper Jansson har verkligen satt sin prägel på det här laget och nu byggs det inför framtiden, för det är precis så det känns med Bajen - de har checkat ut för säsongen. Nu gäller det för Jakob Michelsen att hitta ett stabilt grundspel och fasa in alla nyförvärv så att man kan vara 100 % redo för säsongen 2018. Bajen kommer givetvis inte lägga sig platt i återstoden av matcherna, men vi kan nog få se ett lag som testar lite olika konstellationer och spelsystem. Viktige Junior missar med största sannolikhet matchen.

Ett heltaggat Malmö jagar revansch och lär köra över Hammarby. 

Oddsen hittar ni hos Betway.