Det allsvenska spelschemat är tight och det har vi givetvis inget emot. I kväll har vi två grymt viktiga matcher för toppstriden: på Borås Arena ställs Elfsborg mot Djurgården och på Östgötaporten möter IFK Norrköping ett formstarkt BK Häcken. Kan något lag sätta press på Malmö?

 

Elfsborg - Djurgården

 

Elfsborg imponerar inte för tillfället och nu viskas det om att Magnus Haglund hänger löst igen. Närmast kommer man från två svaga insatser mot Häcken borta (förlust 3-0) och Kalmar hemma (2-2). Per Frick är avstängd, Lasse Nilsson, Samuel Holmén och Joakim Nilsson skadade. 

I Djurgården är det betydligt positivare tongångar och när Özcans gäng kliver in på Borås Arena gör man det med 15 av 18 möjliga poäng på 6 matcher i ryggen. Formen är med andra ord riktigt bra och frågan är om inte DIF spelar den bästa fotbollen i Allsvenskan för tillfället. Det känns så i alla fall. DIF har full trupp till matchen men har ett antal spelare ligger i farozonen att missa nästkommande derby. Andreas Isaksson, Kim Källström, Othman El Kabir, Felix Beijmo och Jesper Karlström har alla två varningar. Det är ett prekärt läge minst sagt. Kommer de hålla igen idag för att inte dra på sig en varning? Och hur påverkar det DIF? 

Elfsborg - Djurgården brukar historiskt sätt innebära en klar fördel för hemmalaget och senast DIF tog en trea här var i oktober 2014, nästan tre år sedan alltså. Men DIF är i kanonslag och bröt som bekant IFK Göteborgs brutala hemmasvit på nästan två år. Blir Elfsborg borta nästa spöke att döda? Jag tror ändå det. Det är ingen tvekan om att DIF är det bättre laget för närvarande och nu när Elfsborg saknar sin bästa mittback Jocke Nilsson samt profilvärvningen Samuel Holmén, så känns den raka tvåan till omkring två gånger pengarna mycket bra. 

 

Norrköping - Häcken

 

Ännu ett viktigt möte för toppstriden när Häcken ska försöka knappa igen på DIF och Malmö. Efter att Sebastian Andersson lämnat IFK Norrköping har tränare Jens Gustafsson ändrat om lite i spelsystemet och växlat till en 3-4-3-liknande uppställning. Resultatet har blivit ganska bra: vinst mot Jönköping borta och kryss mot Kalmar borta i en match där Peking var det klart bättre laget. 

Häcken är precis som DIF ett lag som bara ångar på just nu. På de 9 senaste matcherna har man 6 vinster och 3 oavgjorda. Det är oerhört imponerande sett till att centrallinjen med Jasmin Sudic, Alexander Farnerud och Alhassan Kamara fortfarande är borta. Däremot har Ahmed Yasin kommit in och öst in mål och dessutom gör Mervan Celik debut i truppen. 

Här tror jag Häcken drar det längsta strået. De är inne i ett ruggigt stim just nu, är stabila över hela banan och har dessutom klart mycket mer att spela för.