Jobbar min väg upp genom Premier League. I förra artikeln kunde ni läsa om vilka lag som löper en stor risk att åka ur, nu blickar vi istället uppåt och ser vilka lag som kan vara med och utmana i toppen av tabellen. Då det knappt finns mågon chans för lagen utanför topp 6 att utmana så ser jag det som smått ointressant att gå igenom lagen i mittenskiktet utav tabellen.

 

En uppvisning signerad Pep Guardiola

I skuggan av Manchester Citys briljans så är det ett getingbo kring platserna 2–6. 12 poängs försprång kommer Pep Guardiolas mannar inte att tappa, hur mycket man än vill återuppliva spänningen i ligan. Manchester City kommer att kunna springa hem ligatiteln under våren utan några större problem, samtidigt som man kan lägga fullt fokus på Champions League och de inhemska cuperna.

Bakom de suveräna serieledarna hittar vi det andra Manchester-laget, nämligen United, tillsammans med Chelsea och Liverpool närmast. Lägg därtill ett Tottenham och ett Arsenal så har vi alla ingredienser för en rafflande avslutning på säsongen 2017/18.

 

Kampen om Champions League-platserna

Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham och Arsenal kommer alla att vara med i kampen om Champions League-platserna. De två förstnämnda känns som favoriter till att plocka två utav dem, vilket lag som tar den sista är otroligt svårt att förutse. Spelschema, skador och eventuella nyförvärv kan göra att förutsättningarna ändras helt från en dag till en annan.

Manchester United – Vart har vi detta Manchester United? Ena matchen ser det mer tillknäppt och låst ut än Stenmarks presskonferenser, för att i nästa match se Jesse Lingard smälla in en strut ifrån 30 meter. Sett till spelarmaterial, speciellt efter Sanchez ankomst, så ska United absolut ta en utav de fyra Champions League-platserna. Har ett rätt så bra spelschema under våren där mötena mot toppkonkurrenterna ligger utspridda. Manchester United tar andraplatsen bakom City.

Chelsea – Trea i skrivande stund, tre poäng bakom Manchester United och tre poäng före Liverpool. Chelseas vara eller icke vara hänger till stor del på hur man löser det eventuella anfallsproblemet. Alvaro Morata visade fin form i början utav säsongen men har i och med det täta matchandet runt jul/nyår tappat glöden helt. Alternativen är få för Antonio Conte, därav uppkomsten av de mest absurda övergångsryktena under januari. Eller vad sägs om Peter Crouch till Chelsea? Jag tror att det kommer bli en kamp in på målsnöret för Chelsea där man tyvärr, för de blåas del, kommer att missa fjärdeplatsen. Försvaret är bra, mittfältet än bättre, men det vore för mycket att hoppas på att Hazard, Willian och co ska lösa lagets problem framåt.

Liverpool – Är det något lag som kan vinna över serieledande Manchester City ena helgen, för att veckan efter förlora i en utav de tråkigaste matcherna under säsongen mot tabelljumbon, då är det Liverpool. Det är just denna oförmåga att prestera på en jämn nivå som kan bli lagets fall, som så många gånger förr. Nu ska det dock sägas att man har ett utav det tacksammaste spelschemat kvar utav topp 6 lagen. Med den offensiv som laget stundtals visar upp så ska det mycket till om Jürgen Klopp ska lyckas slarva bort en utav Champions League-platserna. Fjärdeplats blir det!

Tottenham – Laget ansågs som främsta utmanare till Manchester City om ligatiteln under en period. En tyngre svacka under november månad gjorde dock att Tottenham tappade rytm och föll några placeringar i tabellen. Som vanligt tillskrivs största delen utav framgångarna Harry Kane. Det är få lag som är så beroende utav en spelare som Tottenham är, både på gott och ont. Känslan är att Tottenham haft sin svacka för säsongen och att man har potential att göra en stark vår. Jag tror, med alla spelare skadefria, att man kommer ta sig upp över fjärdeplatsen och ta en utav de åtråvärda platserna innan säsongen summeras. Tredjeplatsen blir Tottenhams!

Arsenal – Det blåser minst sagt runt Arsenal denna säsong. Är det inte Wenger Out-skyltar så är det spelare som öppet bekräftar sitt intresse för andra konkurrerande klubbar. Med Alexis Sanchez ute ur bilden så kan laget äntligen vända blad och fokusera helhjärtat på det som sker på plan. Jag tror övergången var det bästa som kunde hända Arsenal och ser en rätt så ljus vår för The Gunners. Frågan är dock om man inte redan satt sig i en alltför jobbig sits med fem poäng upp till fjärdeplatsen. Tyvärr för Arsenals del missar man Champions League-platserna även denna säsong. Man har trots det en god chans att nå Champions League nästa år, detta genom att vinna årets Europa League!

 

Min dom lyder alltså att både Chelsea och Arsenal får det tufft i jakten på Champions League-platserna. Manchester City har redan börjat löda in sitt namn på pokalen, medans Manchester United, Tottenham och Liverpool kan boka biljetter till nästa års Champions League!