Lite mer än hälften utav ligan spelad! Sedan länge har vi kunnat staka ut en tydlig grupp utav topplag, där Manchester City spelar i en egen division för tillfället. I andra änden utav tabellen är det jämnt och högst ovisst om vilka lag som kommer få tacka för sig i maj. I denna artikelserie kommer jag att gå igenom förutsättningarna inför de kommande omgångarna samt fälla min profetia kring vilka lag jag tror åker ur, respektive tar de eftertraktade Champions League-platserna!

 

Är byte av manager rätt väg att gå?

Säsongen 2017/18 har redan inneburit 8 stycken managerbyten. Desperationen ifrån klubbägarna i Premier League blir allt större för varje säsong som går. I takt med att den ekonomiska fördelen utav att spela i Premier League kontra The Championship blir större så minskar en managers tillåtna felmarginal. Efter 24 omgångar så har följande lag hunnit med att sparka sina managers:

Leicester City (Craig Shakespeare - Claude Puel)

Everton (Ronald Koeman - Sam Allardyce)

Watford (Marco Silva - Javi Gracia)

West Ham (Slaven Bilic - David Moyes)

Crystal Palace (Frank de Boer - Roy Hodgson)

Stoke (Mark Hughes - Paul Lambert)

West Bromwich (Tony Pulis - Alan Pardew)

Swansea (Paul Clement - Carlos Carvalhal)

 

Resultaten utav dessa byten? På gott eller ont, så har det i majoriteten utav dessa fall lett till att lagen i fråga klättrat i tabellen. Oftast förespråkar fotbollstyckare kontinuitet och långsiktighet, något som är svårt att motivera när man ser resultatet utav alla dessa managerbyten. Vad vi dock kan konstatera är att denna väg att gå, med alla managerbyten, knappast kommer leda till något stort över lång tid. Men kanske är det inte längre utav intresse för klubbarna utanför topp 6 att försöka nå toppen. Pengarna i Premier League blir att större och att undvika nedflyttning blir allt mer prioriterat. Om ett byte av manager så fort resultaten börjar gå emot då är rätt väg att gå, ja då kanske detta är ett mönster vi kommer att få vänja oss vid.

 

Nedflyttningskandidaterna

Swansea - Ligans målfattigaste lag har endast gjort 14 mål på 23 matcher. Jag tycker att truppen innehåller en del intressanta namn, främst i de offensiva leden med bland annat Bony, Ayew och Renato Sanchez. Trots det så ser spelet allt annat än bra ut. Klubben har helt tappat den identitet som man hade när man kom upp i Premier League, en utav de största anledningarna till att man ligger där man ligger enligt mig. Ifrån ägarhåll verkar man tappat fattningen helt då man hunnit med att avverka hela sex tränare på två år, på tal om dåliga effekter av utebliven långsiktighet.

Även om laget har består av en del intressanta namn så tycker jag det ser mörkt ut för Swansea. Den nya tränaren Carvalhal håller jag inte alltför högt och bara det faktum att man för tredje året i rad ligger sist i ligan vid jul, talar för att Swanseas tid i Premier League är räknade.

Brighton - Chris Hughton har gjort ett bra jobb med Brighton, nykomling för säsongen, såhär långt. Laget hade en fin trend under oktober/november då man gick fem matcher utan förlust. Det är mycket tack vare den perioden som man ligger just ovanför nedflyttningsstrecket. Nu väntar en tuff vår med flera svåra matcher, främst på hemmaplan. Jag tror Brighton, tyvärr för deras del, kommer sjunka under strecket innan säsongen är över. Avslutningen lyder Tottenham (H), Burnley (B), Manchester United (H) och Liverpool (B). Det kan mycket väl bli noll poäng där för Brighton, under en period där det gäller att plocka så många som möjligt för att haka på i slutspurten.

Newcastle - Än en gång så visar Newcastle, med Mike Ashley i spetsen, hur illa det kan gå om man missköter en klubb tillräckligt mycket. Trots Newcastles storlek som klubb, den potential som finns och den fina historia som klubben har, så tror jag att man än en gång får ta steget ner i The Championship. Kanske är det detta som äntligen får Mike Ashley att släppa taget om klubben och låta en bättre förmåga ta över. Hur mycket Rafa Benitez än försöker så är spelarmaterialet för dåligt i detta Newcastle. En anfallsuppsättning bestående utav Ayoze Perez, Joselu och Dwight Gayle är långt ifrån tillräckligt. Mittfältet är ok, inte mer och försvaret skulle må bra utav minst en förstärkning.

Man har ett tufft schema under våren där man ska möta alla topp sex lagen, förutom Manchester City. Med de problem man har med målskyttet så tror jag inte laget klarar av att vända denna trend, utan det blir ett tråkigt återseende med The Championship.

 

Jag tycker att West Bromwich, Stoke och Southampton är vassare än sina konkurrenter i bottenskiktet utav tabellen. Tränarbytet i West Brom och Stoke har visat sig ge en positiv effekt, om än liten. The Saints tycker jag har ett bra spelarmaterial och det borde räcka för att klara sig kvar då resterande lag kring strecket är såpass svaga. 

Intressanta långtidsspel:

Brighton att åka ur Premier League - 2.60

Newcastle att åka ur Premier League - 3.50

Brighton/Huddersfield H2H - Huddersfield 2.00

SPELA HÄR!