Då var allt klart för start när det gäller Sveriges medverkan i VM. Man hör röster till höger och vänster om hur anskrämligt det varit, och det har det i de två uppvärmningsmatcherna mot Danmark och Peru, men i min värld är det tveklöst dags att ta ett kallt bad, en öl, eller vad som nu än må lugna en, och slappna av lite. Det blir bra det här.

Jag var själv på plats och såg misären på Friends Arena förra helgen. Det var inte bra ur ett åskådarperspektiv, och ska man vara riktigt ärlig, det var inte heller särskilt roligt. Det blir nästan lite löjligt när man ser hur mycket vissa människor anstränger sig för att vara den perfekta supportern i en sån match. Man smackar på sig Sverigetröjan, man deltar i precis alla supporteraktiviteter innan matchen, är rejält dragen när det börjar, och sitter sen och skriker på precis allt under matchens gång. Inte alla, men det har i stort blivit en aningen märklig kultur kring de svenska träningsmatcherna. För om man ska vara riktigt ärlig. Resultatet kvittar fullständigt. De där små rankingpoängen, ingen bryr sig om det, och det spelar helt enkelt ingen roll hur det går. Det har bara blivit en grej att det ska hejas, varas med i gemenskapen till max, och så vidare när det gäller just svenska fotbollslandskamper. Jämför med andra, liknande evenemang där matcherna inte betyder något så, man uppför sig inte riktigt så.

Det där var till viss del ett sidospår, men det är ändå en rätt viktig faktor i det här att folk hetsar upp sig något alldeles oerhört över att vi var dåliga mot Danmark, även om oavgjort mot Danmark är bra, och sen både dåliga och ganska dåligt resultat mot ett Peru som vi kanske egentligen ska slå, åtminstone på hemmaplan. 

Jag tyckte det var rätt tråkigt förra helgen. Då var jag snudd på nykter. Den här helgen provade jag att se matchen med lite alkohol i kroppen. Det funkade inte heller. Man får tycka vad man vill men jag tycker det är otroligt svårt att övertyga sig själv om att de här matcherna är viktiga. Snacket om att spela ihop laget och så vidare, det är lite överdrivet, men det finns en poäng där. Det är klart att det är ett plus att få något som åtminstone kan liknas vid matchträning. Spela ihop laget var det. Att vara samspelta och fungera ihop, det är väldigt lätt att koppla det till ha ett försvarsspel som fungerar och 180 minuter plus utan att släppa in mål mot två VM-nationer, är inte det väldigt bra ändå? Fick vi inte ut exakt det vi ville av de här två matcherna? Om Marcus Berg, som för övrigt varit så värdelös i de här två matcherna att det hade höjts röster för att peta honom om det bara överhuvudtaget funnits ett alternativ, snubblat in ett par bollar och vi vunnit matcherna med 1-0 hade rubrikerna handlat om med vilken bra trend vi går in i VM. Men det där löser sig. När det väl är VM har Berg lika bra chans som vanligt att råka få bollen på sig så den studsar in i mål och att det inte hände i de här två matcherna, det kvittar fullständigt. Det säger ingenting om huruvida det händer i de kommande tre matcherna eller ej.

Men, vi hade ju inget fungerande anfallsspel i de här två matcherna?

Har vi ens ett anfallsspel som kan fungera? Det är i alla fall inte på det vi ska lyckas i VM.  Vi ska få maximal utdelning på vår styrka, försvaret, och sen ska antingen Emil Forsberg hitta formen eller så ska det lösa sig på annat sätt med att några slumpbollar studsar in. Det är verkligheten, och jag tycker man ska hålla sig till verkligheten. Det som är viktigt fungerade för oss i de här två matcherna. Vi visade att vi kan försvara målet och det är precis det vi ska ägna oss åt i VM också. Med det lilla tillägget då att Berg förhoppningsvis står på precis de där ställena där han kan få bollen på sig så den studsar in i mål. Då blir det bra det här. Åtminstone så bra som det kan bli. Vi är ett av VM:s sämsta lag. Vi ska se det, och vi ska göra det bästa av det. Genom att ha fokus på precis de saker jag räknat upp i den där texten.

Avslutningsvis, viktigast av allt. Ibland är det som att jag jobbar rätt hårt för att folk inte ska tycka om mig. Att sitta och hacka på folk som vill ha en härlig dag med att sitta och heja och titta på fotboll, det är inte särskilt sympatiskt kanske. Jag menar mest bara att nu, NU är det dags att börja heja. För att visa ungefär hur jag hejar när det verkligen gäller bjuder på en smygfilmad snutt som min fru la ut på Facebook under den avgörande kvalmatchen mot Italien i höstas. Tyvärr kommer jag nog inte må mycket bättre än sådär under VM-matcherna som nu är på gång. Men jäklar vad härligt det är att ha något viktigt att bry sig om, något som är omkring tusen gånger viktigare men meningslösa träningslandskamper.

 

Är det så osannolikt att Sverige gör mål som det låter i den här texten? Spela på hur många mål Sverge gör i varje VM-match på Bethard*. Just nu med en specialbonus på 200% för nya kunder som sajnar via länk från oss på Betting.