Betting.se, befinner du dig på. Det handlar en del om betting här på sajten. Ofta är det visserligen lätt att lockas av att enbart skriva om sport för min del, det är ju rätt härligt att skriva om sport också, men betting är ju det vi ska vara bäst på, och här tänkte jag fortsätta min serie av tips i bettingdjungeln.

Våga vinna kontra kontroll så förlusterna inte blir ohanterbara och framför allt, viktigast av allt, att hålla sitt spelande så man aldrig behöver sluta spela. Det är egentligen det absolut bästa tecknet på att man spelar på ett felaktigt sätt. Om du någon gång måste sluta spela, eller ta paus, eller liknande, för att du förlorat för mycket pengar, då spelar du för hårt sett till mycket pengar du har råd att förlora. 

Jag var och nosade lite på ämnet i ett av mina speltips här på Betting idag. Jag skrev lite om det verktyg vi har här på sajten som väljer insatser åt oss på spelen. Vi kan till viss del justera de rekommenderade insatserna, men inte fullt ut. Jag är inte kompis med det verktyget, och jag tänkte här utveckla lite varför.

Det är viktigt att inte förlora så mycket pengar att man inte kan spela något mer. Inget snack om den saken. Det är viktigt för att man inte ska låta spelandet påverka ens privatekonomi negativt alls helst, men också otroligt viktigt för att man inte ska behöva sluta spela i motgång, för gör man det, då får man aldrig uppleva den medgång som ofta följer. Resultaten svänger alltid. Titta bara på mina siffror här på Betting. Jag ligger just nu 833 units plus på mina spel. För en dryg månad sen var jag uppe över 900 units plus. För ett par veckor sen var jag under 800 units plus. Helt sjuka svängningar. Det jag vet är att jag är bra på betting. Tittar man på siffrorna jag haft på det jag skickat ut till folk att de ska spela på de senaste 10 åren så har det varje år gått över 1000 units plus, men trots det har ungefär 1500 personer någon gång prenumererat på mailen jag skickat ut men gör det inte längre. Det finns dokumenterat att det går ungefär lika mycket, väldigt mycket, plus varje år. Trots det hoppar folk av.

Då är något konstigt, tycker ni inte?

Till viss del att man inte litar på en idiot som mig när jag råkar skicka några dåliga eller icke vinstgivande spel, det är så klart en anledning till att hoppa av, men i 95% av fallen handlar det om att man gått in med för tunga insatser. Ibland går det bra i början. Man vinner, man tar ut pengarna, lägger dem på annat, förlorar sen de pengar man har avsatta för betting, och har då inte kvar de där vinstpengarna från tidigare att använda när det gått lite emot. Man har då ofta gått plus på sin betting, men måste ändå sluta för att man inte har några pengar kvar att spela för. Det där är ett klassiskt problem som tyvärr gäller väldigt många. Man klarar inte av att se att vinsterna ska komma över tid. Man vill vinna snabbt och direkt och när man väl vinner ser man alla pengar som vinster snarare än pengar man ska bunkra för att kunna spela vidare när det i perioder går lite sämre.

Men med det där sagt. Nu till det jag hade tänkt att den här texten ska handla om.

Jag la idag ut ett spel med 212% spelvärde. Oddset var 8,50, jag tyckte att korrekt odds var 4 gånger pengarna. Vi får se hur det går. Men värdet är bland det bästa jag lagt upp här på Betting. Insatsväljarverktyget rekommenderade halv insats, det vill säga 5/10 units. Halv insats på det som jag betraktar som det kanske högsta värdet jag lagt upp på sajten.

Är det rätt?

Nej, det är fel. 

Vi har haft något som kallas för "spelskola", eller något liknande här på sajten. Ett gäng artiklar, eller om det var en episkt lång artikel kanske, översatt från vår danska systersajt Betxpert, tror jag i alla fall. Betting.se är till stor del influerad av den. Jag gissar att insatsväljarverktyget till stor del är baserat på tankarna i den spelskolan. Det är egentligen inget fel på de tankarna, tankarna som går ut på att man ska satsa förhållandevis hårt på "säkra" spel, det vill säga spel med små värden men spel som med stor sannolikhet sitter. Kort förklarat, om jag lägger upp ett spel till 1,50 där jag tycker korrekt odds är 1,45 så får det en klart högre rekommenderad insats än ett spel till 8,50 där jag tycker korrekt odds är 4 gånger pengarna.

Det finns ett sätt att se det där som smart, men då utgår man från att man har för höga insatser sett till hur mycket pengar man har att spela för, och det mina vänner, det är fel. Tycker jag i alla fall. 

Man måste alltid utgå från att man ska göra alla parametrar så bra som möjligt. Man kan inte utgå från att man gör ett fel i form av att spela så tungt att man inte har möjlighet att våga satsa på spel med höga värden till höga odds, men som ofta inte sitter och ger utbetalning.

Om man istället börjar med att lägga sina insatser på ett sätt så att man har råd att förlora säg 500 units. 500 units säger vi. Om man då har 100 kronor per unit i insats, det är nog ganska vanligt bland folk som spelar lite mer, så måste man ha 50 000 i sin spelkassa. 

Har du 50 000 kronor i din spelkassa? 

Jag tror nästan alla svarar nej på den frågan.

Nästa fråga.

Satsar du ofta omkring 100 kronor per unit i insats?

Jag tror väldigt många svarar ja på den frågan. Tyvärr.

Som jag sagt några gånger nu. Nyckeln till framgång är att spela så pass lågt att man inte måste sluta spela, eller ta paus, vid tillfälliga nedgångar. Har du 10 000 kronor i din spelkassa kan du inte ha 100 kronor per unit i insats. Det funkar inte. Du kan klara dig ett tag, och vinna, men du kommer ta ut pengarna, använda dem till annat, och när du sen hade behövt dem för att fortsätta spela så har du dem inte kvar och måste ta paus. Om du har 10 000 i din spelkassa ska du ha 20 kronor per unit som insats, ungefär. Då kan du förlora 500 units utan att behöva sluta spela, och kommer därmed aldrig behöva sluta spela, om du inte är riktigt, riktigt dålig vill säga, och då kanske det ärligt talat är bra att sluta spela. 10 000 kronor i kassan motsvara en maxinsats per match på 200 kronor enligt min modell, men tyvärr, det finns ytterst få som förstår att det är det smartaste sättet att göra det på. Och det är så klart spelbolagens lycka det, att man hinner förlora sina pengar innan man får uppleva uppgången som kommer efter dippen.

Så var det just det där med att våga trycka när chansen ges, som jag skrev i rubriken.

Om man gör som vårt insatsväljarverktyg här på Betting.se vill att man ska göra, då missar man chanser. Det är nämligen på just de här chanserna man ska ha råd att förlora en slant. Man ska välja sina insatserna efter värdena, inte av rädsla att förlora sina pengar, tycker jag.

Om man spelar hundra spel med ett värde på 212% kommer man alltid tjäna mer pengar än att spela hundra spel med värden på knappa 110%, och där har vi det. Spela så pass lågt att man kan satsa rejält även på de höga oddsen, istället för att hela tiden behöva riskminimera genom att bara spela hårt på spel där sannolikheten att det sitter är stor.

Bra exempel på hur det ser ut här på Betting. Ett spel med 212% värde får en rekommenderad insats på 5/10 units. Ett spel med värde på 108% får en rekommenderad insats på 7/10 units. Det är inte bara vårt insatsväljarverktyg som ser ut såhär. Det är i mångt och mycket en standarduppfattning i branschen det här, att man ska trycka rejält på "säkra" spel. Det är bara det att jag inte håller med riktigt, och det har jag ägnat den här texten åt att försöka förklara varför.

Avslutningsvis vill jag notera att jag absolut inte på något sätt vill snacka ner andra sätt att tänka. Det här är mitt sätt att se på spel och hur man ska hantera sina insatser. Inte Betting.se:s sätt att se på det. Jag tycker heller inte det är något direkt fel att se på det som man gör i "spelskolan" här på sajten, det är bara det att jag tycker det är lite defensivt, och kanske också inte helt optimalt att utgå från att man har lite för höga insatser sett till hur mycket pengar man har. Men inget fel som sagt, det kan fungera, det handlar mer om att jag personligen inte tror det är bäst. Jag tror den här modellen att välja insats efter värde i längden är klart mer vinstgivande, så länge man klarar av att hålla disciplinen och spela lagom lågt sett till sin egen pengasäck.

Sist men kanske absolut viktigast, förstår du inte ett skit av det jag skrivit ovan, det är inga problem. Det här är riktigt jäkla nörderi som jag inte ens vet om det är hälsosamt att hålla på med. Spela och ha kul och se till att må bra, det är också en inställning som fungerar hur bra som helst. Vill man nörda ner sig lite mer, absolut, läs och försök förstå vad jag menar, men det är absolut inget konstigt att tycka att det mest verkar jobbigt och att man inte orkar hålla på med det.

Prova att spela på riktigt höga odds. Just nu 200% specialbonus på Bethard via oss här på Betting.