Efter alla dessa åttondelsfinaler som innehöll all typ av underhållning man kan tänka sig är det nu dags för kvartsfinaler i VM.

Norge mot Australien var en enda parad av chanser. Att matchen står 1-1 efter 120 minuters spel är som när du tappar mackan och den landar med smörsidan uppåt, det händer bara inte?!

England mot Kamerun var likt en tragikomedi skriven av någon av de stora hjärnorna. Man både skrattade åt det samtidigt som man tyckte synd om dem. Man kan diskutera beteendet men oavsett vilket så var det sevärt.

Vi fick se spänning hela vägen in i slutet, straffar i slutminuterna. VAR kollar efter matchen blåst av. Ja åttondelarna innehöll allt och lite till. Kvartsfinalerna har en hel del att leva upp till. Ribban är satt högt.

Jag tror den höjs ännu mer nu. För här har vi fyra riktigt bra matcher. Det kommer inte bli någon utklassning eller överkörning. Det kommer inte vara avgjort i halvtid. Tveksamt om många ens kommer vara avgjorda efter 90 minuter.

Tyskland mot Sverige en egen artikel så den kommer jag inte nämna här.

Sverige till semifinal! Över 5 ggr hos Bethard.

Tajt, men England är bättre

Först ut så har vi unga, kyliga Norge som stod för en väldigt fin insats mot Australien där man tillslut vann på straffar. Det var en match som lika gärna hade kunnat sluta 5-5 efter 90 minuter. Det var chanser, det var lägen, det var bollar på mållinjen. Det var en rolig och underhållande offensiv fotboll som visades upp. Norge visade prov på att deras relativt unga lag hade både rutin och kyla. Inte en straff missade man och faktum är att man bara behövde lägga fyra stycken innan det var det avgjort. England går från klarhet till klarhet. Att defensiven sitter visste vi sedan innan. Problemet har varit målskyttet. Varit ja, man vinner med klara 3-0 och nu har man börjat få till det framåt också. Dock så har man lite tur som håller nollan men man vinner ändå. England är favorit här med all rätt. Norge kommer sälja sig dyrt och det kommer bli tight här. England är ändå det bättre laget och även om norskorna imponerat så är man en storlek för liten, tror jag.

England maler ner Norge? 2,10 hos Coolbet!

Holland måste höja sig

Italien vann planenligt mot Kina även om det satt längre in än vad siffrorna visar. Italienskorna gjorde två mål och efter det såg man ärligt talat bara trötta ut. Kina var nära gång på gång i andra halvlek och borde fått in någon boll. Då hade det blivit ett riktigt nervkittlande slut på matchen då kineserna gjorde allt och lite till för att få in bollen. Det var Kinas ineffektivitet snarare än italienskornas defensiv som höll bollen borta från nätet. Nu tänkte jag skriva att det här tar Holland enkelt ärligt talat, nej. Efter att ha sett deras åttondelsfinal, detta kommer bli jämnt det också. Holland såg också trötta ut och den snabbhet och kantspel som de visat upp och som vi förälskat oss i var som bortblåst. Det var stillastående och stundtals väldigt tråkigt. Tack vare att deras målvakt i alla fall såg ut att vilja spela mer fotboll så håller man 1-1 tillräckligt långt för att Miedema ska få en chans i straffområdet. Hon sköt visserligen inte i mål men hon sköt på en japansk arm. Straffen må vara omdiskuterad men den var solklar enligt regelboken. Martens gjorde inget misstag och skickade holländarna vidare till kvartsfinal. Två trötta lag ställs här mot varandra och det är jämnare nu än på förhand. Skulle Holland bara hitta energi nog för att komma runt på kanterna så ska detta bara gå. Italien är bra centralt i banan men på kanterna och mot inlägg är man svagare. Där brukar holländskorna vara bra. De var det inte senast men hittar de bara tillbaka till sitt vanliga jag så ska man vinna detta. Svårbedömt, troligen väldigt jämnt. Lär bli mål här, det är en sak som är säkert. Vilka kommer närmast upp i den nivå man brukar spela på? Italien har fin skrällchans men då måste man höja sig rejält från förra matchen.

Håller Holland för trycket? 2,10 hos ComeOn!

Titanernas kamp i detta VM

Sist men inte minst. Snarare störst, crescendot. Jag sa inför VM att jag trodde att turneringen skulle avgöras i den här matchen. Det står jag fast vid. Frankrike möter USA. Två av de fyra giganterna inför VM. Det lag som vinner här vinner VM. USA som kört fram som vilken formel 1-bil som helst fick punka i åttondelsfinalen och lyckades nätt och jämnt besegra Spanien. Frankrike fick det betydligt tyngre än man kunnat förvänta mot ett gäng sega brasilianskor. De forna storstjärnorna i Brasilien gav sig inte utan kamp. Frankrike fick kämpa för det, ordentligt. Trots att båda lagen såg ut att vara i desperat behov av varsitt pit stop under åttondelsfinalerna så tog man sig ändå över mållinjen och är kvar i racet. Nu har man fått chans att vila upp sig i depån, finjustera lite saker, tanka upp, byta däck, och allt annat som man säkert gör där. De spelade dåligt men de vann ändå sina respektive matcher. Man kan inte spela som man gjorde då nu. Då kommer motståndet få det att se ut som att man kör en lådbil. USA är lika starka framåt som man är dåliga bakåt. De gör mål, det är ett som är säkert. Nu möter man ett lag som kommer kunna stå emot och dessutom anfalla mot dem. Frankrike är det bästa laget, enligt mig, över hela banan och det är det som gör att jag tror på dem. Frankrike kommer få problem i försvaret men mot ett lag som har en svaghet så kommer man kunna göra det riktigt jobbigt för amerikanskorna. Det här handlar helt enkelt om hur svag USA:s svagaste länk är. Den kommer att testas som aldrig förr. Jag tror den brister här. Det kommer dock krävas mer än 90 minuter för att skilja dessa två giganter åt. Det ska vi vara glada för. Att vi får se mer av dessa två titaner stångas mot varandra. Den nivå de två lagen kan spela på överträffar det mesta. Det är synd att ett av dessa lag måste lämna VM efter fredag men sånt är livet. Det lag som vinner på fredag kl 21, det laget vinner VM. Det laget är Frankrike och vi kommer alla få stämma in i marseljäsen den 7:e Juli klockan 17.00.

Skyhögt odds på Frankrike hos Bethard - 3,15