Ikväll klockan 20:00 drabbar Sverige samman mot regerande världsmästaren Tyskland. Det är ett Sverige med självförtroende mot ett Tyskland som knappast haft särskilt roliga dagar sedan förlusten mot Mexiko. Trots detta är Tyskland ändå enorma favoriter enligt spelbolagen och övriga fotbollsvärlden.

Sverige får lita på att laget spelat mycket bra mot större nationer när det verkligen gällt något. Frankrike, Holland och framförallt Italien har varit hinder på vägen som Sverige tagit sig förbi. Det är något som laget lyft fram inför matchen och naturligtvis är sådana resultat något att ta med sig när Janne Andersson ställs inför sin absolut svåraste uppgift som förbundskapten, hittills.

Revanschsuget Tyskland

Den tyska mediekåren har sågat sitt landslag längs fotknölarna sedan förlusten mot Mexiko. Det har framförallt pratats om grupperingarna hos “Die Mannschaft” där det är Bayern-ligan mot Bling-bling-ligan. Spelarna har såklart själva gått ut och förnekat detta men det brukar alltid finnas någon sanning i sådana här rykten.

Oavsett vilket har laget fungerat utmärkt under tidigare mästerskap och 2014 gick laget hela vägen. Tyskland har aldrig misslyckats med att gå vidare från gruppspelet i VM och har tagit medalj varje VM sedan 2002. Den tyska maskinen är alltid livsfarliga och nu när det vankas måstematch kommer laget vara mer taggade än på länge.

1X2 odds, Tyskland - Sverige, Lör 23 jun 2018 at 20:00

Tyskland

Lika

Sverige

Tyskland har dock inte särskilt bra statistik i just den andra matchen av gruppspelen i VM. De senaste sex mästerskapen har man bara vunnit en match i runda två, har spelat fyra oavgjorda och förlorat en. Vi hoppas den sista kolumnen fylls ikväll.

Förbannelse över världsmästarna

Det vilar dock en förbannelse vid före detta världsmästare. Iallafall om vi ska tro de senaste mästerskapen. 2002, 2010 och 2014 har världsmästarna åkt ur direkt i gruppspelet och inget lag har tagit back to back-guld sedan Brasilien vann 1958 och 1962. Det tyska laget hade nog planer på att bryta den trenden, men nu är laget en förlust mot Sverige från att vara eliminerade och därmed göra Frankrike, Spanien och Italien sällskap på den mindre smickrande listan.

Tyskland är dock inte samma lag som man var 2014. Visst gick laget igenom kvalet utan att tappa poäng men förutom en 2-1 seger över Saudiarabien har laget inte vunnit på sju raka matcher. Blir det inte mot seger är den siffran uppe i åtta, något som skulle innebära mer än en katastrof för den tyska befolkningen.

Hur har magsjukan påverkat Sverige?

Inför premiären mot Sydkorea drabbades Sverige av ett avbräck. Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf missade matchen mot Sydkorea efter magsjukdom. Pontus Jansson gjorde en Andreas Jakobsson och klev in från ingenstans som han aldrig gjort något annat än att spela VM-fotboll. “Pånne” insjuknade däremot några dagar efter matchen, tillsammans med Filip Helander och Marcus Rohdén. Spelarna ankom därför inte till Sotji med övriga laget utan flög ner senare.

Nu ska det svenska laget dock vara redo med Kiese Thelin som det enda frågetecknet inför matchen. Detta efter att han ådrog sig en stukning. Det är bara att be till högre makter att sjukdomarna inte sprider sig mer så att vi inte drabbas av några mer bakslag i spelartruppen denna turnering.

Over/Under odds, Tyskland - Sverige, Lör 23 jun 2018 at 20:00 Linje: 2,5

Över

Under

Sverige har inget att förlora

Just underdog-rollen verkar passa Sverige väldigt bra. Tyskland är enorma favoriter och inför VM var man tillsammans med Brasilien favoriter att vinna VM. Oddsen har höjs en aning sedan förlusten mot Mexiko, men laget är fortfarande helt otroligt. Om man jämför den tyska elvan mot den svenska, ska Sverige inte ha en chans. Men det gällde mot Italien och Frankrike också, kolla hur det gick där.

Vinner Sverige är vi klara för åttondelsfinal så länge inte Sydkorea vinner över både Mexiko och Tyskland, och Mexiko vinner över Sverige i sista matchen, och båda lagen har bättre målskillnad än Sverige. Det enda som skulle vara roligt med det scenariot är att tyskarna hamnat sist i gruppen på noll poäng.

En ändring i startelvan för Sverige

Tyskland förväntas göra en hel del förändringar och det har ryktats om att bland annat Timo Werner och Mesut Özil kommer petas mot Sverige. Löw är pressad till förändringar men det är knappast Janne Andersson. I det svenska laget är det bara en förändring som förväntas. Lindelöf tar tillbaka platsen i mittlåset istället för Pontus Jansson. I övrigt är det en identisk elva som väntar:

Målvakt:
Robin Olsen - Dansk/svenske Robin Olsen såg ut att vara i fin form mot Sydkorea och axelskadan är numera ett minne blott. Blir oerhört viktig i kvällens match och kommer få en hel del att göra:

Backlinjen:
Mikael Lustig - Celtics trotjänare är given på högerbacken även om Emil Krafth gjort det bra när han fått chansen. Såg stabil ut mot Sydkorea utan att briljera. Gjorde mål i 4-4-matchen mot Tyskland i Berlin och vi hoppas på nya mål ikväll.

Andreas “Granen” Granqvist - Har gått och blivit landsfader i Sverige och med tanke på hur han lett laget till VM, och såklart i premiären mot Sydkorea, är allt beröm välförtjänt. Grymt viktigt för Sverige som lagkapten och behöver fortsätta på inslagen väg mot Tyskland.

VNL - Lindelöf gör VM-debut mot Tyskland och blir oerhört viktig med sin passningsfot. Ifrågasatt i Manchester United men given i det svenska mittförsvaret.

Ludwig Augustinsson - Debutsäsongen i Werder Bremen blev succé men mot Sydkorea gick vänsterbacken inte att känna igen. Hans styrka är framförallt det offensiva spelet men det såg vi inte mycket av mot Sydkorea. Är en dålig match från att bli petad av Martin Olsson.

Mittfält:
Viktor Claesson - Var lysande mot Sydkorea och ordnade straffen som gav segermålet. Hotade med sina löpningar, var fläckfri i duellspelet och det märks att han trivs i Ryssland. Tillsammans med “Granen” bäst på plan mot Sydkorea.

Sebastian Larsson - Lär få det svettigt mot Toni Kroos idag men “Seb” är en krigare på mittfältet. Stod som vanligt för en bra kämpainsats mot Sydkorea.

Albin Ekdal - Skadedrabbade Ekdal blev utbytt i den 71:a minuten mot Sydkorea. Fram tills dess hade han stått för en bra insats, varit lugn och trygg med bollen. Viktigt Albin håller sig hel om Sverige ska ha en chans.

Emil Forsberg - “Fobbe” gick inte alls att känna igen mot Sydkorea och har haft det tufft de senaste matcherna i landslaget. Omständig och ofta med för många touch i de senaste matcherna. Vågade inte utmana mot Sydkorea heller. Är dock den spelaren som kan göra skillnad mot Tyskland.

Anfall:
Marcus Berg - Missade sjuka chanser mot Sydkorea men stod ändå för en bra kämpainsats. Visst är det bra att komma till lägena men om Sverige ska ha en chans att gå vidare från gruppen, och framförallt hota Tyskland, får Berg helt enkelt inte missa sådana chanser som han gjorde mot Sydkorea.

Ola Toivonen - Frankrike-dödaren stod för en bra insats i första matchen men har en del mer att plocka fram. Bra passning till Bergs jättechans och var skicklig på att hålla i bollen och fördela bollarna. Krigar alltid på bra den gode Ola.

Anytime Goalscorer odds, Tyskland - Sverige, Lör 23 jun 2018 at 20:00

 ​​​​​​

Förutsättningar och Fun Facts

* Tyskland är i princip ute ur VM om de förlorar
* Sverige är klara för åttondelsfinal vid seger
* På 2000-talet har Sverige mött Tyskland fem gånger, 0 vinster, 2 oavgjorda och tre förluster
* Victor Nilsson Lindelöf gör VM-debut i matchen
* Sverige har mött regerande världsmästaren två gånger tidigare i VM och vunnit båda gångerna. 1950 mot Italien och 1958 mot Västtyskland.
* Sverige hade inför matchen mot Sydkorea inte gjort mål på 402 minuter och hade svårt med målskyttet även mot Sydkorea innan VAR ordnade en straff.