Gruppettan Belgien gör sin andra match i turneringen när laget ställs mot Tunisien som i sin första match tappade ett kryss sent mot England, tack vare två mål av Harry Kane. Belgien i sin tur vann komfortabelt mot Panama med 3-0 utan att för den sakens skull briljera. Nu drabbar lagen samman i huvudstaden Moskva på Otkrytiye Arena.

Belgarna är på förhand enorma favoriter och kommer man upp i nivå så ska det inte vara några större problem att besegra Panama, som dock är mer taggade än någonsin. Laget gör sitt första VM och som alla redan vet var det ett speciellt ögonblick i landets historia när presidenten införde en helgdag tack vare avancemanget. Om Panama tar sig vidare från gruppen lär det bli ännu fler röda dagar för VM-debutanten.

Skadedrabbad belgisk backlinje

Belgien har på pappret ett lag som borde utmana om VM-guld men det finns en del frågetecken i backlinjen. Både Vincent Kompany och Thomas Vermaelen, som båda hade varit givna i startelvan, missar matchen på grund av skador. Detta innebär att Dedyck Boyata säkerligen får förtroendet tillsammans med Toby Alderweireld och Jan Verthongen. Mot Tunisien ska det räcka men Belgien blir ändå ett svagare lag utan sina stjärnbackar.

En som också missar matchen på grund av skada är Tunisiens målvakt Mouez Hassen. Efter 16 minuter mot England blev han skadad och missar resten av turneringen. Något som knappast gynnar ett Tunisien som inte vunnit en VM-match sedan debuten i sammanhanget, år 1978. Det var afrikas första seger någonsin i ett VM men sedan dess har laget alltså inte vunnit en match. Tveksamt om den kommer idag mot Belgien.

Första halvlek ett spöke för Belgien

Ska Belgien gå långt i turneringen gäller det att spöket i första halvlek försvinner. De senaste elva målen har kommit efter havtidssnacket och i senaste matchen var det extra tydligt när laget och framförallt Lukaku kom ut som ett nytt lag i andra halvlek. Lukaku gjorde två mål och Belgien kunde till slut vinna komfortabelt med 3-0.

Dock brukar Belgien vara stabila i gruppspelet och det är oftast från åttondelen som problemen börjar för belgarna. Laget har inte förlorat på tio raka matcher i gruppspelet och har dessutom vunnit de fem senaste. Belgien har även gått vidare från gruppen sex av sju VM i rad, med enda undantaget 1998.

Tunisiens VM-facit inte lika imponerande

Om inte Tunisien vinner någon av de återstående matcherna mot Belgien och Panama kommer laget tangera Sydkoreas mindre smickrande rekord på 14 raka matcher utan seger i VM-sammanhang. Detta skedde mellan 1954 och 1998. Dock är Tunisien det enda laget i mästerskapet som är 100% i sina avslut. Afrikanerna har haft ett skott på mål vilket var straffen som gick i mål mot England.

För första gången på 12 år är Tunisien tillbaka i VM-sammanhang men med en så svår grupp blir det svårt att gå vidare. Isåfall krävs det en sensationell seger mot Belgien vilket knappast någon förväntar sig. Man har bara en hållen nolla på 13 raka matcher och det är 0-0-matchen mot Västtyskland i VM 78.