Nu kliver Sverige äntligen in i turnering och om premiären mot Sydkorea tidigare räknats som en måstematch är den ännu viktigare nu, efter Mexikos skrällseger mot Tyskland under gårdagen. Många anser att det är ett mardrömsresultat för Sverige som nu ställs mot en retad världsmästare i nästa match, andra tycker det var bra då vägen till gruppseger nu är mer öppen. Men först måste Sverige besegra Sydkorea, annars är VM över innan det ens har börjat för svensk del.

Sverige brukar ha tufft i premiärer och inför detta mästerskapet har laget därför jobbat oerhört mycket med den mentala biten. Spelarna har hyllat upplägget och de som varit med i tidigare mästerskap säger att de känner sig betydligt mer förberedda jämfört med tidigare mästerskap. Det får vi verkligen hoppas för Sveriges facit i premiärer knappast något som imponerar. 2006 minns vi alla 0-0 mot Trinidad & Tobago och 1994 var det 2-2 mot Kamerun. I EM 2016 blev det 1-1 mot Irland och fyra år tidigare var det Ukraina Sverige förlorade mot.

Vem ska göra målen?

Även om den mentala biten inför premiären har varit högt prioriterat hos laget och tränarstaben, är det något annat som oroar de svenska fansen. Vem ska göra målen? Sverige har gått mållöst i tre raka matcher och haft förtvivlat svårt att skapa farliga chanser. Anfallsparet Ola Toivonen och Marcus Berg känner varandra oerhört bra, både privat och planen, men de senaste matcherna har skärpan från kvalet inte varit där. De verkar dock ha Janne Anderssons fulla förtroende och vi kanske inte ska dra allt för stora slutsatser av träningsmatcher.

En som också förväntas göra mål, och leda Sverige framåt i offensiven, är Emil “Gucci” Forsberg. Sveriges största aktive landslagsstjärna för tillfället ryktas till storklubbar och även om Leipzig inte verkar förtjusta i att låta sin mittfältsstjärna lämna kommer ett bra VM från “foppa” dra till sig storklubbarna ännu mer och norrlandssonen har dessutom gått till media och sagt att han vill lämna för en ny utmaning.

Sydkorea - gruppens svagaste lag

Efter gårdagens chockartade mexikanska seger mot Tyskland blir matchen mot Sydkorea ännu viktigare, även om den alltid varit en måstematch. Sydkorea är på pappret den svagaste gruppen och formen inför VM har, om vi uttrycker oss milt, varit föga imponerade. Visst finns Tottenhams stjärna Heung Min-Son men laget har bara besegrat Honduras på de sex senaste matcherna, trots idel svagt motstånd.

Om det är den dåliga formen som gjort att man tagit till extra tricks är oklart. Dock stod laget för ett oerhört märkligt agerande inför premiären. Laget har valt att byta nummer på tröjorna under olika matcher och träningar för att “förvirra” motståndaren. Tränaren gick på presskonferens ut och sa att Västerlänningar hade svårt att se skillnad på asiater och att de ville förvirra motståndaren därför. Att man 2018 använder sig av en rasistisk stereotyp, på sig själv dessutom, är både förbluffande men även skrattretande. Tror de på riktigt att scouterna på läktaren inte kan se skillnad på spelare bara för de är asiatiska?

Sveriges startelva

Sveriges startelva läckte tidigt ut till Expressen och det blir samma elva som i genrepet mot Peru.

Målvakt:
Robin Olsen - Osäkert vart vi har Olsen efter skadan. Har dock hållit nollan i de två senaste landskamperna sedan sin comeback från axelskadan som höll honom borta stora delar av säsongen.

Högerback:
Mikael Lustig - Celtics rutinerade högerback är given i den svenska startelvan med sin rutin och vinnarskalle, även om Krafth gjort det bra när han fått chansen.

Mittbackar:
VNL- Lindelöf har haft en jojo-säsong i Manchester United där han varit starkt ifrågasatt. “Vigge” verkar dock ha tagit allt med ro, blev matchens lirare mot Arsenal och har gjort en del bra insatser under säsongen. Given i mittlåset!

“Granen” - Il Capitano Granqvist blev “Grande Granqvist” efter Playoff-insatserna mot Italien. Kaptenen måste leda Sverige under detta VM och även sätta straffarna som han lagt beslag på.

Vänsterback:
Ludwig Augustinsson - Efter succén i FCK har Augustinsson fortsatt på inslagen väg i Werder Bremen. Gjort vänsterbacksplatsen till sin även om en svag insats idag kan innebära bänken i nästa match. Detta då konkurrensen på vänsterbacken kanske är Sveriges främsta, med Martin Olsson som alternativ.

Högermittfält:
Victor Claesson - Durmaz fick chansen mot Danmark men det är Claesson som får starta mot Sydkorea. Victor har en fantastisk säsong bakom sig i Krasnodar där han blivit en riktig poängspelare. En av säsongens stora svenska överraskningar som tar en plats i Jannes startelva.

Centralt mittfält:
Sebastian Larsson - Kanske inte den mest sprudlande spelaren eller den mest tittarvänliga kreatören, men “Seb” har en viktig roll på det centrala mittfältet när Jacob Johansson inte är med. Vi (och Janne) vet vad vi får, en krigare och löpstark mittfältare med hyfsad passningsfot.

Albin Ekdahl - Sveriges nav på det centrala mittfältet. Är Sveriges utan tvekan bästa innermittfältare men som vanligt med Ekdahl handlar det om han lyckas hålla sig skadefri och kan spela samtliga minuter under VM, något som inte varit fallet särskilt ofta med skadedrabbade Ekdahl.

Vänstermittfält:

Emil Forsberg - Sveriges största stjärna har inte kunnat svara upp på fjolårets ofattbara succé när han säsongen 2016/17 blev Europas bäste framspelare. Säsongen 2017/18 har inte varit lika gedigen från “Foppa”, mycket tack vare skador men också på grund av avstängningar. Såg oerhört vass ut mot Chile i mars men de två senaste matcherna har inte varit allt för övertygande. Nyckeln i det svenska anfallsspelet.

Anfallare:
Ola Toivonen - Trots att han inte får spela någonting i Toulouse har Toivonen en viktig roll i Anderssons landslag. Han har presterat gång på gång i den blågula tröjan sedan Janne Andersson tog över och sänkte bland annat Frankrike på Friends i kvalet. Största styrkan är vad som finns innanför pannbenet samt de vassa armbågarna.

Marcus Berg - Har öst in mål under säsongen, visserligen i Förenade Arabemiraten men 25 mål på 21 matcher imponerar oavsett motstånd. I landslaget har det inte sett lika vasst ut under träningsmatcherna men Berg behöver hitta målet om Sverige ska få ett roligt VM.

Förutsättningar och Fun Facts

* Sverige gör sitt första VM på 12 år
* Till skillnad från i OS ställer Sydkorea och Nordkorea inte upp med ett gemensamt lag
* Sydkoreas bästa VM-placering är en fjärdeplats från hemma-VM 2002
* En målfest kanske är svår att kräva. Sverige har inte gjort mer än ett mål de senaste nio matcherna.
* Sverige är favoriter enligt spelbolagen