Världsmästarna från 2010 spelar sin sista gruppspelsmatch mot en av turneringens största besvikelser, Marocko. Visst var Spanien och Portugal favoriter att kamma hem gruppsegern men Marockos förlustfria svit på över ett år inför mästerskapet har följts upp av två raka förluster och noll mål framåt.

Spanien däremot har lagt allt kaos bakom sig och har gjort två hyfsade insatser. 3-3 i premiären mot Portugal var nog lagets bästa prestation men en viss Ronaldo ville annat. Mot Marocko höll Spanien tätt bakåt och fick till slut hål på ett vilt kämpande Iran efter mål av Diego Costa.

Spanien vidare på kryss

Nu ställs lagen mot varandra i en match som är betydelselös för utslagna Marocko men av högsta intresse för Spanien. Nu ska det mycket till för att Spanien inte ska gå vidare men en förlust idag, samtidigt som Iran vinner mot Portugal innebär att Spanien kan åka ut, beroende på målskillnad.

Nu är det inte särskilt mycket som talar för detta då Spanien är enorma favoriter i matchen. Spanien saknar eventuellt sin backup-målvakt Pepe Reina, som är tveksam inför matchen. De Gea hade en oerhört tuff inledning med en rejäl tavla mot Portugal, men mot Iran gick det att känna igen världens bästa målvakt.

Berg- och dalbana för Spanien

Förutom allt kaos med sparkad tränare inför turneringen har lagets prestationer varierat. Poängen är inte alltid talande; till exempel spelade Spanien betydligt bättre mot Portugal trots att det “bara” blev en poäng. Mot Iran hade Spanien väldigt svårt att få hål på sin motståndare men målet kom till slut tack vare Diego Costa. Kan det ha att göra med att Portugal är ett mer spelande lag och att Spanien har svårt mot lag som ligger och parkerar bussen?

Mot Marocko får man nog ställa in sig på detta oavsett, då motståndarna absolut inte har kvalitéerna att kunna föra matchen mot Spanien. Det gäller för nordafrikanerna att istället hålla tätt bakåt och hitta omställningarna.

Rutinerat Spanien i detta VM

I förra matchen mot Iran hade nästan hälften av den spanska startelvan över 100 landskamper tack vare Gerard Pique, Iniesta, Busquets, Silva och Ramos. På tal om Ramos kan ha bli landets meste VM-man om Spanien tar sig vidare. Real Madrid-backen, som fick utstå mycket skit efter CL-finalen, står på 15 landskamper och lär ta sig förbi Casillas på 17, om laget motsvarar de högt ställda förväntningarna.

Spaniens form är något som argumenterar för detta. 22 matcher utan förlust, dessutom med mål i varje match, talar sitt tydliga språk. Till och med David Silvas förbannelse är borta. Mot Iran var det första gången någonsin, på fem försök, som Spanien vann en VM-match när David Silva har startat.

Förutsättningar och Fun Facts

* Spanien har vunnit sista gruppspelsmatchen varje mästerskap sedan 1986.
* Marocko är redan utslagna och detta för fjärde gången på fem försök.
* Däremot är det bara en gång tidigare som Marocko förlorat samtliga VM-matcher, VM 1994 i USA.
* Marocko är glada i att skjuta, trots två förluster har man skjutit mer än båda sina motståndare.
* Lagen har mötts en gång tidigare, vid playoff till VM 1962. Då vann Spanien med 1-0 borta och 3-2 hemma.
* Spanien har inte spelat en mållös match på 29 raka matcher.
* Matchen spelas på Kaliningrad Stadium i Kaliningrad och det är den Uzbekiske domaren Irmatov som får förtroendet med pipan.