Vi tog oss upp för Zugspitze och satte den svenska flaggan på toppen. Vi gjorde det som brukar vara i stort sett omöjligt. Något vi inte gjort i mästerskap på 24 år. Vi slog Tyskland och nu blickar vi ut från toppen och ser finalen skymta borta i horisonten. Det enda som står mellan oss och finalen är Holland. Ett hav av orangea tulpaner som blommade så fint i kvartsfinalen.

Nu möts tulpaner mot maskrosor. Foppatofflor mot träskor. Gräs mot gräsmattor.

Håll holländskorna på avstånd

Sverige spelar bra mycket bättre än jag någonsin vågat hoppats på. Jag var en stor skeptiker till våra chanser inför VM. Mycket för att vi har svårt för att göra mål. Det har vi fortfarande men inte lika svårt som jag trodde. Att vi sedan spelar så bra defensivt med hela laget kommer inte som en chock men att det skulle räcka så här långt? Nej det hade jag inte satsat pengar på. När vi sedan spelar så pass bra mot Tyskland och dessutom vinner, ja då börjar tankarna vandra iväg. Hur långt kan detta gå? Hade vi fått möta England eller USA här, ja då hade jag sagt att det var kört. Nu får vi ett Holland som blandat och gett hittills i VM. Det enda som de egentligen gjort med säkerhet är att göra mål med mindre än en kvart kvar att spela. De kan avsluta matcher, det är helt klart. De har Miedema som ger de flesta försvar mardrömmar. Människan är sjukt effektiv i boxen. Hon ser stundtals väldigt loj ut men underskatta henne inte i straffområdet. Där är hon bra. Där är hon en av världens bästa, om inte världens bästa. Holland gillar att springa snabbt på kanterna och sedan bryta in eller slå inlägg mot boxen och Miedema. Martens är en kreatör som är duktig en mot en och kommer säkert göra kvällen jobbig för ett gäng svenska försvarare. Håller vi dem bara utanför boxen så ska vi kunna klara av det här. Våran box, våran finalplats.

Sverige vinner matchen? 3,30 hos Bethard!

Vi har visat att vi kan göra mål på flera sätt och mot alla typer av försvar. Jag gillar särskilt djupledsbollarna längs med backen som vi fått se en del av. Raka bollar i djupet på snabba spelare som Blackstenius och Jakobsson. Sedan tycker jag att vi har mer att ge på fasta situationer. Vi har bra huvudspelare och borde gjort fler mål med huvudet. Sist men inte minst, Janogy. Henne har vi inte sett på ett tag. Det tycker jag är tråkigt. Jag vill se mer av henne och hur kul vore det inte om hon fick komma in och avgöra detta?

Ett Sverige som är i bra form och som ändå har mer att ge mot ett svajigt Holland som blandar och ger. Holland är beroende av sin fart på kanterna. Kan vi sätta stopp där för dem eller bara sätta upp några häckar som hinder så att det inte går lika fort för dem så ska detta gå vägen. Vi kommer göra mål på Holland. Trodde aldrig jag skulle utlova garanti på att Sverige gör mål men jag hade fel. Vi kan göra mål. Vi kommer göra mål. Frågan är om våra kanter kommer vara som E4:or eller som grusvägen till stugan för holländskorna? Det ena vinner vi på, det andra förlorar vi på. Jag har aldrig riktigt gillat att köra på stora motorvägar. Jag föredrar grusvägen till stugan. På onsdag klockan 21:00 smäller det. Maskrosor eller tulpaner. På onsdag klär vi oss i gult och blått och hjälper Sverige framåt mot final! Nu tar vi fram gräsklipparen för inget är så fint som en nyklippt gräsmatta utan tulpaner och ett Sverige i final!