Vårt kära grannland med Åge Hareide vid rodret spelar sin första match i detta VM. Motståndaren är Peru och efter Frankrikes seger mot Australien vill Danmark ta grepp om andraplatsen som på förhand känts som en uppgörelse mot just Peru. Förlust för danskarna och vägen till slutspel ser väldigt snårig ut.

Danskarna har dock visat fin form inför VM. Laget har inte släppt in ett mål på fyra raka matcher och man besegrade Mexico med 2-0 i genrepet efter mål av Yussuf Poulsen och Christian Eriksen. Poulsen har 37 mål för RB Leipzig och är på väg att blomma ut till den stora anfallaren i det danska laget som fansen suktar efter sedan Lord Bendtner kanske inte nått sin fulla potential, även om han gjort det bra i Rosenberg och hade varit med i VM-truppen om det inte vore för en sen skada.

Eriksens form avgör

Poulsen och Lord Bendtner i all ära! Danmarks största vapen och skandinaviens bäste spelare förutom Zlatan, har ännu en stark säsong bakom sig i Tottenham. Eriksen stod för 14 mål i alla turneringar under säsongen och spelade 46 matcher. Förutom hans fantastiska högerfot, förmågan att alltid sätta sina medspelare i rätt läge och farliga skott, är det jämnheten som är styrkan. Det är inte ofta Eriksen gör en dålig match och för danskarnas skull är det bara att hoppas den fina form som han även visat upp i genrepet håller i sig.

I målet står Danmarks enda Premier League-vinnare, Kaspar Schmeichel. Den danska målvakten har kanske inte lyckats fylla sin fars orimligt stora skor men samtidigt har han blivit en stabil och trygg målvakt med mängder av erfarenhet på högsta nivå. I landslaget har han stått för avgörande räddningar och räddat många poäng åt Danmark.

Rutinerade Farfáns sista show

Jeffersson Farfán har underhållit fotbollsvärlden i många år men sedan flytten till Lokomotiv Moskva är han inte i rampljuset på samma sätt. Nu ska han dock leda sitt Peru i VM:s första match mot Danmark och den rutinerade anfallaren lär ha sin sista tid med världens kameror riktiga mot sig - i alla fall under 90 min.

På det peruanska landslagets centrala mittfält återfinns Yoshimar Yotun som fram tills ett år sedan spelade i Malmö FF. Nu lever “Yoshi” drömliv i USA och har det bra. Frågan är hur han håller på den yttersta nivån.

Förutsättningar och Fun Facts

* Eriksen satsar på att göra sitt 23:e mål för landslaget i sin 79:e landskamp
* Det är två defensivt skickliga lag, Peru har släppt in ett mål på sju matcher, Danmark har hållit nollan i fyra raka matcher.
* Lagen har aldrig mötts tidigare
* Perus form är sagolik, 15 raka matcher utan förlust
* Danmark är trots det favoriter
* Domare i matchen är B. Gassama och spelplatsen Mordovia Arena i Saransk