Efter Argentinas något oväntade fiasko har Island chansen att ta ett rejält kliv mot åttondelen vid seger mot Nigeria idag. Ett Nigeria som förlorade premiärmatchen mot Kroatien med 2-0. Island däremot fick ett bragdartat kryss mot Argentina, men efter gårdagens klara förlust för Argentina kanske det är Nigeria och Island som istället gör upp om den andra platsen till åttondelen, där Kroatien redan lagt beslag på den första.

Island är hela VM:s underdog men det är nog dags att sluta se laget som just det, oavsett hur få invånare landet har. Vid EM 2016 gick man till kvartsfinal efter att ha besegrat England i åttondelen, laget vann sin VM-grupp före Kroatien; ett lag som varit VM:s kanske starkaste hittills, och väl på plats i VM började laget med att ta poäng mot Lionel Messis Argentina.

Kommer Islands första seger 2018?

Trots alla succér har laget inte vunnit på fem matcher. Inför VM såg det inte särskilt bra ut men krysset mot Argentina talade om att Island är lika bra som i kvalet, om inte bättre. Även om Nigeria på förhand inte är lika vassa som Argentina kommer Island inte riskera något defensivt. Organisation, lagsammanhållning och vattentät defensiv är det som tagit Island till de senaste årens ofattbara framgångar, och det är vad som behövs om laget sensationellt ska ta sig vidare till åttondelsfinal.

1X2 odds, Nigeria - Island, Fre 22 jun 2018 at 17:00

Nigeria

Lika

Island

Det finns såklart även offensiva kvalitéer i det isländska laget. Finnbogason hade kylan mot Argentina och är en etablerad målskytt. Evertson Gylfi Sigurdsson är en Eriksen-light i sin 10-roll och naturligtvis nyckeln i offensiven tillsammans med Finnbogason.

Får vi se ett mer offensivt Nigeria idag?

Mot Kroatien valde coach Rohr en mer defensivt balanserad uppställning med John Obi-Mikel som offensiv mittfältare. Nigeria har hela fem anfallare i truppen och mot Kroatien fick samtliga speltid. Om Mikel, Iwobi och Ighalo alla får fortsatt förtroende i den offensiva kvartettten är tveksamt, men en sak vet vi med säkerhet; Victor Moses kommer starta matchen.

Det är svårt att veta vart vi har Nigeria efter matchen mot Kroatien. Man stod upp ganska bra även om kroaterna var klart vassare. Hur laget matchar mot ett organiserat Island återstår att se, men efter Argentinas floppar innebär en seger för Nigeria att laget är uppe på andra plats i gruppspelet. Något som Argentina garanterat hoppas på.

Over/Under odds, Nigeria - Island, Fre 22 jun 2018 at 17:00 Linje: 2,5

Över

Under
 ​​​​​​

Förutsättningar och Fun Facts

* Förlorar Island idag får laget det oerhört tufft att ta sig till åttondelsfinal. Detsamma gäller Nigeria. Lite vinna eller försvinna-feeling!
* Finnbogason har gjort mål i tre raka matcher
* Nigeria har släppt in mål sex raka matcher i rad
* Nigeria har bara vunnit en match på de tre senaste världsmästerskapen. På elva matcher har det utöver en seger blivit fyra oavgjorda och sex förluster
* Just idag ångrar Lasse Lagerbäck sig nog absolut inte att han lämnade Island för att sedan ta över Norge