Med en vecka kvar till Franska Öppna är det dags att börja ladda ordentligt. Vi tar oss ett snack med vår tennisexpert David Thorstensson om hur landet ligger just nu.

David Thorstensson

Det var drömfinal i Rom igår mellan Djokovic och Nadal. Nadal vann, vilka växlar drar vi?

-Att han fortfarande är bäst och favorit. Franska Öppna med bäst av fem set är något lite annat än mastersturneringarna som spelas i bäst av tre, så kanske att han hade varit favorit i Franska Öppna även om han förlorat igår mot Djokovic, men nu är han definitivt klar favorit. Det blev tre set i finalen, men Nadal var spelmässigt överlägsen i hela matchen. Han stämde i bäcken helt enkelt.

Nadal favorit alltså. Vilka utmanar då? Är det Madridvinnaren Djokovic som ska slå honom om någon ska göra det?

-Så tycker jag kanske inte att man kan se det riktigt. Även om han floppade i två av tre mastersturneringar så är Thiem en spelare som mycket väl kan slå Nadal. Sen tror jag kanske egentligen inte att han vinner hela skiten, utan snarare att han kan skicka ut Nadal och bädda för någon annan, exempelvis Djokovic. Men som det känns nu är det ju lite Nadal mot resten. Det finns några som kan slå honom. Thiem och Djokovic kan slå honom utan att något konstigt händer men sen kan det ju hända något konstigt också. Det är en lång turnering och även om det sällan händer något för Nadal i Franska Öppna, det kan göra det. Vi minns exempelvis förra året när det kanske var så att ett regnavbrott räddade honom kvar i en match mot Schwartzman.

2,10 på Nadal just nu hos Bethard. Är inte det egentligen rätt högt? Han har vunnit 11 gånger och bara förlorat två. 

-Det är ju det där, om man ska gå på just det där, 11 vinster och två förluster eller om man ska tänka varje turnering för sig. 11-2 är mördande när oddset antyder att det är mindre än 50% chans att han vinner, men samtidigt, tittar man på de matchodds han kommer stå i när det drar ihop sig så kan han inte stå i lägre. Han kommer stå i kanske 1,30 om han möter Thiem och runt 1,40 om han möter Djokovic. Redan där är vi uppe i över 1,80 och sen ska de andra matcherna vinnas också. Så man kan nog faktiskt inte sätta lägre odds på honom som slutsegrare, men visst, 11 vinster och två förluster i turneringens historia, det ska man ändå väga in.

Spela Nadal till 2,10 gånger pengarna

Har vi någon svensk med i år?

-Vi hoppas det! Bröderna Elias och Mikael Ymer inleder under måndagen sitt kvalspel och glädjande nog känns båda två som favoriter till att kvala in. Ofta lite skrälligt i kvalen till de här turneringarna, kanske lite för att matcherna är så enormt stora för de lite svagare spelarna. Att kvala in till en Grand Slam-turnering kan i princip ändra livet för dem ekonomiskt då det är så mycket prispengar redan tidigt i de här turneringarna. Det gör att det ofta är en del spelare som överpresterar i kvalen. Men tittar man på lottningen kan vi till och med få två svenskar i huvudturneringen, och det var ju inte direkt igår om man säger så.

Kolla in kvaloddsen på bröderna Ymer

Federer då? Han lämnade återbud inför sin kvartsfinal i Rom. Skadad?

-Jag tror ju inte det. Han såg inte skadad ut kvällen innan i alla fall. Mest troligt en ren försiktighetsåtgärd. Däremot var det lite fladdrigt från hans sida i Rom, och han imponerade inte alls när han var pressad precis hela vägen av Coric. Mardrömsmotståndare för honom i och för sig, Coric, men vill Federer utmana om titeln i Franska Öppna måste han höja sig betänkligt. När Nadal nu höjt sin nivå känns det ärligt talat inte realistiskt att Federer slår honom.

Spela Federer till 19 gånger pengarna

Några hemmaspelare som kan överraska?

-Knappast denna gång. Monfils har i vanlig ordning skadeproblem. Tsonga har ännu värre skadeproblem. Gasquet börjar lite lite gammal och jodå, stora skadeproblem på honom också. Spelare som Chardy och Simon hänger fortfarande med som okej topp-100-spelare, men är för dåliga för att ta sig någon vart i en sån här turnering. Ett par yngre förmågor också i Herbert och Humbert men nej, de räcker heller inte till på grus. Och så har vi Paire som visserligen är kapabel, men nej, det räcker inte. Får de en spelare till åttondel ska de vara nöjda. Deras bästa chans kommer i dubbeln där Herbert/Mahut tveklöst tillhör favoriterna som de regerande mästare de är.

Nadal vinner Franska Öppna enligt David

Avslutningsvis, vinner Nadal då? Ja eller nej?

-Ja.

Vi tackar David, och ber att få återkomma under turneringens gång. Följ Davids speltips här på betting.se. Han är vår överlägset mest framgångsrika expert med över 1400 units plus i statistiken just nu.