Livespel på sport är något riktigt speciellt. För många är det en krydda till TV-tittandet att ha en liten insats på en av spelarna, medan det för andra kan vara en bra chans att tjäna extrapengar genom att trejda matchen fram och tillbaka.
 
Precis som förra veckan tog vi ett snack med vår tennisexpert David Thorstensson för att lära oss mer om den vita sporten. Den här gången med fokus på livespel.
 
David Thorstensson
 

Många av våra läsare spelar gärna live på tennis, är det något speciellt du tycker man ska tänka på?

 

– Spännande, och svår får jag säga, fråga. Och man ska veta att det är en otroligt annan sak att spela live mot att spela inför matchen. Antingen så tar man ställning innan matchen, och spelar på en av spelarna där man tycker värdet finns. Om man gör så får man inte vara rätt att sedan förlora pengar när du eventuellt byter sida då man under matchens gång märker att värdet plötsligt ligger på andra sidan. Det här är väldigt svårt, och kräver en otrolig erfarenhet för att hålla på med. Egentligen är det en helt annan sport än att satsa lite pengar på spel, så att säga. 
 
– Om man vill prova på livespel ska man snarare gå in i en match med ett öppet sinne, utan några insatser inför matchen, och sen helt enkelt känna in vad man tror. När man väl får känslan så trycker man på knappen och spelar.
 
– Vill man vinna pengar i längden gäller det också givetvis att få ett bra odds. Att ha flera olika spelbolag är att föredra. Och det är det även när det gäller spel inför matcher, men man ska veta att det gäller i högsta grad under matcher också. Ha flera spelbolag uppe samtidigt, och jämför oddsen innan du spelar.
 
– Är man lite ovan vid livespel kan det vara klokt att placera sina spel mellan två gem då oddsen under spelets gång svänger otroligt snabbt och man kan hamna ganska fel till med ett dåligt odds om man inte är noggrann.
 

Vad tittar du efter under själva matchen? Hur ser man om en vändning är på gång till exempel? Vilka är de typiska tecknen? 

 

– Det är väl ingen hemlighet här på sajten att jag själv inte spelar. Det här är mitt arbete, att hjälpa folk med vad de ska spela på och jag tror en stor del i det är att jag inte har några egna intressen i matcherna. Jag kan se och analysera dem med ett öppet sinne och får därmed korrekt information med mig till nästa match. Har man spelat själv, och förlorat, är risken enormt stor att man i sin analys favoriserar spelaren som man spelat på och fokuserar på att han "borde vunnit om han bara tagit den och den chansen" medan det i själva verket kanske var så att motståndaren hade många fler chanser, och bara var allmänt bättre. 
 
– Men jag ser ju onekligen matcherna, och jag följer alltid oddsen. Svårt att peka på några tydliga, särskilda tecken, det är väldigt mycket från fall till fall, men ska jag ge ett tips på området så är det att inte vänta. Ser man en tendens, att matchbilden börjar svänga och en spelare är på gång, vänta inte, för om någon minut kommer alla andra se det också, om ens känsla är korrekt.
 
– Viktigt också, om man ska vara riktigt nördig, att alltid ha värderingshatten på sig, inte bokstavligen kanske, men ändå. Att man innan man placerar sina pengar gör ett överslag kring om oddset verkligen är bra, eller om man bara vill att det ska vara bra. Exempelvis är oddsen på att spelare som är favoriter på förhand så vända sina matcher ofta ganska låga av den enkla anledningen att det är det 90 procent av spelarna vill spela på. Så om man spelar på en vändning, var lite försiktig när det är på förhand klara favoriter.
 

Finns det några spelare på touren som lämpar sig extra bra för livespel? Som bryter ihop mentalt eller har en grym krigarinstinkt?

 
– Så är det så klart. Det fanns en spelare förr i tiden som hette Jan Hajek som var så nära en startspecialist man överhuvudtaget kan komma i tennis. Han vann i otroligt stor utsträckning de första gemen i matchen för att sen bli ikappsprungen. Det det kunde man så klart utnyttja.
 
– Sen har vi Fabio Fognini så klart, som spelar extremt svängiga matcher vilket går att tjäna pengar på live. Även vår svenska spelare Elias Ymer och till viss del hans lillebror Mikael. Deras matcher vänder otroligt ofta och de spelar massor av tresetare, saker som man kan utnyttja om man ser att det kan vara på gång.
 
– I övrigt intressant med Rafael Nadal, som är den största krigaren av dem alla, kanske alla sporter inräknade. Trots hans krigarinstinkt är det förbluffande sällan som han vänder underlägen och han är absolut inte så stark i jämna, långa matcher som han med sin fysik borde vara.
 

Är det skillnad på underlag när det kommer till just livespel?

 

– Det ska ju vara inbakat i oddsen, men givetvis, ett break har ett troligt mycket större värde på gräs än det har på grus. Det ska oddsen ta hänsyn till, men gör det inte alltid. 
 

Vilka spelbolag skulle du säga har det bästa utbudet av livespel på tennis?

 

– Där är det ju inget snack om saken. Jag må vara knuten till Bethard via min blogg och jag önskar jag kunde säga Bethard, men inget bolag i världen kan konkurrera med Bet365. Deras enkelhet, överskådlighet, snabbhet, och utbud, det finns ingen som är ens nära. Alla andra bolag är sen ungefär lika bra. Men kungen av livebetting är i min mening Bet365. De andra kan säkert komma ikapp, men de är inte där just nu.
 
– Sen ska förstås också Betfair nämnas och då deras oddsbörs där spelare spelar mot varandra. Är man en erfaren spelare är det nästan ett måste att använda sig av dem. Det gäller att vara säker på det man gör där dock, annars kan man klicka fel och det kan bli riktigt illa.
 
 
 
 

Till sist, något annat man ska tänka på om man vill bli en duktig livespelare?

 

– Bestäm dig för vilken nivå du är på, och vilken nivå du vill vara på. Vill du bli ett proffs, var beredd på att du har en lång, lång "utbildning" framför dig. Det tar år att bli en duktig livespelare.
 
– Eller är du egentligen bara ute efter att ge matchen en extra krydda? Se då till att bara placera ditt livespel och njut sen av matchen. De flesta spelbolag har så bra återbetalning numera att det knappt finns några riktigt dåliga spel längre, så vill man bara ha lite kul, sitt inte och stirra alldeles för mycket på datorn eller telefonen, njut av spelet istället.
 

Följ David här på sajten och i sociala medier: