Efter Belgiens seger över Tunisien igår kan England säkra åttondelsfinalen genom en seger mot Panama, något “three lions” inte ska ha några större problem med, iallafall inte så länge Harry Kane spelar. Tottenham-stjärnan stod för två mål i sin VM-debut och de engelsmän som var nervösa hur han skulle kunna axla rollen efter Rooneys landslagspension, har nog ett helt annat lugn nu.

England gick in i denna turneringen utan den vanliga och orimliga pressen hemifrån. Istället ses framgång som en positiv överraskning, något som gjort att engelsmännen kan spela utan någon större press utifrån. Den annars så hårda - och ibland brutala - mediebevakningen verkar istället vara positiv och engelska journalister har pratat om kärleken de har till det här öppna och unga landslaget.

Framtiden är Englands

Just den ungdomliga entusiasmen är något som det pratas mycket om inför turneringen. England har den yngsta genomsnittsåldern med ett snitt på 26 år, och varje spelare har 20 landskamper i snitt. Trots detta kryllar laget av stjärnor och för oss som följer Premier League är englands matcher en viktig och rolig del av VM.

Mot Tunisien märktes bristen på rutin i dessa sammanhang inte av alls. England kämpade på och malde ner Tunisien och trots att segermålet kom väldigt sent kändes det bara som en tidsfråga. I dagens match mot Panama förväntas en liknande matchbild som den mot Tunisien; ett England som har största delen av spelet och en motståndare som satsar på omställningar.

1X2 odds, England - Panama, Sön 24 jun 2018 at 14:00

England

Lika

Panama

 

Elvan läckt av den assisterande?

Den assisterande tränaren Steve Holland tänker nog till en extra gång innan han har sitt anteckningsblock öppet igen. Fotografer på plats fick med en bild på anteckningsblocket med vad som kan vara en startuppställning. Där verkar det isåfall som att Marcus Rashford får förtroendet bredvid Harry Kane, och inte Sterling som i premiären. Sterling har inte gjort mål på 21 landskamper och imponerande inte mot Tunisien.

Dele Alli missar matchen på grund av skada och hittades under “Medical” i anteckningsblocket. Den kreative Tottenham-mittfältaren ådrog sig en lårskada mot Tunisien och kommer inte till spel idag. Istället förväntas Ruben Loftus-Cheek ta den platsen. Efter Allis skada mot Tunisien kom Loftus-Cheek in och stod för en väldigt bra insats, och därför är det högst troligt att han får göra VM-debut från start under dagens första VM-match.

Det blir förmodligen en intressant gruppfinal!

Om England gör jobbet idag ska det inte vara några som helst problem med att besegra Panama. Visst stod VM-debutanten upp bra mot Belgien i 45 minuter men när belgarna väl satte fart hade de svårt att hänga med. Just fart är något det finns mycket av i det engelska laget och gör man bara jobbet i 90 min får “Three Lions” med sig tre poäng utan några större problem.

Isåfall innebär det att laget är klart för åttondelsfinal tillsammans med Belgien. Ett Belgien som lekte mot Tunisien igår, där framförallt Lukaku och Hazard hade stor show. På torsdag gör lagen upp i vad som med största sannolikhet blir kampen om gruppsegern. Vem lagen får möta i åttondelsfinalen är väldigt ovisst men det är en motsåndare från grupp H med Japan, Colombia, Senegal och Polen. Problemet är bara att den gruppen är extremt oviss där vem som helst kan vinna. Efter dagens två övriga VM-matcher har vi nog bättre koll.

Hur ska Panama hota?

Panama tog sig till VM genom defensiv organisation och hård disciplin. Som hos många andra underdogs går spelet ut på omställningar, och det är där man måste hota England idag. När engelsmännen anfaller med många spelare gäller det för Panama att våga ställa om vid bollerövring och vara snabba i sina kontringar.

Annars får man hoppas på samma tur som i kvalet, där man bland annat fick ett mål godkänt på en boll som aldrig var inne i den avgörande matchen. Han som tog England till VM var Seattle Sounders Roman Torres, mittbacken med VM:s kanske bästa frisyr? Hur som helst är han lagets stjärna men hur ska en MLS-spelare stå emot angreppen från PL-spelarna? 

Over/Under odds, England - Panama, Sön 24 jun 2018 at 14:00 Linje: 2,5

Över

Under

Förutsättningar och Fun Facts​​​​​​​

* 43 placeringar skiljer mellan lagen på FIFA-rankingen.England är på plats nummer 12 och Panama på 55.
* England har inte förlorat på elva raka matcher medan Panama bara vunnit en match på de åtta senaste.
* Matchen spelas på Nizhny Novgorod Stadium.
* Vinner England är laget klara för kvartsfinal och Panama blir isåfall eliminerade i sitt första VM.
* I så fall kan befolkningen i alla fall fortfarande glädjas åt en extra helgdag per år.
* Håll även extra koll på Murillo i Panama. En snabb filur längs högerkanten som kan hota England.