Costa Rica och Serbien drabbar samman på Cosmos Arena i Samara. Ett defensivt starkt Costa Rica mot Serbien med stjärnor som Nemanja Matic, Branislav Ivanovic, Alexandar Kolarov och Aleksandar Mitrovic. Serberna är favoriter men Costa Rica imponerande förra VM, vann dödens grupp före Italien, Uruguay och England, och gick vidare till kvartsfinal efter att ha besegrat Grekland på straffar i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen blev Holland för tuffa men det var ändå landets bästa placering någonsin i ett VM.

Den gången var det defensiven i ett 5-4-1 som var framgångsreceptet och tränaren Oscar Ramirez, som tog över 2015, har fortsatt med samma uppställning; som bygger på en stark defensiv med fina och vassa kontringar. Att spela efter sina resurser är något Costa Rica gjort med stor framgång, men frågan är om man kan upprepa 2014 års succé?

Inga stjärnor förutom Navas

I målet hittas Real Madrids Navas men i övrigt är där inga spelare som sticker ut. Den som har följt allsvenskan kommer känna igen Celso Borges, tidigare i AIK. Även Bryan Ruiz är en viktig kugge i det offensiva spelet, även om Costa Rica garanterat kommer fortsätta med defensivt fokus. Tyvärr fick Ruiz inte särskilt mycket speltid under Sporting Lissabon under 2018, men yttermittfältaren är given i Costa Ricas startelva.

Ska Costa Rica med till slutspelet är det precis som för alla andra, oerhört viktigt med första matchen. Sedan väntar nämligen Brasilien som är turnerings stora favorit tillsammans med Tyskland. Noll poäng på de inledande två matcherna, och VM är över för Costa Rica.

1X2 odds, Costa Rica - Serbien, Sön 17 jun 2018 at 14:00

Costa Rica

Lika

Serbien

 

Serbien - Tillbaka i VM-sammanhang

2014 missade Serbien VM men 2018 är man tillbaka men det jublades nog knappast när man fick lottningen. Brasilien är Brasilien, Schweiz imponerade i kvalet och Costa Rica vann dödens grupp 2014. Laget gör sitt andra VM som Serbien, efter att tidigare deltagit som Serbien & Montenegro och Jugoslavien.

Det finns många riktigt bra fotbollsspelare i det serbiska landslaget. I backlinjen fhittas både Kolarov och Ivanovic, på det defensiva mittfältet Nemanja Matic, som har en fin säsong i Manchester United. I offensiven ska Benficas Zivkovic ta ett stort ansvar  och Newcastles anfallsstjärna Aleksandar Mitrovic vill fortsätta med sitt fina målsnitt i landslaget. Mitrovic har gjort 16 mål på 31 landskamper, varav sex i kvalet inför VM, och lär vilja fortsätta upprätthålla 1 mål/161 minut.

Förutsättningar och Fun Facts

* Costa Ricas form inför VM är tveksam. 1-4 mot Belgien och 0-2 mot England.
* Serbien i sin tur besegrade Bolivia med 5-1, men förlorade mot Chile med 0-1.
* Matchen spelas på Cosmos Arena i Samara
* Keylor Navas gör sin 78:e landskamp i målet.
* Costa Rica och Serbien har aldrig mötts tidigare
* Det lär inte vara många i den serbiska backlinjen som spelar VM 2022, medelåldern i backlinjen är över 33 år.