Stjärnspäckade Belgien har fått vänta tills femte speldagen men nu är det dags för premiär mot debutanten Panama. Som vanligt har belgarna ett lag fyllt av världsklass, men man har aldrig tidigare lyckats i de stora mästerskapen. I EM 2016 åkte laget ut mot Wales.  Nu har man chansen att få en drömstart när det är Panama som står på andra sidan planen. Ett Panama som aldrig tidigare spelat en VM-match.

Historien om hur Panama tog sig till VM är redan en klassiker. Damen som sprang in på planen och låtsades svimma, avbytaren som rensade iväg bollen trots han inte var på planen, skildrat briljant i gårdagens “Fridas VM-resa”. Presidenten skapade en nationell helgdag tack vare bragden men frågan är hur man står upp mot Belgiens världsstjärnor.

En löjlig offensiv

Lukaku har haft en bra debutsäsong i Manchester United med 27 mål i alla turneringar. Dock var anfallaren borta under slutet av säsongen och missade därmed avslutningen, även om han var med på bänken och fick minuter i FA-cup-finalen. Hazard har också varit bra även om Chelsea knappast imponerat. Men bäst av alla under säsongen har Kevin de Bruyne varit. Hans passningsfot är helt fantastisk och sättet han dikterar tempot på är oerhört imponerande. Det är enkelt att anta att de Bruyne behöver spela på samma nivå om Belgien vill gå långt i mästerskapet.

Defensiven är också solid med Courtois i buren. De tre mittbackarna Alderweireld, Boyata och Jan Verthongen backas upp av wingbacks i defensiven. Även Vermaelen kan få chans från start men i genrepet var han bänkad. Det är dock offensiven som sticket ut. 64 mål på de senaste 19 matcherna, och man är dessutom obesegrade i samma matcher.

Belgien - Panama

 

Panama - en rejäl underdog

Inte ens de mest inbitna Panama-fansen kan förvänta sig seger mot mäktiga Belgien men bara att sig till VM är en rejäl bragd. Det är dubbla Torres som isåfall ska göra det för Panama. Roman Torres spelar till vardags i Seattle Sounders och har en gedigen fysik med bra energi och en av VM:s mest maxade frillor. Mittbacken har varit skadebenägen inför mästerskapet men är lagets spelare att luta sig mot under mästerskapet.

Blir det mål kommer det med stor sannolikhet vara Gabriel Torres som nätar. Han gör mycket mål till vardags i sitt klubblag och var lagets främste målgörare i kvalet.

Förutsättningar och Fun Facts

*Matchen spelas i Sotji, ett stenkast ifrån där Sverige förlorade OS-finalen mot Kanada    
* Mycket handlar om trion Hazard, de Bruyne och Lukaku som alla anses vara i toppen av sina karriärer.
* Belgien hade 9 vinster och 1 oavgjort i VM-kvalet, med 43-6 i målskillnad
* Panama har inte gjort mål i fyra av de sex senaste matcherna
* Vinner inte Belgien kommer Fellaini raka av sig allt sitt hår. I alla fall borde han lova det för kommer aldrig till att hända.