Världen må till stora delar ha stått still under 2020 men om något har det inneburit mer tid framför tv:n för världens befolkning. Därför ska årets bästa filmer och tv-serier som vanligt belönas även om det givetvis inte blir en gala fylld med publik som vi är vana vid. Golden Globe Awards är efter Oscarsgalan den mest prestigefyllda i branschen och den 1:a mars (i Europa) ska det avgöras vilka som blir belönade med statyetter för sina utomordentliga prestationer. Tina Fey och Amy Poehler är de som leder oss genom galan vilket varit fallet tre gånger tidigare. Vi tar dig igenom de mest åtråvärda kategorierna med speltips och odds på det som finns tillgängligt att spela på. Blir det favoriterna som håller för favoritskapet eller får vi se några skrällar?

Golden Globes hålls den 1:a mars klockan 01:00 - 04:00 och går att streama på TV4 Play.

Bästa Film - Drama

Bästa film - Drama Högsta odds Spelbolag
Nomadland 1,65
The Trial of the Chicago 3,00
Mank 7,50
Promising Young Woman 15,00

The Father 21,00

Under filmfestivalen i Toronto och Venedig har Nomadland redan fått åtskilliga priser. Filmen är också nominerad till flera andra Golden Globes som bästa regi, bästa manus. David Finchers Mank har också många nomineringar men är endast trea enligt oddsen för Bästa film. Istället är det The Trial of the Chicago 7 som förväntas utmana Nomadland men det råder inga tvivel att det blir Nomadland som tar statyetten.

Bästa Film - Musikal eller Komedi 

Bästa Film - Musikal eller Komedi Högsta odds Spelbolag
Hamilton 2,25
Borat Subsequent Moviefilm 3,00
The Prom 4,00
Palm Springs 9,00
Music 21,00

James Cordons framförande i The Prom är ingenting som kommer visas på filmskola för skådespelare direkt men vi tror ändå det kan finnas skräll-läge. Framförallt med tanke på att Meryl Streep, Nicole Kidman och Kerry Washington alla gjorde fina prestationer i filmen. Borat förtjänar segern efter Sasha Baron Cohens fantastiska samtidsanalys men frågan är om de verkligen kommer ge en Golden Globe till den kontroversiella filmen. Hamilton är favorit men vi tycker att Palm Springs förtjänar att vinna. 

Bästa spelbolagen för underhållning & specialer

Nedan listar vi de bästa svenska spelbolagen för odds på underhållning och specialer. Dessa spelbolag har odds på allt från Melodifestivalen, till Big Brother och det Riksdagsvalet 2022.

Hämta spelkrediter här!

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Ytterligare villkor: Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

100 SEK freebet

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100 SEK freebet
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Ytterligare villkor: 18+ | Endast nya spelare | Min. insättning: 100 kr | 100 SEK freebet | www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

100 % upp till 100 kr

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100% upp till 100 kr i välkomstbonus!
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Ytterligare villkor: 18+ | Endast nya spelare | Min. insättning: 100 kr | Omsättningskrav: 1x inom 60 dagar | www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

100% upp till 100 kr i bonus!
Kundtjänst 24/7
Brett utbud av sporter
Ytterligare villkor: 18+ | Bonus gäller endast nya spelare | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

100 kr freebet i välkomstbonus! Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Ytterligare villkor: 18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Minimum odds 1.8 Läs fullständiga regler och villkor här.

Bästa kvinnliga huvudroll - Drama


Bästa kvinnliga huvudroll - Drama Högsta odds Spelbolag
Viola Davies (Ma Rainey’s Black Bottom) 2,25

Carey Mulligan (Promising Young Woman) 2,75
Frances McDormand (Nomadland) 3,50
Vanessa Kirkby (Pieces of a Woman) 9,00
Andra Day (The United States vs. Billie Holiday) 15,00

Nomadland är favoriter att vinna bästa film och frågan är om inte Frances McDormand förtjänar en statyett för hennes häftiga prestationer. Hon har blivit hyllad vid åtskilliga tillfällen enligt kritikerna Carey Mulligan är tvåa enligt oddsen och gjorde en lysande insats i Promising Young Woman. Men Viola Davies kommer med största sannolikhet att vinna och ingen kan säga att hon inte förtjänar det för hennes porträtt av den legendariska blues-sångerskan Ma Rainey. 

Bästa kvinnliga huvudroll - Musikal eller komedi


Bästa kvinnliga huvudroll - Musikal eller Komedi Högsta odds Spelbolag
Maria Bakalova (Borat Subsequent Movie) 1,50
Michelle Pfeiffer (French Exit) 4,50
Anya Taylor Joy (Emma) 9,00
Rosamund Pike (I Care A Lot) 11,00
Kate Hudson (Music) 15,00

Även om Borat säkert går bet på Bästa Film är det mycket som talar för att det kan bli en del statyetter för uppföljaren. Anya Taylor Joy fick sitt stora genombrott under 2020 och en statyett skulle ta henne till full stjärnglans. Men det är definitivt Maria Bakalova som förtjänar statyetten mest. Det är bara att hoppas att de som delar ut priset har stake nog att ge det till en kontroversiell film som Borat. Men samtidigt visar nomineringarna filmen har fått att det kan bli en Maria Bakolova som mycket väl tar hem priset som bästa kvinnliga huvudroll.

Bästa manliga huvudroll - Drama
Chadwick Boseman gick tragiskt bort under 2020 och kommer främst bli ihågkommen för sin roll som Black Panther i Marvel-filmerna. Exakt allting talar för att han får priset postumt vilket kan bli en känslosam stund under galan. Att oddsen på tvåan ligger på 6,50 visar också sannolikheten till att Boseman får priset även om Anthony Hopkins gjorde det enastående i ”The Father”. 


Bästa manliga huvudroll - Musikal eller komedi


Bästa manliga huvudroll - Musikal eller komedi Högsta odds Spelbolag
Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Movie) 1,60

Lin-Manuel Miranda (Hamilton) 3,50
Dev Patel (The Personal History of David Copperfield) 6,00
Andy Samberg (Palm Springs) 11,00
James Corden (The Prom) 13,00

Lin Manuel Miranda i ”Hamilton” har en chans att få ännu mer uppmärksamhet för hans Broadway musikal. 2016 fick den flest nomineringar någonsin på Tony Awards, teaterns motsvarighet till Oscarsgalan. För svenskar som läst Jan Guillous roman Hamilton eller sett filmerna är det inte samma handling i musikalen. Istället är det skådespelaren som oberoende av egen etnicitet porträtterar historiska vita personer. Även om Sacha Baron Cohen är favorit tror vi det blir Lin-Manuel som kammar hem priset.

Bästa regi - Film


Bästa regi - Film
 Högsta odds Spelbolag
Chloe Zhao (Nomadland) 1,15
Aaron Sorkin (The Trial of The Chicago 7) 7,50

David Fincher (Mank) 7,50
Regina King (One Night In Miami) 15,00
Emerald Fennell (Promising Young Woman) 21,00

Som oddsen visar är det ingen diskussion om vem som kommer vinna priset för bästa regi. Chloe Zhao har chansen att ta en sensationell dubbel då hon också är favorit till samma pris för Oscarsgalan. Även om Aaron Sorkin och David Fincher också fått stor uppmärksamhet är det Chloe Zhao som kommer att ta hem priset.

Bästa manliga biroll 


Här är det mer ovisst men intressant är att Sacha Baron Cohen faktiskt kan vinna både bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll under samma gala vilket är unikt. The Trial of the Chicago 7 är helt klar sevärd precis som One Night in Miami men Daniel Kaluuya är den som förtjänar att vinna  men vi tror inte han får priset. Istället tror vi att det blir Sacha Baron Cohen som får priset han inte är favorit på.

Bästa utländska film

Det har varit rätt skralt med succéer bland de utländska filmerna och tyvärr hittar vi ingen svensk nominerad. Däremot är det mycket som talar för att det blir Lee Isaac Chungs film om en koreansk familj som startar en farm på 1980-talet i Arkansas. Visst hade det varit kul att få se ”Another Round” eller ”Druk” som är orginaltiten. Den danska filmen med Mads Mikkelsen i huvudrollen är helt klart sevärd men Minari har en story som tilltalar de amerikanska prisutdelarna.
Därför tror vi att Minari håller för favoritskapet och kammar hem priset för bästa utländska film på Golden Globe Awards 2021.


Bästa TV-serie - Drama

Det är många bra tv-serier som är nominerade men det är framförallt tre som det handlar om. Serier om brittisk överklass och kungligheter från förr i tiden är något som fortsätter att gå varmt och efter Downton Abbey är det The Crown som tagit över rollen som nummer 1 men vi har också få se Bridgerton göra succé på Netflix. Undertecknad hoppas på Ozark, en serie som bara blir bättre och bättre. Säsong 3 var fantastisk och efter sista avsnittet går det inte att bärga sig för nästa säsong 4 som släpps 2021. Star Wars-serien The Mandalorian är omtyckt bland fansen men inte tillräckligt för att kamma hem priset.

Bästa TV-serie - Musikal eller komedi

Bästa TV-serie - Musikal eller komedi Högsta odds Spelbolag
Schitt’s Creek 1,91

Ted Lasso 2,25
The Great 9,00
The Flight Attendant 13,00
Emily In Paris 15,00

Oddsen 1,91 på Schitt’s Creek är helt klart det som kanske har bäst spelvärde av alla odds på Golden Globe. Serien slog rekord under Emmys som den tv-serie med flest priser någonsin och är helt klar sevärd. Ted Lasso med Jason Sudeikis i huvudrollen handlar om en amerikansk fotboll coach som åker till England för att hjälpa ett Londonlag till toppen. Men även om serien är mycket bra är den inte lika bra som Schitt’s Creeks senaste och sista säsong. Därför blir det den kanadensiska serien med far och son Levy som vinner priset.

Bästa miniserie eller TV-film


Även om The Undoing hade hype och både Nicole Kidman och Hugh Grant i huvudrollen är det ingenting som kan slå favoriten. The Queens Gambit är kanske det starkaste vi sett under 2020 och den mest välförtjänta nomineringen. Under veckorna tv-serien hade sin största hype ökade försäljningen av schackbräde med 50%. Unorthodox har en stark story och Shira Haas gör det fantastiskt men The Queens Gambit kommer helt enkelt att vinna detta pris.

Bästa kvinnliga huvudroll i en TV-serie - Drama

Laura Linney har två Golden Globe-statyetter men är för första gången nominerad för sina fantastiska prestationer i Ozark. Men hon kommer med största sannolikhet se sig slagen av två kvinnor från The Crown. Olivia Colman är ganska klar favorit men utmanas av Emma Corrin som spelar prinsessan Dianah. Sarah Paulson och Jodie Corner förtjänar sina nomineringar men det blir Colman som vinner priset.

Bästa kvinnliga huvudroll i en TV-serie - Musikal eller komedi

Bästa kvinnliga huvudroll i en TV-serie - Musikal eller komedi Högsta odds Spelbolag

Catherine O’hara (Schitt’s Creek) 1,40
Kaley Cuoco (The Flight Attendant) 4,50
Jane Levy (Zoey’s Extraordinary Playlist) 9,00

Elle Fanning (The Great) 11,00

Lily Collins (Emily In Paris) 21,00

Catherine O’hara var länge känd som mamman i de två första Ensam Hemma-filmerna men har stått för en storslagen comeback i hennes fantastiska skildring som den smått hysteriska, men väldigt kärleksfulla mamman, i Schitt’s Creek. Hon vann Emmy-priset för bästa kvinnliga huvudroll och mycket talar för att hon får ta emot samma pris i sin första Golden Globe-nominering någonsin. Kaley Cuoco ses som den främsta utmanaren och gör en stark prestation i ”The Flight Attendant” men det är Catherine O’hara som förtjänar priset mest och också lär vinna sin första Golden Globe någonsin.

Bästa manliga huvudroll i en TV-serie - Drama


Bästa manliga huvudroll i en TV-serie - Drama
 Högsta odds Spelbolag
Matthew Rhys (Perry Mason) 2,25
Jason Bateman (Ozark) 3,00

Josh O’Connor (The Crown) 4,75
Al Pacino (Hunters) 9,00
Bob Odenkirk (Better Call Saul) 11,00

Matthew Rhys spelar advokat i 1932:s Los Angeles och är favorit att kamma hem priset för bästa manliga huvudroll i en dramaserie. Jason Bateman har varit nominerad till samma Golden Globe två gånger tidigare för sin roll i Ozark men fåt se sig slagen vid båda tillfällena. Han kan dock trösta sig med att han vunnit en Golden Globe-statyett för sina prestationer i Arrested Development. Josh O’Connor från The Crown är nominerad men känns inte särskilt nära och även om Al Pacino förtjänar sin nominering, precis som Bob Odenkirk för sin roll som Saul, tror vi det blir tredje gången gillt för Jason Bateman.

Bästa manliga huvudroll i en TV-serie - Musikal eller komedi

Bästa manliga huvudroll i en TV-serie - Musikal eller komedi Högsta odds Spelbolag

Eugune Levy (Schitt’s Creek) 1,85
Jason Sudeikis (Ted Lasso) 2,50
Ramy Youssef (Ramy) 4,50

Don Cheadle (Black Monday) 9,00

Nicholas Hoult (The Great) 11,00

Jason Sudeikis gör det fantastiskt i Ted Lasso som vi redan varit inne på och han kommer få sina chanser då Apple TV+ redan förlängt serien med ytterligare två säsonger. Men det här priset förtjänar Eugene Levy för hans prestationer under den sista säsongen av Schitt’s Creek. Och 1,85 har helt klart spelvärde då precis allt talar för att det blir han som vinner priset. Ramy Youseff kan utmana men det blir Euguene Levy som vinner välförtjänt.Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie eller TV-film

Nicole Kidmans prestationer i The Undoing visar hennes fantastiska nivå och Shira Haas gör det fantastiskt och hade vunnit många andra år. Men med tanke på succén som The Queens Gambit inneburit gör att det är svårt att se priset gå någon annanstans. Anya Taylor Joy är fantastiskt som det drogberoende geniet som tar världen med storm för hennes insatser kring schackbordet. Hon kommer också vinna en Golden Globe för sina prestationer vilket givetvis är välförtjänt.

Bästa manliga huvudroll i en miniserie eller TV-film 

Detta är en av de mer ovissa kategorierna och i ärlighetens namn är favoriten inte den mest underhållande serien även om det givetvis är skådespelarinsatserna som ska lyftas fram. Och visst gör Ethan Hawke, huvudrollsinnehavaren och skaparen av tv-serien The Good Lord Bird, det mycket bra. Men undertecknad tycker att Hugh Grand eller Mark Ruffalo förtjänar priset. Oddsen visar att det långt ifrån är säkert att Ethan Hawke vinner och vi tror på någon av de två sistnämnda. Även om det är få saker som är värre än när samma skådespelare spelar sig själv och sin tvilling är det definitivt starka insatser av Mark Ruffalo. Men vi tror det blir Hugh Grant som vinner.