Annons

Odds på Riksdagsvalet 2022

Taggar: Politik, Val 2022
Uppdaterad
Pontus.BlomExpert Pontus.Blom
Skriver odds- och spelartiklar samt delar speltips här på betting.se. Har en gedigen bakgrund inom spelindustrin där jag jobbat flera år som oddsättare på flera av de största spelbolagen. Du kan lita på att jag håller dig uppdaterad med det senaste och bästa inom sport- och spelvärlden.
Visa mer
Show less

Rösterna är räknade och vi lägger riksdagsvalet 2022 åt sidan, eller? Det går faktiskt fortfarande att spela på det som egentligen är mest intressant. Nämligen vilka partier som intar Rosenbad.

Det har bara gått ett par dagar sedan riksdagsvalet 2022 ägde rum men vi vet fortfarande inte vilka partier som kommer regera. Betsson har dock fortfarande odds på vilka partier som bildar regering. Det är mest troligt att Moderaterna regerar tillsammans med Kristdemokraterna, även om det finns ett par andra alternativ. Här nedanför att vi listat alla odds för möjliga regeringskonstellationerna.

Odds på regeringskonstellationer efter i riksdagsvalet 2022

Kandidat Högsta odds Spelbolag
M + KD 2,25
M + L + KD 2,55
M + KD + SD 3,50
M + KD + SD + L 31,0
S 36,0
S + C 45,0
S + MP 45,0
S + MP + V 45,0
S + C + MP 55,0
S + V + MP + C 55,0
M + SD 76,0
S + M 101,0
M + L + C + KD 101,0
S + M + C 101,0

Det råder inget tvivel om att den borgerliga sidan med Moderaterna i spetsen är klara favoriter att regera den kommande mandatperioden. Mest troligt är att Ulf Kristersson utnämns till statsminister med Ebba Busch som högra hand. Men det finns även relativt troliga scenarion där SD får ministerposter. Om man tror att den röda sidan släpps fram är det troligaste oddset att Socialdemokraterna regerar ensamma. Det ger just nu 31 gånger insatsen.

Miljöpartiet över 4,5% i riksdagsvalen 2022? 1,85 gånger pengarna hos Unibet*.

Unibet*

Odds Valet 2022: Vem blir statsminister?

Det kan tyckas lite märkligt att M + KD är favoriter till att få regera samtidigt som Magdalena Andersson är favorit att bli statsminister i riksdagsvalet 2022. Men det beror på att koalitionen S+MP är ungefär lika trolig som att S regerar ensamma, och chansen att M+KD regerar är bara marginellt större än S + MP eller S ensamma. Just nu är Magdalena oddsfavorit att bli statsminister och skulle i så fall bli den första kvinnan att bli vald till statsminister i Sverige.

Enligt Unibet och de absolut flesta opinionsundersökningarna kommer Socialdemokraterna att bli största parti medan Sverigedemokraterna och Moderaterna gör upp om andraplatsen. Men frågan är vem som utses till statsminister?

Vem vinner valet 2022?

I valet 2018 var många övertygade om att ett nytt parti skulle komma in i riksdagen. Vid en tidpunkt var oddset under 2,00, det vill säga över 50% chans. Detta trots att inget parti särredovisades i opinionsundersökningarna vilket alla partier med över 3% i opinionen ska göra.

Speltips till valet 2022

Socialdemokraterna % av rösterna: under 29,5 Procent av rösterna

De största utmanarna till att komma in i riksdagen 2022 är AfS (Alternativ för Sverige), Feministiskt Initiativ och Medborgerlig Samling med Alexander Bard och Katerina Janouch i spetsen. Men inte ens i dessa partiers vildaste fantasi kommer de nå riksdagsspärren på 4%, däremot siktar de alla på att få minst 1% av rösterna och därmed få partistöd vilket gör att man kan satsa vidare. Känslan är att detta kan bli sista riksdagsvalet för samtliga av dessa partier om de inte växer från 2018.

Odds på Socialdemokraterna

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 28.5% 1,55
Under 28.5% 2,30
Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 30.5% 3,00
Under 30.5% 1,33

Socialdemokraterna ser fortsatt ut att bli största parti med bred marginal men de senaste opinionsundersökningarna visar att partiet tappar rejält efter SVT:s intervju med Magdalena Andersson där hon blev rejält kritiserad. Linan gick från 30,5 till 28,5 och det återstå att se om hon kan rädda upp detta i kommande partiledardebatter. I och med att SVT/Novis släpper dagliga opinionsundersökningar skiftar oddsen väldigt mycket dag för dag. Därför har LeoVegas lagt upp odds på två olika utfall, över/under 28,5% samt 29,5%.

Odds på Sverigedemokraterna

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 20.5 1,62
Under 20.5 2,20
Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 19.5 1,30
Under 19.5 3,20

SD förväntades nå närmare 25% i förra valet. Den här gången är förväntningarna lägre. Man fortsätter dock att växa varje val och beräknas bara för ett par veckor sedan få omkring 18-19% vilket är ett par procentenheter högre än förra valet där man fick 17,5%.

Jimmie Åkesson går dock starkt i opinionen, han profilerar sig mer och mer som den folklige bonden som vill återupprätta det gamla Per Albin-samhället, tappade dock en hel del röster i början av året när Ulf Kristerssons svängning i invandringsfrågan. SD är Moderaternas största utmanare till att bli Sveriges näst största parti, och just nu är de oddsfavoriter att bli näst största parti. Mycket kan härledas till att väljarna gillade Jimmies framträdande i SVT:s utfrågning samt Aftonbladets senaste partiledardebatt där han hamnade i het ordväxling med moderatorn Robert Aschberg. Oddset på över 18,5 procentenhet sjönk från 2,05 till 1,95 och därefter ändrades odds-linan till 20,5 procentenheter vilket är mycket starka papper för SD. Även här finns det två olika linor att spela på, och SD är det parti som går bäst i opinionen men mycket kan hända under slutspurten. 


 

Odds på Moderaterna 

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 19,5% 2,80
Under 19,5% 1,38
Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 18,5% 1,80
Under 18,5% 1,95

M gick länge starkt i opinionen och förväntas bli näst största parti med bred marginal, men något har hänt senaste veckorna och oddset på M har gått i helt fel riktning. Ulf Kristersson har gått tillbaka till gammal klassisk borgerlig politik, samma riktning som Bo Lundgren förespråkade i valet 2002. Då gick det åt pipan för Moderaterna. vi får se hur det blir den här gången. 

Tuffe Uffe och Moderaterna står nu för hårdare tag i gängkriminella miljöer, utökad polis och ett återupprättande av samhällskontraktet. För bara någon vecka sedan var Moderaterna näst största parti efter Socialdemokraterna. Senaste oddsen pekar dock på att SD är på väg om M, det kommer att bli jämnt in i det sista.

Odds på Centerpartiet

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 7,5% 1,95
Under 7,5% 1,80

Krisen var länge påtaglig inom C men här börjar vindarna blåsa i rätt riktning. Oddset på över 6,5% av rösterna har sjunkit från 1,90 till 1,60 på bara några dagar. I kampen mot KD har Annie Lööf just nu ett klart övertag enligt oddsen. Linan på 6,5% har varit densamma under hela året och därför är det rimligt att C hamnar någonstans mellan 6,0% och 7,0%. Det lär inte bli några större överraskningar.

Odds på Vänsterpartiet

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 8.0% 2,07
Under 8.0%  1,70

V har haft vind i seglen i flera år nu,  oprövade Nooshi Dadgostar fick fart på skutan under sommaren 2021 men nu har V fallit tillbaka till samma nivåer som förra valet. Men det finns tid för V att sno röster av både MP och S. Det är ett av få partier där varken odds eller lina 

Odds på Kristdemokraterna

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 6,0% 1,67
Under 6,0% 2,10

KD lindansade på 4%-spärren för ett antal år sen men med Ebba Busch vid rodret är man numera stabila ovanför den. Man vill antagligen växa dock och sneglar nog avundsjukt på C som har några procent mer. Frågan är varifrån man ska stjäla sina väljare.

SD och M är alternativen, men frågan är vad KD ska hitta som väljarna inte får från de större partierna. Man får ändå lov att imponeras av alla hatstormar som Ebba Busch har duckat, är det inte husköp eller skilsmässa så är det Jan Guillou som häcklar henne - men hon står emot det mesta. Efter de senaste opinionsundersökningarna har Unibet ändrat linan på Kristdemokraterna från 5,5 till 6,5. Ebba Busch fick också en hel del stöd efter Robert Aschbergs utfall mot henne när hon önskade ställa en ordningsfråga. Väljarna tycktes även gilla hennes framträdande i SVT:s program "Utfrågningen" då oddsen efter sändning sjönk från 2,20 till 2,10 på över 6,5%. 

Odds på Liberalerna 

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 5,0% 1,72
Under 5,0% 2,10

Oddset för att L klarar riksdagsspärren sjunker som en sten. Senaste odds-sänkningen var från 1,33 till nuvarande odds 1,13, och opinionssiffrorna ser just inte lika hemska ut. De var länge nere och nosade på 3% i vissa mätningar men nya partiledaren Johan Pehrson har vänt på skutan och allt tyder nu på att Liberalerna får tillräckligt med röster för att sitta kvar i riksdagen.

En taktiskt triumf av partiledningen att ta in Pehrson och göra sig av med Sabuni. Man har helt svängt i SD-frågan vilket förmodligen lockat till sig en del sympatiröster som annars tillfallit Moderaterna. Liberalerna har vind i seglen och just nu ser de svårstoppade ut. Oddset på Liberalerna att klara riksdagsspärren är nu nere på 1,04 vilket motsvarar ca 96% chans. 

Odds på Miljöpartiet

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 5,0% 1,72
Under 5,0% 2,10

Det har länge sett bättre ut för MP and för L, men vinden har vänt. Krig, inflation och gängkriminalitet har stulit allt mediefokus senaste månaderna och det är inte direkt några profilfrågor för MP.  De har ungefär 4% väljare som tänker välja dem, men de har väldigt liten möjlighet att hitta fler väljare från annat håll då de är smala och begränsade.

Kort sagt, man måste vara väldigt fokuserad på miljö och invandring för att välja MP, för i alla övriga frågor blir de konstant överkörda. Dessutom, MP kan inte räkna med särskilt många stödröster då de troligen är det parti tillsammans med SD som ogillas mest av personer som sympatiserar mer med andra partier. Inte ens i vänsterkretsar är MP numera alltid så populära då de bråkar en del med sina kollegor på den flanken.

Det var inte många veckor sedan som oddset på Miljöpartiet visade att de endast hade 50% chans att klara riksdagsspärren, nu är det oddset nere på 1,05 vilket motsvarar cirka 95% chans. Enligt både odds och opinionsundersökningar kommer de klara riksdagsspärren med marginal. 

Odds på Alternativ För Sverige

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 0,50% 2,30
Under 0,50% 1,50

Betsson erbjuder inte bara odds på de största riksdagspartierna, utan även odds på Alternativ för Sverige och ett par andra mindre partier. AfS är en utbrytarfalang från Sverigedemokraterna som fick 0,30% av rösterna i riksdagsvalet 2018. I år förväntas de få omkring 0.5% av rösterna.

Partiets första mål är troligtvis att nå 1% av rösterna vilket gör att de får valsedlar betalda och utdelade i vallokalerna till kommande val. Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, reser land och rike runt i sin återvandringsturné och skapar ständigt rubriker. Det är dock svårt att uppskatta partiets storlek men i opinionsundersökningar får "Övriga partier" ca 1,2% - 2,5% av rösterna som ska fördelas på Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Feministiskt Initiativ, Piratpartiet, Nyans och ytterligare något mindre parti. Bland partierna utanför riksdagen ligger dock AfS bäst till enligt oddsen.  

Odds på Medborgerlig Samling

Över/under Högsta odds Spelbolag
Över 0,25% 1,40
Under 0,25% 2,70

Medborgerlig Samling fick 0,20% av rösterna i riksdagsvalet 2018 vilket var en missräkning. Det stjärnspäckade teamet med Katerina Janouch och Alexander Bard fick inte den utväxling de hade hoppats på, men Bard kandiderar återigen till riksdagen. Det pratas dock mindre om Medborgerlig Samling än vad det gjorde inför valet 2018 och man lär behöva få minst 0,3% av rösterna för att satsningen ska fortsätta. 

Fler odds kommer givetvis komma upp ju närmare valet vi kommer. Håll utkik här på Betting för alla uppdateringar.

Odds head to head i riksdagsvalet

Head to head, alltså, vem eller vilka som vinner utav två val är ett populärt spelval på bland annat trav och långtidsspel på fotboll och ishockey. Nu har den spelformen även kommit till politikens värld där Unibet erbjuder odds på vilket parti som får flest röster av två partier som man på förhand tror kommer att ligga nära varandra. 

Partier Högsta odds Spelbolag
Moderaterna 4,10
Sverigedemokraterna 1,20

Det svänger om SD. Ena dagen ligger man bättre till än Moderaterna och nästa dag har man de sämsta opinionssiffrorna på flera år. Det är svårt att utläsa information när det kommer till opinionsmätningar. Det är viktigt att få en bild om vem som beställt undersökningen och om det finns någon dold agenda.

Både Kristersson och Åkesson har enligt tittarna gjort bra resultat i partiledardebatterna men det har ännu inte återspeglats i opinionen. Sverigedemokraterna har fått mycket publicitet för reklamen på SL-tågen som väckt starka reaktioner. Frågan är bara om det är till partiets fördel eller ej?

Moderaterna å andra sidan försöker vara det ansvarstagande partiet som inte gör några större utsvävningar men ska kännas mer seriösa än SD. I de absolut flesta fall vinner favoriten i H2H på politik och just nu ligger Sverigedemokraterna bättre till men nu börjar valspurten och allt kan hända.

Partier Högsta odds Spelbolag
Liberalerna 1,67
Miljöpartiet 2,15

Med Pehrsson vid rodret har Liberalerna stormat fram. I mätningar ligger man klart före Miljöpartiet och det visas även på oddsen. Enligt de allra flesta opinionsundersökningarna så kommer båda partierna klara spärren, men det är Liberalerna som går starkast av dem.

Miljöpartiet har inte lyckats få fram sina nyckelfrågor i debatterna och är själva en stor bidragande orsak till de höga el- och bränslepriserna vilket gemene man tröttnat på. Mycket ska till för att de gröna ska gå om Liberalerna men som sagt, det är valspurt nu och mycket kan hända de sista veckorna.

Partier Högsta odds Spelbolag
Kristdemokraterna 3,00
Centerpartiet 1,35

Helt jämnt skägg mellan Ebba Busch och Annie Lööf. Båda är profilerade som starka kvinnor som slåss i en mansdominerad värld. Lööf tar gärna upp frågor som mäns våld mot kvinnor och Busch visade så sent som i Aftonbladets debatt att hon inte räds karlar som blir arga. KDs kurva pekar dock uppåt medan Centerns kurva är klart nedåtpekande.

Annie Lööf pratar hela tiden om den breda mitten där hon ser sig själv som statsminister, i så fall skulle hon regera tillsammans med både M och S vilket inte känns särskilt troligt. Detta är på förhand den mest svårtippade H2H:en, Centern har fortfarande stort förtroende på landsbygden medan Kristdemokraterna fortsätter sno röster från M och SD. Svårtippat, minst sagt. 

De senaste dagarna har dock oddset på Centerpartiet sjunkit, men som sagt, det är långt kvar av denna valspurt.  

Spela på Riksdagsvalet 2022

Många spelbolag har odds på politik. I listan nedan ger vi dig de svenska spelbolag som har högst odds inför valet 2022. Inga spelbolag erbjuder dock odds på kommunalvalet utan du kan endast spela på riksdagsvalet 2022.

Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Placera kvalificerande spel till värdet av din kvalificerande insättning (begränsad till 1.250 kr).

Ytterligare villkor: Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.
Villkor och krav:  Referera till Bet365 för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande
100 SEK freebet
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Det finns inget omsättningskrav på den eventuella vinsten utan uttag kan göras direkt.

Ytterligare villkor: Förlorar du på ditt spel händer ingenting och vid eventuell vinst tar Unibet insatsen tillbaka men att du behåller resterande summa av spelvinsten. Markera bonusen som betalningsmedel för spelkupongen.
Villkor och krav:  Referera till Unibet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande
100 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande
Smidig i mobilen
Stort oddsutbud
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 1.00x insättning till minsta oddset 1,60.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 100 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Endast nya spelare, min. insättning 100 kr. 60 dagar för aktivering.
Villkor och krav:  Referera till Casumo för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

Vilket spelbolag erbjuder odds på valet?

Det finns mängder av spelbolag som erbjuder odds på sport men inte alla erbjuder spel på Riksdagsvalet 2022. När det kommer till odds på politik är våra favoriter Betsson, LeoVegas och Unibet som alla har ett brett utbud på Riksdagsvalet 2022. Du kan spela på vilket parti som blir störst i Riksdagsvalet, men även marknader som; Vem blir statsminister 2022, Vilket blir största parti och du kan till och med spela på vilken koalition som kommer regera.

500kr insättningsbonus
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 3000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till Betsson för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 1000 SEK
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning till minsta oddset 1,40.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till Unibet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Annons | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

FAQ Valet 2022

När är valet 2022 i Sverige?

Den Söndag 11 september 2022.

Hur följer man valet 2022?

Det enklaste sättet att följa valet är att ständigt hålla sig uppdaterad vad som händer i opinionen, titta på partiledardebatter och läsa nyheter. Men man kan också hålla sig uppdaterad genom att följa oddsutvecklingen på riksdagsvalet 2022. Spelbolagen ändrar nämligen oddsen utefter hur mycket spel som kommer in vilket gör att bilden ofta blir väldigt rättvist.

Vilka partier kan du spela på i valet 2022?

Både Betsson* och Unibet* erbjuder odds på hur många procent varje enskilt parti ska få i riksdagsvalet 2022. Du kan spela på samtliga riksdagspartier men Betsson* erbjuder även odds på Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig Samling.  

Vilket parti kommer vinna riksdagsvalet 2022?

Det beror så klart lite på hur man ser på det. Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet få flest antal röster och därmed bli största parti, men det betyder inte automatiskt att de kommer att regera riket. De partier som lyckas få majoritet i riksdagen 2022 får anses vara vinnarna. Just nu är det lägst odds på att M + KD kommer att regera, tätt före S + MP.

Feedback