Hade ni också Europa League-kväll igår? Jag hade det. Och efter att ha sett matcherna, måste man inte fortsätta ställa frågan vad det är som görs så otroligt fel i svensk fotboll?

Häckens storförlust mot Leipzig, den är knappast något att säga om. Att våra allsvenska lag ska utmana tyska topplag, det kräver jag inte, och kommer nog aldrig att kräva. Tyskland är klart bättre på fotboll än vad vi är. Men det var ju två andra matcher också.

När Sveriges på vissa sätt största fotbollsklubb, AIK, ställdes mot Nordsjälland, på många sätt en rätt liten dansk klubb, då måste man ju börja höja lite på ögonbrynen. Nordsjälland har haft en fantastisk ungdomsverksamhet de senaste 10 åren och är en av de bättre klubbarna i Danmark, men de är inte en storklubb. De är inte en klubb som spelar på en arena med plats för 50 000 åskådare som AIK gör. De är inte den största huvudstadsklubben, som AIK är, och rimligtvis ska de helt enkelt inte vara lika bra som vårt största huvudstadslag. Men jodå, de är nu på god väg att skicka ut AIK efter 1-0 igår. Utan bortamål blir det där tufft för svenskarna, även om det ska sägas att det är obegripligt att de inte lyckades få in minst en boll igår. Elyounoussis målsumpande var något utöver det vanliga.

Djurgården då, den historiskt och i min mening också nuvarande näst största huvudstadsklubben, gick det bättre för dem?

Inte mycket. Det ukrainska mittenlaget Mariupol var bara några minuter från segern och då hade det väl tyvärr varit klappat och klart. Att Djurgården skulle vända det borta i Ukraina, hade nog inte hänt. Nu var Djurgården klart bättre sett över hela matchen, och var någon centimeter från att avgöra i absolut sista sekunden med ett stolpskott, men 1-1 blev det, och ukrainarna måste nu vara knappa favoriter inför det andra mötet, trots att Djurgården som sagt kändes ganska klart bättre.

Är Mariupol en stor fotbollsklubb då? Nja, jag vet inte. Det är ju lite svårt att mäta det där. Men Djurgården spelas som bekant på toppmoderna Tele2 Arena. Mariupol har det här som sin hemmaarena.

Det ser inte superglamouröst ut, och det utstrålar inte mycket till storklubb, jag tycker inte det.

Vi har fantastiska förutsättningar i Sverige. Vi har ett bättre publiksnitt än många bra mycket större ligor, särskilt om man ser till de stora klubbarna, som AIK och Djurgården. Vi har nya, fräscha arenor och vi säljer spelare svindyrt till klubbar i andra, större ligor. 

Så, vad är egentligen fel? Är felet så enkelt som att ingen äger klubbarna och att ingen med muskler därmed bryr sig om hur det går? Är det helt enkelt Konsumsyndromet som är felet, att alla och ingen äger klubbarna, och att det därmed inte blir ett skit gjort. Eller är det något annat? Det här är så klart något som stötts och blötts hur mycket som helst under väldigt många år, men har vi någon gång kommit till något svar kring varför vi är alldeles för dåliga? Jag tycker verkligen inte det finns någon anledning, mer då än att man inte får äga våra klubbar, och att det därför inte blir tillräckligt mycket vilja, action, bakom det som görs. Men det kan inte vara så enkelt. Vi måste vara bättre än såhär. Någon gång måste man bara slå fast att det inte är tillräckligt bra, och fundera över vad det verkligen handlar om. Pengar finns, förutsättningar i form av arenor och så vidare finns, publikintresse finns utan tvekan. Vi bara måste vara bättre, varken mer eller mindre.