Inte sedan US Open i månadsskiftet augusti/september har det spelats tennis på absolut högsta nivå på ATP-touren, men nu är det åter dags igen då Shanghai Masters står för dörren.

Shanghai Masters, en av ATP-tourens åtta flaggskeppsturneringar. Säsongen avslutas också med en nionde mastersturnering, ATP-slutspelet i London, men det finns åtta mastersturneringar som är öppna för alla med tillräckligt bra ranking. Dessa är de största turneringarna på året bakom Grand Slam-turneringarna som inte arrangeras av ATP utan det internationella tennisförbundet, ITF.

Redaktionen har fått till ett snack med vår tennisexpert, David Thorstensson, inför veckan. 

David Thorstensson

Hur är läget, Thorstensson?

-Jo men läget är strålande. Just denna dag marginellt sämre än vanligt då mina grabbar dragit hem en mördarförkylning och för en person som levt sitt liv i en källare tittandes på tennis är inte immunförsvaret den starkaste sidan. Kort sagt, jag är förkyld, men annars inget att anmärka på. Roliga tennisveckor på gång nu också. Säsongen avslutas alltid med en smäll sista dryga månaden och Shanghai är starten på detta. Sen Stockholm Open nästa vecka. Det ska bli ruggigt kul.

Vi har sett en formdipp på sistone, tillfälligt?

-Lika säkert som att mina speltips genererar vinst i längden, lika säkert är det att jag har dippar i mitt speltipsande. Jag tror personligen att man ska vara väldigt försiktig med att lyssna på folk som påstår att de hela tiden växer uppåt i sina siffror. Jag har också generellt ganska höga odds på mina speltips vilket gör att variansen blir ganska stor.

-Rent allmänt gillar jag inte de här asiatiska veckorna och har ofta svaga siffror på dem så skönt att det nu blir lite ordning med en mastersturnering och sen tillbaka till Europa. Man ska också veta, jag är mindre än 100 units från mitt resultatrekord, så jag har trots allt bra slagläge. Vi inleder veckan på 1720 units plus. Hur många speltipsare har sådana siffror utan att fuska? 

-Okej, jag ska avsluta med lite ödmjukhet ändå. Jag har varit dålig senaste veckorna. Dags att höja sig.

Shanghai Masters, är det någon skillnad på mastersturneringarna? Hur står sig just denna i konkurrensen?

-Mastersturneringarna är likadana. Det kan skilja lite i prispengar men det är poängen som spelar roll och samma antal poäng i alla mastersturneringar. Sen anser jag personligen att Shanghai kanske inte precis är den hetaste men det är ju min högst personliga åsikt.

-Det har alltid en tendens att saknas några namn i just Shanghai också på ett sätt som inte är fallet i många av de andra mastersturneringarna. Jag tror helt ärligt att spelarna helst hade sluppit åka till Asien och spela nu under hösten men de har inget val och de flesta är precis som alltid på plats.

Vilka saknas den här gången?

-Nadal är onekligen den som sticker ut. Det var en icke väl bevarad hemlighet att han inte skulle spela i Asien i år men det dröjde faktiskt till slutet av förra veckan innan han kastade inte handduken. Anledningen som angavs var en handskada. Märklig skada det där. Han brände på med två matcher under lördagen i Laver Cup och man såg ingenting av någon skada. Sen på söndagen var han plötsligt i obrukbart skick och är det tydligen fortfarande. Han hade nog spelat om det var en turnering han ville spela men när det gäller mastersturneringar måste spelarna med mycket få undantag delta om de inte är skadade, så enklast för Nadal att säga att han är skadad. Säkert klokt också att vila. Nadal brukar vara extremt sliten på hösten och att han nu tar några veckors ledighet ökar hans chanser i de avslutande turneringarna. 

-Saknas gör också Del Potro. Han gör faktiskt comeback nästa vecka i Stockholm. Blir mäktigt det. Nishikori också skadad och spelar inte.

Spela Djokovic i Shanghai Masters säger Thorstensson

Favoriterna?

-Kom igen nu, det vet ju alla, eller hur? Djokovic är klar favorit. Nadal saknas och därmed är Federer lika klar andrahandsfavorit. Där bakom Medvedev och sen kommer ett helt gäng spelare. Lite speciellt den här gången att oddset på Djokovic faktiskt är riktigt högt. Märkligt högt. Han var så bra att det nästan var larvigt åt det i Tokyo förra veckan. Ändå står han i klart högre odds än han gjort i de stora turneringarna på sistone när Nadal dessutom saknas. Jag anser att man utan att blinka kan köra Djokovic till 2,50. 

Spela Djokovic till 2,50 hos Bethard

Shanghai masters

Hur följer en fanatiker som dig turneringen?

-Det positiva med Shanghai är att matcherna inte börjar fullt så tidigt som i vissa andra asiatiska turneringar. 06:30 på dagarna startar det, exakt den tid som mina grabbar springer in till vår säng och börjar köra morgongymnastik. Man får för en gångs skull tacka för väckningen och kravla sig ner i källaren och sätta igång alla skärmar. Under början av veckan försöker jag se lite av så många matcher som möjligt, precis som alltid. Under senare delen av veckan blir det förstås färre matcher och jag försöker då njuta av själva tennisen istället medan starten på veckan snarare handlar om att samla på sig information i jobbsyfte.

Monfils en outsider?

Djokovic säger du, men 2.50 kanske inte är ett odds alla älskar på en slutsegrare. Du måste ge oss ett odds över 20 gånger pengarna. Vem?

-Monfils? Blir ju lite orättvist det här. Djokovic är det överlägset bästa spelet och jag kommer strax lägga upp ett speltips på honom, men visst. Det kan ju hända grejer. Monfils har trots allt en jäkla kapacitet och är lite av eller på. Torskar ofta tidigt, men kan ibland gå riktigt långt i stora turneringar. Dessutom borde han vara toppmotiverad då han spelar för att plocka en av de två sista öppna platserna till slutspelet.

Monfils! 67 gånger pengarna hos Bethard

Vi tackar David för pratstunden. Alltid massor av speltips uppe här på Betting.se från honom. Ni hittar alla hans speltips på hans profil där man också kan klicka i att följa honom så man får notiser varje gång ett nytt speltips kommer ut.

Oddsen på Shanghai masters just nu från Bethard.

Shanghai masters

Shanghai Masters pågår till och med söndag, 13:e oktober och vill man se allt på livestream så är det enda man behöver göra att starta ett konto hos Bet365.

Ta också en titt på andra oddsbonusar vi rekommenderar.

100 % upp till 1000 kr

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ | Regler och villkor gäller