20:45 är det avspark i ett av världens hetaste derbyn, Derby della Lanterna, Genoa mot Sampdoria. Men vad är det som gör det så speciellt?

 

Namnet

Derby della Lanterna. Och vad betyder det då, undrar ni. Ordet Lanterna betyder fyr på svenska och i Genua finns en mycket berömd sådan belägen vid hamnen. Det är världens äldsta, högsta och fungerande fyr som sträcker sig 77 meter över havet. Det är Genuas landmärke och stadens hetaste turistmål. Därav namnet, alltså.

På den här fyren, som är byggd av murstenar, finns stadens vit-röda kors målat. Och ja, det är samma kors som utgör Sampdorias fina tröja.

Alla derbyn i Italien har ett namn, det känner ni till vid det här laget. Här är några andra exempel:

Derby del sole (solderbyt) - Napoli vs Roma

Derby delle due Sicilie (det riktiga sydderbyt) - Napoli vs Palermo

Derby della Scala (Veronaderbyt) - Chievo vs Hellas Verona

Derby della mole (Turinderbyt) - Juventus vs Torino

Derby di Sicilia (Sicilienderbyt) - Palermo vs Catania

Derby della madoninna (Milanoderbyt) - Milan vs Inter

Derby D´Italia (Italienderbyt) - Inter vs Juventus

Derby della Capitale (huvudstadsderbyt) - Roma vs Lazio

 

Överklassen vs arbetarklassen

Genua som stad är relativt rik, med italienska mått. Däremot finns det, som i alla städer, vissa klasskillnader. Sampdoria har traditionellt sett varit överklassens lag, något som både fans och klubbledning har anammat. Genoa å andra sidan är lite mer av folkets och arbetarklassens lag - de grundades först och har en historia som sträcker sig längre bak i tiden jämfört med Samp.

Sett till fans och intresse är Genoa det större laget med cirka en miljon fans i Italien. Men i takt med Sampdorias framgångar under 80- och 90-talet har klubben fått allt fler fans och idag ses dem som jämbördiga.

 

Överenskommelsen

Det finns en slags tyst överenskommelse mellan Genoa och Sampdorias fans om att inte använda våld. Många menar att detta har att göra med att fansen ser sig som representanter för norra Italien, där folket uppträder med stil och klass.

 

Tifona

Genua-derbyt bjuder alltid på extremt mäktig inramning och fenomenala tifon från båda kortsidorna. Arenan är tight och ljudkulissen hög. Så det här vill ni inte missa! Ratta in Viasat Sport klockan 20:45 och njut av ett av världens coolaste derbyn.