West HamWest Ham

Klassiska West Ham United har gått in i en ny era. Anrika Boleyn Ground har bytts ut mot fashionabla Olympic Stadium i östra London. Men den nya hemmaborgen har inte inneburit någon stor succé ännu. Debutsäsongen slutade med en intetsägande 11:e plats. Frågan är om kritiserade Slaven Bilić har kapacitet att lyfta laget mot nya höjder?

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Olympic Stadium (60 000)

Stad: London

Grundad: 1895

Position förra säsongen: 11:a

Manager: Slaven Bilić

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Pablo Zabaleta – Manchester City

Joe Hart – Manchester City (lån)

Marko Arnautovic – Stoke

Javier Hernandez – Bayer Leverkusen

Övergångar ut:

Håvard Nordtveit – Hoffenheim

Darren Randolph – Middlesbrough

Stephen Hendrie – Southend

Raphael Spiegel – Boavista

Enner Valencia – Tigres

Reece Oxford – Borussia Mönchengladbach (lån)

Alvaro Arbeloa – free transfer

Sam Howes – free transfer

Sam Ford – free transfer

Kyle Knoyle – free transfer

Sam Westley – free transfer

 

Säsongen 2016/17

Efter 112 år på anrika Boleyn Ground gick flyttlasset till nya Olympic Stadion för West Ham United. Men första säsongen på jättearenan blev lite av en besvikelse. Ambitionen var att ta ytterligare ett steg från den fina säsongen 15/16 och utmana om Europaplatser. Det ryktades att en rad stora namn skulle ansluta, däribland Lacazette. Så blev det inte, men trots att man inte lyckades landa fransmannen var det ändå ett på förhand spännande lag Bilić hade till sitt förfogande. Värvningarna av André Ayew, Simone Zaza, Håvard Nordtveit och Sofiane borgade för en framgångsrik säsong. Dessutom fick man behålla Dimitri Payet – åtminstone ett tag.

Payets vara eller icke vara blev ett kapitel för sig, och det finns mycket man kan säga om fransmannen. Men alla som följer Premier League kan knappast ha undgått hur det slutade. Vi väljer bara att konstatera att ”Payet-gate” hade en mycket negativ inverkan på West Ham 2016/2017.

Med eller utan Payet borde inte The Hammers ha öppnat så svagt som de gjorde. Tre poäng på sex matcher är inte godkänt, och tyvärr för deras del var säsongen körd innan den knappt hade börjat.

Ett stort problem för West Ham var att man enbart gjorde 47 mål, och att den interna skytteligan vanns av mittfältaren Michail Antonio på 9 mål säger det mesta.  

West Ham hamnade i ingenmansland, långt ifrån både toppen- och bottenstriden. Säsongens behållning för fansen var när man satte käppar i hjulet för titeljagande lokalrivalen Tottenham och vann med 1-0 i den 36:e omgången.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Fansen var inte nöjda med förra säsongen och nu måste kraven höjas. West Ham har värvat väldigt klokt och bra sett till sina förutsättningar. Det är ett på pappret gediget Premier League-lag som definitivt ska vara på den övre halvan, strax bakom Europa League-platserna.

 

Sommarens transferfönster

West Ham spänner musklerna på transfermarknaden! De har plockat in profilstarka spelare som Javier Hernandez, Joe Hart, Marko Arnautovic och Pablo Zabaleta. Smarta värvningar som håller hög Premier League-nivå. Samtliga bör gå rätt in i elvan utan någon längre startsträcka. Vi ger West Ham ett gott betyg för hur de har agerat i sommarfönstret, och nu finns det egentligen inga uppenbara hål i lagbygget. Möjligen att en central mittfältare kan anlända om Pedro Obiang försvinner.

Hur slutar det?

The Hammers har ett klart bättre lag jämfört med förra säsongen och vi är övertygande om att man slutar bättre än 11:a i tabellen. Frågan är hur mycket bättre, för konkurrensen bakom topp 6-lagen (Chelsea, Spurs, City, United, Arsenal och Pool) har hårdnat. Everton gör en storsatsning och Southampton ser spännande ut. Europaplats är bara att glömma, men någonstans mellan 10-7 känns som en rimlig placering för West Ham.

 

Officiella klubbsidor

https://www.whufc.com/

https://twitter.com/westhamutd

https://www.facebook.com/westhamunited/

https://www.instagram.com/westham/